The Old Firm: Glasgow Rangers tegen Celtic

07:00, 26 mrt 2024

De wedstrijd tussen Glasgow Rangers en Celtic zit diep geworteld in de Schotse cultuur én de wereldwijde voetbalcultuur. The Old Firm is een van de meest bezochte en zwaarst beladen derby’s ter wereld. Waar de twee clubs eerst hand in hand door het leven gingen, zijn het nu elkaars grootste rivalen. In dit artikel duiken we dieper in de geschiedenis van deze legendarische clash.

The Old Firm: Glasgow Rangers tegen Celtic

Geschiedenis: van vrienden tot vijanden

'The Old Firm' verwijst naar de oude, goede banden tussen de clubs. In het verleden werden er gezamenlijk wedstrijden georganiseerd om geld te verdienen. In de loop der jaren is de relatie allesbehalve goed te noemen en zijn de verhoudingen veranderd in flinke rivaliteit en zelfs haat. Deze haat tussen beide clubs heeft van oorsprong met geloof te maken. De aanhangers van Celtic zijn namelijk katholiek en de Rangers protestants. De diepe religieuze en politieke conflicten worden uitgebreid onder de loep genoemen in deze video over The Old Firm.  

Ondanks dat, én het relatief lage niveau van de Scottish Premiership, is en blijft de clash tussen Rangers en Celtic een van de meest gevolgde derby's ter wereld. De wedstrijden zitten altijd vol spanning en emotie en kaarten voor deze clash zijn binnen no-time uitverkocht.

The Old Firm: Glasgow Rangers tegen Celtic

Over Celtic en Glasgow Rangers

Celtic en Glasgow Rangers komen beiden uit Glasgow en zijn de meest succesvolle clubs van Schotland.

Celtic

Celtic imponeert niet alleen met 53 landstitels, maar is ook de eerste Britse ploeg die de Champions League won, destijds Europacup I genoemd. In 1967 wonnen de Schotten met 2-1 van het grote Inter. Het Celtic Park-stadion – beter bekend als Parkhead – biedt plek aan meer dan 60.000 fans en is een van de sfeervolste stadions van Europa. De supporters van Celtic worden 'The Bhoys' genoemd en staan bekend om grenzeloze clubliefde en luidkeels gezang in het stadion.

Glasgow Rangers

Glasgow Rangers is recordhouder als het gaat om landstitels. Ze wonnen maar liefst 55 keer de Scottish Premiership. Het is elk jaar weer de grote vraag wie er kampioen wordt: Celtic of Rangers. Het Rangers-stadion heet Ibrox Park: een voetbaltempel pur sang met plek voor 50.000 fans.

In juni 2012 werd Glasgow Rangers failliet verklaard. Als gevolg hiervan moest de club drie niveaus lager opnieuw beginnen. Nu is de ploeg terug van geweest. Daarbij was er enkele jaren geleden een Nederlandse invloed bij Glasgow. Na zelf in het verleden drie seizoenen te hebben gespeeld in het Rangers-shirt, werd Giovanni Van Bronckhorst hoofdtrainer. Hij bereikte met de club de finale van de Europa League in 2022. Het jaar daarvoor loodste Steven Gerrard in het seizoen 2020/21 de ploeg naar de landstitel. Deze prijs was sinds het seizoen 2011/12 elk jaar in handen van Celtic. 

The Old Firm: Glasgow Rangers tegen Celtic

Legendarische Old Firms uit het verleden

Elke Old Firm is een spektakel op zich. Maar er zijn een aantal clashes tussen de twee Schotse grootmachten gepasseerd die we je niet willen onthouden:

Rangers - Celtic, oktober 1987

Op 17 oktober 1987 speelden Rangers en Celtic tegen elkaar in het Ibrox Park. De wedstrijd eindigde in 2-2, met incidenten die zelfs leidden tot een rechtszaak. Na een opstootje kregen Frank McAvennie (Celtic) en Chris Woods (Rangers) een rode kaart. Rangers eindigde uiteindelijk met negen spelers na nog een rode kaart, maar vocht zich terug van een 2-0 achterstand. De gelijkmaker werd in de laatste minuut gemaakt. Na het zingen en scanderen door de fans werd een politieonderzoek gestart en volgde een rechtszaak waarbij spelers van beide teams werden beschuldigd van verstoring van de openbare orde. Het Rangers trio van Woods, Butcher en Roberts, en Celtic-speler McAvennie werden beschuldigd van ordeverstoring en verschenen voor de rechtbank. Na een rechtszaak die meerdere dagen duurde, werden Butcher en Woods veroordeeld en moesten 250 en 500 pond betalen.

