Slotfase in Europese topcompetities: hoe staat het ervoor?

07:00, 12 apr 2024

Met nog zo’n zes speelronden te gaan is het bloedstollend spannend in de Europese topcompetities. Titelhouder Manchester City strijdt in de Premier League met Liverpool en Arsenal voor de competitiewinst. In Duitsland lijkt Bayer Leverkusen geheel verassend voor het eerst de Bundesliga te winnen. In Spanje en Italië zijn de kampioenen al zo goed als bekend: Real Madrid en Inter. Hoe het er precies voor staat in de slotfase van de Europese topcompetities, lees je in dit artikel.

Slotfase in Europese topcompetities: hoe staat het ervoor?

Bundesliga: Leverkusen schrijft geschiedenis

De sensatie van het seizoen – Bayer 04 Leverkusen – is tot nu toe ongeslagen in de Bundesliga. Over de hele wereld kijken vriend en vijand met open mond naar de prestaties van de ploeg van manager en oud-speler Xabi Alonso. Een van de sterkhouders van het elftal is Nederlander Jeremy Frimpong. De wingback is inmiddels Oranje-international en staat in de belangstelling van verschillende Europese grootmachten.

Felicitaties van Bayern München

Xabi Alonso vertelde – ondanks de geruchten over een transfer – dat hij volgend seizoen bij Leverkusen blijft, omdat hij het er uitstekend naar zijn zin heeft. De oefenmeester wint de Bundesliga als het mee zit op 14 april thuis tegen Werder Bremen. Hiermee komt een einde aan het 11-jaar lange leiderschap van Bayern München. Bayern-trainer Thomas Tuchel heeft vorige week zijn felicitaties al gegeven.

Strijd om handhaving Bundesliga

De strijd om handhaving is in de Bundesliga verloren door Darmstadt. De ploeg wist pas twee wedstrijden te winnen. Daarnaast moeten Köln, Mainz 05, Bochum, Wolfsburg en Union Berlin de komende weken vechten om zich veilig te spelen.

St. Pauli en Holstein Kiel promoveren

Hoewel er in theorie nog veel mogelijk is, lijken cultclub St. Pauli en Holstein Kiel rechtstreeks te promoveren naar de Bundesliga. De twee clubs vormen met 57 en 55 punten de top twee in de 2. Bundesliga. Fortuna Düsseldorf en HSV volgen met 49 en 48 punten.

Premier League: Arsenal, Liverpool of Manchester City?

Met nog zeven speelronden te gaan is het een loterij wie de Premier League dit jaar wint: Arsenal, Liverpool of de treble-winnaar van vorig seizoen: Manchester City. Gezien het resterende wedstrijdschema van de drie ploegen, lijkt Arsenal af te haken. De ploeg van Arteta heeft namelijk het lastigste programma van de drie. Naast de Premier League, maken alle drie de clubs ook nog kans op een Europese beker.

Slotfase in Europese topcompetities: hoe staat het ervoor?

Strijd om plek vier

De strijd om plek vier – en dus een CL-ticket – gaat tussen Aston Villa en Tottenham Hotspur. Onderin gaat de strijd voor handhaving vooral tussen Sheffield United, Burnley, Luton Town en Nottingham Forest.

Keert Leicester terug?

De Engelse landskampioen uit 2016 lijkt zich na een jaar Championship terug te knokken naar het hoogste niveau. Voormalig topclub Leicester City staat bovenaan met 88 punten. Op nummer twee – met één wedstrijd meer – staat Ipswich met eveneens 88 punten en op drie volgt Leeds United met 87 punten. Met ander woorden: er volgen spannende weken in de Championship.

La Liga: De Koninklijke kroont zicht opnieuw

De succesvolste club ter wereld bewijst nog maar eens hoe goed ze zijn. In het huidige La Liga-seizoen verloor Real Madrid slechts één keer. De Koninklijke gaat aan kop met 75 punten uit 30 wedstrijden. Rivaal FC Barcelona volgt met 67 punten en de verrassing van het seizoen – Girona – volgt op plek drie met 65 punten.

De strijd om een Champions League-ticket op plek vier gaat tussen het Atlético Madrid van Oranjester Memphis Depay en Athletic Bilbao.

