10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

07:00, 03 apr 2024

Een voetbalwedstrijd live bijwonen is al gaaf, maar een derby bezoeken is van een compleet ander niveau. Deze zwaar beladen wedstrijden zijn intens, passievol en bieden je een onvergetelijke ervaring. De volgende 10 topwedstrijden zijn méér dan de moeite waard om eens in je leven bij te zijn.

10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

1. El Clásico: FC Barcelona - Real Madrid

El Clásico – of El Clássic zoals ze in het Catalaans zeggen – is dé derby van Spanje. Hoewel Barcelona en Madrid eigenlijk te ver uit elkaar liggen om het een zuivere derby te noemen is dit zonder meer de meest beladen wedstrijd van Spanje. Dit heeft vooral te maken met de politieke lading van de wedstrijd.

Barcelona is de hoofdstad van Catalonië, het deel van Spanje dat géén band voelt met Spanje. De Madrilenen hebben op hun beurt juist jarenlang de Catalaanse cultuur onderdrukt waardoor de rivaliteit alleen maar versterkt werd.

Gouden generaties

Daarnaast hebben beide clubs vele gouden generaties gekend met fantastische spelers, waardoor El Clásico altijd garant staat voor mooi voetbal. Ronaldinho tegen Zidane, Messi tegen Ronaldo; het Catalaanse nationalisme tegen de centrale overheid in Madrid. El Clásico staat altijd garant voor een vurige pot voetbal.

2. Manchester Derby: Manchester United - Manchester City

Met een afstand tussen beide stadions van 6,5 kilometer is dit een échte derby. Manchester is na Londen, Birmingham, Sheffield en Liverpool de grootste stad van Engeland. Manchester geldt wereldwijd als een textielstad en speelde een belangrijke rol bij de industriële revolutie. De arbeidersmentaliteit is terug te vinden in de geschiedenis van beide clubs.

Waar Manchester United nog steeds de meest succesvolle club van Engeland is, is Manchester City de afgelopen jaren met een heuse opmars begonnen. Afgelopen jaar won de club zelfs de treble, iets wat United voor het eerst deed in 1999.

Erling Haaland

Een leuk feitje over Manchester City superspits Erling Haaland; zijn vader (Alfie Haaland) voetbalde vroeger ook voor City. Iets minder leuk feitje: hij moest zijn carrière vroegtijdig staken door een doodschop van United-speler Roy Keane. Je kunt wel zeggen dat de derby's is het verleden veel grimmiger waren dan nu. Wil jij de Manchester Derby ook graag eens live beleven? Voor de echte derbysfeer is Old Trafford de betere optie, aangezien dit stadion elke wedstrijd ruim 70.000 supporters aantrekt(!). Maar zelfs het Etihad Stadium komt tot leven bij deze derby.

10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

3. Derby della Madonnina: AC Milan - Internazionale

Vernoemd naar het standbeeld op de Kathedraal van Milaan (de grootste kerk van Italië) heeft deze derby gelijk een specifieke sfeer. Deze wordt namelijk versterkt door het mooie fenomeen van gedeelde stadions in Italië. San Siro, zoals de fans van AC Milan het noemen, of Giuseppe Meazza zoals de fans van Inter het noemen, is een van de grootste stadions van Europa, waar zowel Inter als AC Milan hun wedstrijden spelen.

De rivaliteit tussen beide clubs gaat terug naar de 19e eeuw toen er klassenverschil heerste. De rijkere fans van Inter verdienden hier hun bijnaam ‘bluffers’ waar de working class-fans van AC Milan bekend stonden als ‘de schroevendraaiers’. Door de jaren heen zijn beide clubs uiterst succesvol gebleken en zijn er zowel in de nationale als de Europese competities een aantal fantastische affiches tussen beide clubs geweest. En dat allemaal in hetzelfde stadion.

10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

4. Revierderby: Borussia Dortmund - Schalke 04

De naam ‘Revierderby’ – ook wel ‘Kohlenpottderby’ – slaat op twee clubs die beide gelegen zijn in het Ruhrgebied: Borussia Dortmund en Schalke 04. De wedstrijd tussen deze clubs wordt gezien als de grootste rivaliteit binnen het Duitse voetbal. Dortmund is een grote club met fantastische supporters; daarnaast spelen ze in het grootste stadion van Duitsland, namelijk het Signal Iduna Park. Schalke – vernoemd naar de wijk Schalke in Gelsenkirchen – is met zo’n 160.000 leden, na Bayern, de grootste sportvereniging van Duitsland. Helaas speelt Schalke al een paar jaar in de 2. Bundesliga waardoor deze prachtige derby op dit moment helaas sporadisch voorkomt.