Celtic - Rangers, augustus 2000

De derby tussen Celtic en Rangers in augustus 2000 zal voor altijd herinnerd worden als de ‘Demolition Derby’. De wedstrijd betekende een keerpunt in het Schotse voetbal, omdat dit het begin van het einde was van de dominantie van Rangers in de Schotse competitie. De wedstrijd was eenrichtingsverkeer waarin de Zweedse spits Henrik Larsson een fantastische doelpunt maakte. De wedstrijd eindigde in een 6-2 overwinning voor Celtic, dat al na 51 seconden op voorsprong kwam. Dit was het record voor het snelste doelpunt ooit in deze derby. Deze overwinning was het startpunt voor het begin van een nieuw tijdperk voor Celtic, onder leiding van Martin O'Neill.

Celtic - Rangers , Scottish Cup 2016

Ook de halve finale van de Scottish Cup in 2016 behoort tot een legendarische Old Firm-wedstrijd. Het betekende de comeback van Rangers na jaren van strijd en heropbouw na hun degradatie naar de laagste Schotse divisie in 2012. De overwinning zorgde voor een plek in de finale van de Schotse Cup. Celtic bevond zich op een kritiek punt, met het lot van manager Ronny Deila dat destijds aan een zijden draadje hing. Het duel zelf was een achtbaan van emoties, met kansen aan beide kanten en een comeback van Rangers na een vroege achterstand. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel na extra tijd, gevolgd door een zenuwslopende strafschoppenserie die door Rangers werd gewonnen met 5-4. 

Wie won de meeste Schotse derby’s?

The Old Firm wordt in drie verschillende officiële competities gespeeld: de Schotse competitie (Scottish Premiership), de Schotse beker (Scottish Cup) en een tweede bekercompetitie (Scottish League Cup). In totaal troffen de ploegen elkaar op het moment van schrijven 438 keer. Rangers ging er 169 keer met de winst van door, Celtic 167 keer en 102 keer werd het gelijk. De legendarische clashes gaan dus overall gelijk op. 

Wie scoorde de meeste goals in The Old Firm?

Ally McCoist heeft de meeste doelpunten gemaakt in de Schotse derby: 26 doelpunten in 55 wedstrijden, waarvan 17 in 43 competitieduels. Robert Hamilton scoorde 24 doelpunten in 46 derby’s. Beide kwamen uit voor Rangers.

Gele en rode kaarten

The Old Firm staat vierde van Europa als het gaat om gele en rode kaarten. Gemiddeld vallen er 4,79 gele kaarten per wedstrijd, en 0,33 rode kaarten. Daarmee is het officieel de ‘smerigste’ derby van het Verenigd Koninkrijk


Voetbalreis naar The Old Firm boeken?

Beleef de ultieme derby en boek nu je voetbalreis naar The Old Firm. Met onze arrangementen ben je verzekerd van zitplekken naast elkaar voor jou en je vrienden tot twee/drie personen. Geniet van goed zicht op het veld, zodat je geen enkel moment van de actie mist. Onze pakketten bieden voldoende tijd om de stad en het land te verkennen, waardoor je naast een wedstrijd je ook kan verdiepen in de cultuur en geschiedenis van Glasgow. Na een volle dag keer je terug naar een comfortabel hotel in het centrum. Ook staat hier ‘s ochtends een heerlijk ontbijt op je te wachten. Kortom: boek snel je voetbalreis naar Schotland en stel de beste beschikbare kaarten veilig. Een ervaring om nooit te vergeten!

Vind je ideale voetbalreis