Héctor Bellerín: pijlsnel, modieus en klimaatactivist

08:00, 16 mrt 2024

Real Betis-rechtsback Héctor Bellerín staat niet alleen bekend om zijn prestaties binnen de lijnen, maar vooral om zijn leven buiten de lijnen. De Spanjaard is uitgesproken veganist, klimaatactivist en laat zich op politiek gebied regelmatig horen. Daarnaast verschijnt hij in de meest extravagante en modieuze outfits. Wie is Bellerín binnen én buiten de lijnen?

Héctor Bellerín: pijlsnel, modieus en klimaatactivist

Opgeleid door Barcelona, groot gemaakt door Arsenal

De in Barcelona geboren Héctor Bellerín werd op jonge leeftijd gescout door de gelijknamige topclub uit de Spaanse kuststad. In de zomer van 2011 vertrok hij op 16-jarige leeftijd naar Londen, omdat hij hier een profcontract kon tekenen. The Gunners waren vooral gecharmeerd van zijn snelheid en aanvallende kwaliteiten. Een jaar later – op 26 september 2012 – maakte hij zijn debuut voor het eerste elftal van Arsenal.

Na een aantal invalbeurten werd de toen nog tiener uitgeleend aan Watford. In 2014 haalde Arsenal hem terug waarna hij zijn Champions League-debuut maakte en in 2015 zijn eerste doelpunt scoorde in het shirt van Arsenal. In datzelfde jaar startte hij als basisspeler tijdens de gewonnen FA-cup finale tegen Aston Villa. Tot 2021 was hij de vaste rechtsback bij The Gunners en speelde gedurende die periode zes duels voor het Spaanse nationale elftal.

Real Betis, Barcelona en Sporting CP

Na zwaar blessureleed, trainerswisselingen en toenemende concurrentie vertrok Bellerín op huurbasis naar Real Betis. In 2022 nam Barcelona hem voor één seizoen transfervrij over Arsenal. Hij fungeerde daar als stand-in, vanwege veel blessureleed op de rechtsbackpositie. Na zes wedstrijden werd Bellerín te licht bevonden, waarna hij voor een kort avontuur vertrok naar Sporting CP en in 2023 voor vijf seizoenen tekende bij Real Betis.

Bijzondere passie voor mode

Waar de rechtsbenige Spanjaard aan het begin van zijn carrière redelijk sober over kwam, werd hij na verloop van tijd alsmaar extravaganter. Zijn kledingstijl veranderde, net als zijn kapsel en gezichtsbeharing. Hij werd plots een van de meest excentrieke voetballers ter wereld. In verschillende interviews gaf hij aan een passie voor mode te hebben.

Er verschenen in de loop der jaren regelmatig interviews met Bellerín over zijn kledingkeuzes, in onder andere Vogue, The Sun, New York Times, VICE en Dazed. Ook ging hij een samenwerking aan met internationaal kledingmerk H&M.

Veganist en klimaatactivist

Naast zijn uitgesproken passie voor mode, begon de voetballer van Real Betis zich steeds meer uit te spreken op het gebied van klimaat. Zo vertelde hij in 2017 dat hij veganist was geworden en zich daardoor een stuk gezonder voelde. In een interview daarover betoogde Bellerín ook dat meer voetballers zich verantwoordelijk zouden moeten gedragen met het oog op het klimaat.

Hij zei letterlijk dat voetballers meer zouden moeten ‘showen’ dan alleen dure auto’s en horloges. Zelf voegde Bellerín woord bij daad door na elke Arsenal-overwinning 3.000 bomen te laten planten. Daarnaast verklaarde hij zichzelf als politiek links en investeerde in EFL League Two-club Forest Green Rovers, omdat de club veel doet aan klimaat en veganistisch eten.

Politiek uitgesproken en creative director FIFA game

De rechtsback staat ook bekend om andere politieke meningen. Zo deed hij mee aan een anti-Boris-Johnson-campagne en sprak zich uit over – de volgens hem – selectieve verontwaardiging met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. Hij vond dat mensen meer geïnteresseerd waren in deze oorlog dan al het andere leed in de wereld.

Alsof dat nog niet genoeg activiteit buiten de lijnen is, werd in 2021 bekend dat Bellerín het creatieve brein werd voor Volta Game Mode in het populaire voetbalspel FIFA.

Héctor Bellerín: pijlsnel, modieus en klimaatactivist

Boek een voetbalreis naar Real Betis

Zie Bellerín en zijn teamgenoten live in actie in het prachtige Sevilla. In het Estadio Benito Villamarín zul je ondergedompeld worden in de voetbalpassie van de supporters van Real Betis. Door bij VI Travel te boeken ben je verzekerd van een A tot Z geregelde voetbalreis. Zo zit je gegarandeerd naast elkaar in het stadion en geniet je van een hotelovernachting inclusief ontbijt. Kies een wedstrijd naar keuze en boek vandaag nog jouw voetbalreis naar Real Betis.

Vind je ideale voetbalreis