Der Klassiker

De échte grote rivaal van Borussia Dortmund op het gebied van klasse is natuurlijk Bayern München: de wedstrijden tussen deze twee topclubs staat bekend als Der Klassiker. Hoewel het voetbal van Der Klassiker altijd van het hoogste niveau is, blijft de sfeer bij een wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Schalke onevenaarbaar. 

5. Old Firm: Celtic - Rangers

Old Firm heet sinds 2016 eigenlijk de Glasgow Derby, maar de liefhebbers gebruiken nog altijd Old Firm. Een derby met een bijzondere politieke lading, namelijk de katholieken tegen de protestanten. Oorspronkelijk heet de derby ‘An Old Firm Game’, verwijzend naar de goede band die beide clubs in eerste instantie hadden. Door de jaren heen verslechterde deze band door aanhoudende conflicten tussen de katholieken en de protestanten.

Celtic staat met haar kleuren en logo symbool voor de Keltische cultuur, waar Rangers juist de tegenbeweging van de protestanten is. Dit leidt tot veel spanningen tussen beide clubs en mede daarom staat Old Firm wereldwijd bekend als een van de meest beladen derby’s.

Geweldsincidenten

Bij de ontmoetingen tussen beide clubs zijn er dan ook vaak meerdere geweldsincidenten (vooral in de jaren 80’ en 90’). Hierbij moet gezegd worden dat dit gelukkig beperkt blijft tot de harde kernen, want de Schotten staan bekend om hun gastvrijheid en tolerantie. Iets wat ook vaak terug te zien is bij bijvoorbeeld rugbywedstrijden. Kortom: een Schotse derby staat garant voor echte passie.

10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

6. Merseyside Derby: Liverpool - Everton

Deze derby is vernoemd naar het Merseyside-gebied, daar waar Liverpool gelegen is. Hoewel deze derby vaak (vooral onder supporters) vrij harmonieus verliep, vierde het voetbalgeweld in de jaren 60’ en 70’ hoogtij in Engeland. Na het Heizeldrama (de voetbalramp bij de wedstrijd tussen Liverpool en Juventus waarbij 39 mensen omkwamen) werden bijna alle Engelse clubs vijf jaar lang uitgesloten van Europees voetbal. Dit zorgde voor een omslag in het Engelse voetbalgeweld, wat ook positieve gevolgen had voor de Merseyside Derby, hoewel deze vaak al als een van de vriendelijkstee derby’s werd gezien.

De Vriendelijke Derby

Dit komt omdat families vaak erg verdeeld zijn met zowel Liverpool- als Everton-fans. Fans van beide clubs betrekken geen politieke voorkeuren bij het voetbal en werken zelfs vaak samen. De stadions liggen op een steenworp afstand van elkaar en de haat blijft dus veelal beperkt tot het veld. Dit is ook terug te zien aan de statistieken: het is namelijk de derby met de meeste rode kaarten.

10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

7. Derby della Capitale: AS Roma - SS Lazio

Lazio Roma (opgericht in 1900) en AS Roma (opgericht in 1927) zijn de twee meest prominente clubs in de Italiaanse hoofdstad. Het Stadio Olympico wordt – net zoals het San Siro – gedeeld door beide clubs waar Lazio de noordkant (Curva Nord) en AS Roma de zuidkant (Curva Sud) bezit.

Wat deze derby zo beladen maakt is de strijd om de representatie van de hoofdstad. Beide clubs vinden dat juist zij het uithangbord van de stad Rome moeten worden. Dit uit zich soms in vurige statements en is vaak ook politiek beladen. Mede door de fascistische beweging in de vorige eeuw is dit nog wel eens een punt van kritiek die de supporters van vooral Lazio als verwijt krijgen.

Ultra's 

Zo waren er in de vakken van de ultra’s wel eens swastika’s en antisemitistische leuzen te zien en horen. Dit beeld begint door verbeterde aanpak van racisme in Italië de laatste jaren gelukkig af te nemen want zoiets hoort natuurlijk niet thuis bij een mooie derby. Gelukkig blijft dit beeld ook alleen beperkt tot de ultra’s, want we weten allemaal hoe prachtig de Italiaanse sfeer kan zijn in dit prachtige stadion, in die prachtige stad.