Onderin is de spanning er al aardig af. Almería en Granada zijn door de ondergrens gezakt en degraderen rechtstreeks. Cádiz, Celta de Vigo en Rayo Vallecano moeten hun hoofd nog boven water zien te houden in de laatste paar wedstrijden.

Slotfase in Europese topcompetities: hoe staat het ervoor?

Serie A: Inter is oppermachtig

Inter is oppermachtig in de Serie A en staat maar liefst 14 punten los van nummer twee AC Milan. Hoewel de strijd al gestreden is, komt er nog een zéér interessant affiche aan. Inter kan namelijk kampioen worden in de Derby della Madonnina op maandag 22 april. Dat zou een gedroomde afsluiter zijn voor Inter en een marteling voor AC Milan: de club met wie Inter het stadion deelt.

Verder interessant in de Serie A: Bologna loopt op koers voor een Champions League-ticket en titelhouder Napoli zakt de middenmoot in. Salernitana degradeert rechtstreeks, terwijl zeven (!) andere clubs nog moeten strijden voor handhaving op het hoogste niveau. Het verschil tussen de nummer 19 en nummer 13 is namelijk maar vijf punten. Dat belooft wat.

Ligue 1: Mbappé pakt laatste titel met PSG

Het steenrijke PSG wordt zoals verwacht weer eens landskampioen van Frankrijk. De club uit Parijs staat 10 punten los van nummer twee Brest en 11 punten van nummer drie AS Monaco. De kans is piepklein dat ze deze voorsprong in de laatste paar speelrondes nog weggeven. Het wordt – in ieder geval voorlopig – de laatste landstitel van PSG voor topschutter Kylian Mbappé. De beste aanvaller ter wereld vertrekt aan het eind van het seizoen naar Real Madrid.

Onderin de Ligue 1 is de strijd om degradatie nog lang niet gestreden. Clermont, Metz, Lorient, Nantes en Le Havre vechten om lijfsbehoud op het hoogste Franse podium.

Slotfase in Europese topcompetities: hoe staat het ervoor?

Primeira Liga: Benfica of Spring CP?

De Portugese competitie wordt sinds jaar en dag gedomineerd door drie clubs: Sporting CP, Benfica en FC Porto. Hoewel de laatste twee genoemden vooral veel prijzen wonnen, is het nu Sporting CP dat aan kop gaat in de Primeira Liga. Als ze zo doorgaan, pakken ze de eerste landstitel sinds 2021. Maar ze zijn er nog niet, aangezien het puntverschil tussen Sporting en Benfica maar vier punten is. Porto moet nog vechten om plek drie.

Chaves degradeert naar het tweede niveau en ook Vizela lijkt het niet te gaan redden, al hebben ze nog wel een kansje. De nummers negen tot en met 16 moeten de laatste paar speelrondes nog aan de bak om zich veilig te spelen.

Scottish Premiership: Celtic of Rangers?

Met nog zes speelrondes te gaan wordt het bloedstollend spannend in Schotland. Op het moment van schrijven staat Celtic één punt los van Rangers, met één wedstrijd meer gespeeld. De afgelopen twee seizoenen was Celtic de sterkste, dus moéten de Rangers dit jaar kampioen worden om de fanatieke fans tevreden te houden.

Net als elk jaar is het gat tussen de twee Schotse topclubs en de rest van de competitie enorm. Nu zit er zo’n 15 punten tussen de nummer drie en zo’n 26 punten met de nummer vier. De spanning zit ‘m elk jaar dus vooral in wie van de twee grootmachten er met de landstitel vandoor gaat. Vorige week stonden de clubs nog oog in oog in het Ibrox Stadium, waar het tot de laatste seconde spannend was. Na een knotsgekke slotfase eindigde The Old Firm in 3-3.


Boek nu een onvergetelijke voetbalreis

Nu is het uitgelezen moment om een voetbalreis naar het buitenland te boeken. De wedstrijden worden alsmaar spannender, omdat het competitie-einde nadert én de lentezon zich steeds vaker laat zien. Kortom: de ideale omstandigheden voor een voetbaltripje. Kies een wedstrijd naar keuze uit en stel direct je tickets veilig. Je boekt je voetbalreis natuurlijk bij VI Travel, dé voetbalreisspecialist van Nederland

Vind je ideale voetbalreis