Unai Emery laat Aston Villa weer dromen

08:00, 30 mrt 2024

De laatste keer dat Aston Villa een succesje boekte, was eind jaren 90’. Toen pakte de club uit Birmingham de League Cup. Daarna was het lange tijd stil en speelde Aston Villa zelfs seizoenen lang in de Championship. Na het aantreden van manager Unai Emery, lijkt het tij plots gekeerd. Aston Villa speelt namelijk ineens weer voor prijzen.

Unai Emery laat Aston Villa weer dromen

Gouden tijdperk: landskampioen en Europacup

Eind 1800 en begin 1900 was Aston Villa een Engelse topclub. Ze werden zes keer landskampioen en wonnen een aantal FA Cups. Pas begin jaren 80 van de vorige eeuw begon het wederom storm te lopen bij de club uit Birmingham. En hoe.

In het seizoen 1980/81 werd Aston Villa voor het eerst in 71 (!) jaar landskampioen. Ipswich Town werd toen tweede en Arsenal derde. Een seizoen later werd een nóg grotere prestatie geleverd: het winnen van de Europacup. Villa was met 1-0 te sterk voor Bayern München. De wedstrijd werd in De Kuip gespeeld.

Opwelling in de jaren 90

Na deze succesvolle jaren was het lange tijd stil in Birmingham. De club kon niet tippen aan de opkomende topclubs en greep steeds naast de prijzen. Totdat ze in 1994 en twee jaar later in 1996 de English League Cup wonnen. In 1994 versloeg Aston Villa het grote Manchester United met 3-1. In 1996 heette de competitie om sponsorredenen de ‘Coca-Cola Cup’. In de finale in Wembley was Aston Villa met 3-0 te sterk voor Leeds United.

Unai Emery laat Aston Villa weer dromen

Terug naar de (sub)top

In 2022 maakte succestrainer Unai Emery de overstap van Villareal naar Aston Villa. Emery won als trainer vier keer de Europa League, waarvan drie keer met Sevilla en één keer met Villareal. Hiermee is hij recordhouder. Sinds zijn komst bij Aston Villa, lijkt hij met de club uit Birmingham ook hard op weg naar prijzen.

Villa is namelijk topfavoriet voor het winnen van de Conference League én ze spelen mee in de top van de Premier League. Het zou een zeer knappe prestatie zijn om bij de eerste vier te eindigen en dus Champions League-voetbal veilig te stellen.

Wat maakt Aston Villa plots zo goed?

In 2019 promoveerde Aston Villa na een aantal jaar Championship terug naar het hoogste niveau. Na een zwaar eerste jaar, belandden ze in 2021 op een mooie, veilige 11e plek. In 2022 werden ze 14e en in 2023 – na het aanstellen van Unai Emery – zevende. Dit betekende een kwalificatie voor de Conference League. Dit seizoen – 2023/24 – strijden ze om een plek in de top vier.

Naast de hand van de trainer blinkt het beleid van de club uit. Het geld dat ze met de verkoop van Jack Grealish hebben binnengehaald (177,5 miljoen), is goed geïnvesteerd. Bijvoorbeeld in het aantrekken van huidige sterspeler Leon Bailey, Pau Torres en Boubacar Kamara. Daarnaast weten ze stabiele krachten te behouden. Denk aan de keeper Emiliano Martínez en aanvaller Ollie Watkins.

Unai Emery laat Aston Villa weer dromen

Flikt Unai Emery het weer?

Unai Emery is zonder twijfel een succestrainer van het hoogste kaliber. Hoewel hij nog geen Champions League won, is het wel een échte cupfighter die zijn ploegen op een of andere manier extra goed weet te laten presteren in eindtoernooien. Dat geldt ook voor Aston Villa in de Conference League.

Na het overtuigend uitschakelen van Ajax in de achtste finales, mag de ploeg uit Birmingham het in de kwartfinale opnemen tegen LOSC (Lille). De bookmakers achten de kans groot dat Emery en co er aan het eind van de rit met de beker vandoor gaan.


Een wedstrijd van Aston Villa bezoeken?

Voor een échte Engelse voetbalervaring ga je naar het Villa Park in Birmingham. Dit is sinds 1897 het stadion van Aston Villa. Er passen zo’n 43.000 mensen in en je hebt altijd goed zicht op het veld. Kies direct een wedstrijd naar keuze uit – nationaal of Europees – en geniet van topvoetbal in een van de gezelligste stadions van Engeland. Boek jouw voetbalreis naar Aston Villa vandaag nog! 

Vind je ideale voetbalreis