10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

8. De Klassieker: Ajax - Feyenoord

En dan onze eigen Hollandse klassieker. Ajax - Feyenoord. Feyenoord - Ajax. Een derby die echt niet aan dit lijstje ontbreken mag. Met meer dan 200 derby’s is dit met recht de enige echte klassieker in Nederland. Hoewel Amsterdam en Rotterdam niet in de zelfde provincie liggen, behoren ze wel allebei tot ‘Holland’.

Daarnaast zijn Amsterdam en Rotterdam de twee grootste steden van Nederland met de hoofdstad als de allergrootste. Dit zorgt al eeuwen lang voor strijd tussen de twee steden. Amsterdammers staan daarnaast bekend om hun arrogantie en grootspraak. Deze mentaliteit is ook terug te zien bij Ajax, hun slogan is immers: ‘Wij zijn Ajax, wij zijn de beste’.

Geen uitsupporters

Dit soort uitspraken doen het niet zo goed bij de Rotterdammers in de havenstad, waar hard werken en leuzen als ‘niet lullen maar poetsen’ de dienst uitmaken. Dit zorgt voor de nodige wrijving tussen beide steden én clubs. Vaak uit zich dat alleen met sfeeracties en vuurwerk, maar helaas ook vaak met geweld, met de Slag bij Beverwijk in 1997 als dieptepunt (hierbij kwam Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven). Na meerdere incidenten zijn er sinds 2009 geen uitsupporters meer welkom tijdens de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Dat hiermee nog steeds niet alle problemen opgelost zijn, bleek vorig jaar tijdens de halve finale van de KNVB Beker, toen Davy Klaassen vanuit het Feyenoord-vak een aansteker op zijn hoofd gegooid kreeg. 

10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

9. Le Classique: Olympique Marseille - Paris Saint-Germain

Wanneer je het hebt over legendarische derby's, denk je niet gelijk aan Le Classique. Parijs en Marseille liggen immers niet eens bij elkaar in de buurt. Maar aangezien Olympique Marseille (of L’OM) en Paris Saint-Germain de twee meest succesvolle clubs in Frankrijk zijn, wordt de wedstrijd tussen deze twee clubs toch gezien als dé klassieker van Frankrijk.

Rijke geschiedenis vs. nieuwe club 

Terwijl Olympique Marseille een rijke geschiedenis kent (opgericht in 1899), komt Paris Saint-Germain eigenlijk pas net om de hoek kijken. Waar Marseille bekend staat als een havenstad met veel trouwe supporters die de club al generaties lang support, is Paris juist een fusieclub uit 1970 waar pas sinds 2011 een opmars wordt gemaakt door investeringen van Qatar Sports.

Dit wordt door Marseille als niet-authentiek gezien, terwijl de Parijzenaren juist weer trots zijn op de titel hoofdstad. Dit alles zorgt voor een heerlijke derby waar je vooral in het Stade Vélodrome van een waanzinnige sfeer kunt genieten.  

10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

10. Derby de Lisboa: Sporting Lissabon - Benfica

De Portugezen staan bekend als een echt voetballand. Als je in Lissabon een willekeurige kroeg binnen loopt, dan weet je zeker dat er ergens voetbal aan staat. Wij Nederlanders hebben het ook altijd moeilijk met de Portugezen. Wie heugt zich het kaartenfestijn van het WK in 2006 nog? De wedstrijd tussen Sporting Lissabon en Benfica is net als Nederland - Portugal: een zeer beladen wedstrijd.

Stadsderby

Beide clubs komen uit de hoofdstad en beide clubs willen ook graag het boegbeeld van de hoofdstad zijn. Gezien hun historie en het aantal prijzen behoren deze twee clubs uiteraard tot de grote drie van Portugal en staat deze derby garant voor passie en strijd. In zowel het magische Estádio da Luz als het prachtige Estádio José Alvalade kan je niet mis met deze topper van een derby.

10 derby’s die iedereen op zijn bucketlist heeft staan

Boek direct je voetbalreis bij VI Travel

Heb jij interesse in een voetbalreis en bezoek je het allerliefst een derby? Bij VI Travel hebben we bijna altijd beschikbaarheid: ook voor de populairste wedstrijden van het seizoen. Heb je al een derby op het oog? Wacht dan niet te lang met boeken en stel je tickets direct veilig. Je zit tot twee personen naast elkaar en geniet van een hotelovernachting inclusief ontbijt in het centrum van de betreffende stad. Toch nog vragen of speciale wensen? Schroom niet ons te bellen of mailen. Wij helpen je graag!

Vind je ideale voetbalreis