Union Berlin verhuist tijdelijk naar het Olympiastadion

07:00, 21 mrt 2024

Duitse cultclub Union Berlin heeft groeipijn en verhuist daarom na volgend seizoen tijdelijk naar het Olympiastadion in Berlijn. Het huidige stadion Alte Försterei (voluit Stadion An der alten Försterei) biedt plek aan 22.000 toeschouwers en dat is te weinig. De vraag voor zitplaatsen is véél hoger dan het aanbod. De capaciteit wordt vergroot tot zo’n 40.000 toeschouwers.

Union Berlin verhuist tijdelijk naar het Olympiastadion

De opkomst van Union Berlin

Cultclub Union Berlin promoveerde in 2019 geheel verrassend naar de Bundesliga. De club eindigde derde in de 2. Bundesliga en behaalde tijdens de nacompetitie een ticket voor het hoogste niveau. In 2020 eindigden ze op een 11e plek en ontliepen vrij eenvoudig degradatie. Vanaf 2021 begon Union Berlin plots buitengewoon goed te presteren. Sterker nog: de club werd een subtopper. In 2021 werden ze zevende, in 2022 vijfde en in 2023 derde: dus ook Champions League.

Aangezien Alte Försterei plek biedt aan slechts 22.000 toeschouwers, week de club al eens eerder uit naar het Olympiastadion. Daar kunnen namelijk 74.000 mensen in, wat financieel gezien een stuk aantrekkelijker is.

‘Fanatiekste fans van Duitsland’ helpen zelf met renovatie

De laatste jaren werd duidelijk dat het stadion van Union Berlin te klein was voor een club met zo’n grote aanhang en status. Het speelde immers plots bovenin mee in de Bundesliga en acteerde op het hoogste niveau: de Champions League. Echter was er niet genoeg geld om het stadion direct te verbouwen, dus besloten de fans om zelf mee te helpen met de afbraak van bepaalde delen van het stadion. Een uniek moment in de voetbalgeschiedenis dat veel zegt over de loyaliteit van de fans.

Tijdelijk in het Olympiastadion

Aangezien het stadion flink wordt uitgebreid, kan er na volgend seizoen niet meer in Alte Försterei gevoetbald worden. Daarom wijken ze uit naar het Olympiastadion. Dat is geen verrassing, omdat de club eerder zijn Champions League-wedstrijden daar speelde.

“We willen hier in 2026/27 een stadion openen met een capaciteit van iets meer dan 40.000 toeschouwers”, zei voorzitter Dirk Zingler onlangs in een interview. Er zal concreet dus iets langer dan een seizoen in het Olympisch Stadion gespeeld worden.

Union Berlin verhuist tijdelijk naar het Olympiastadion

Nieuwe stadion

De uitbreiding van het stadion zal naar verwachting in juli 2025 beginnen, meldt de club in een officieel statement. Union is nog altijd van plan om in het seizoen 2025/26 naar het Olympisch Stadion te verhuizen voor thuiswedstrijden. "We hebben simpelweg geen stadion dat geschikt is voor de Bundesliga", aldus Zingler.

De voorzitter voegt toe dat ze meer dan 100 miljoen euro gaan investeren. Het grootste deel gaat naar de uitbreiding van de tribunes. Een ander gedeelte gaat naar de bouw van een sport- en evenementencentrum rondom het stadion.


Voetbalreis naar Union Berlin boeken?

Wie aan de meest fanatieke fans van Duitsland denkt, komt al snel uit bij Borussia Dortmund. Maar de aanhang van cultclub Union Berlin is minstens zo luidruchtig, fanatiek en gezellig. Ervaar het zelf door een voetbalreis naar Union Berlin te boeken. Door bij VI Travel te boeken ben je verzekerd van de best beschikbare zitplaatsen. Geniet van topvoetbal, de sfeer én de bijzondere stad Berlijn.

Vind je ideale voetbalreis