Girona zweeft op roze wolk en droomt van kampioenschap

08:00, 23 dec 2023

Het in 2021 gepromoveerde Girona FC is nu al de grootste verrassing van het seizoen in La Liga. De ploeg van trainer Míchel staat na 16 speelrondes bovenaan en verpulverde onlangs het grote Barcelona met 4-2. Wat is het geheim van deze kleine Catalaanse club?

Girona zweeft op roze wolk en droomt van kampioenschap

De weg naar boven

Toen trainer Míchel in 2021 aan het roer kwam bij Girona, veranderde er een hoop. In zijn eerste seizoen leidde hij zijn team via de play-offs naar het hoogste niveau van Spanje. In datzelfde seizoen bereikte Girona de knock-outfase van de Copa del Rey. Een seizoen later wisten ze knap stand te houden in La Liga. Ze eindigden op een tiende plaats, slechts vier punten verwijderd van Europees voetbal.

Investeerder City Football Group helpt achter de schermen

De weg naar boven is niet alleen te danken aan de Spaanse oefenmeester Míchel. Er gaat ook een slimme strategie van scouting en leenspelers achter schuil. Dit goed georganiseerde beleid komt voort uit de grootaandeelhouder genaamd ‘City Football Group’. Deze holding is onder andere eigenaar van Manchester City en heeft een enorm netwerk van scouts en makelaars. Girona profiteert daar sinds 2017 van. Denk aan leenspelers uit de opleiding van Manchester City, het aantrekken van nieuwe talenten en opbouwen van een sterker kapitaal.

Stabiele spelers en hecht team

De investeringen en hulp van City Football Group maken de prestaties van Girona niet minder knap. Een club als Real Madrid heeft bijvoorbeeld zo’n 14 keer meer te besteden en er staat vaak niet meer dan 15 miljoen aan inkopen in de basiself van Girona. Het geheim ligt in de organisatie en het feit dat de ploeg eigenlijk niet één zwakke plek kent.

Achterin staat het als een huis met dank aan Barcelona-huurling Eric García en de twee veteranen Daley Blind en David López. De wingbacks fungeren als extra aanvallend impuls en in balbezit als extra balans in balbezit tegenstander. Vooral de linker wingback Miguel Gutiérrez is de revelatie van het seizoen. Hij heeft een verleden bij Real Madrid en scoorde onlangs tegen Barcelona. Op het middenveld zijn dribbelaar Sávio en Aleix García de smaakmars en voorin de boomlange – én razendsnelle – Artem Dovbyk een geweldig eindstation.

Kan Girona de titel pakken?

Zolang de grootmachten Real Madrid en Barcelona punten blijven verliezen, is de kans reëel dat Girona de titel pakt. De vraag is echter of dat zo is én of Girona ook in de tweede seizoenshelft stand kan houden tegen de grotere clubs uit de La Liga. Dat lukte tot nu toe alleen tegen Barcelona. Real Madrid was met 3-0 te sterk en Atlético Madrid moeten ze nog twee keer treffen.

Met andere woorden: naast een nieuwe reeks goede resultaten na de winterstop, moet Girona ook het geluk hebben dat de topclubs punten laten liggen. Máár – terugdenkend aan Leicester City – is niets onmogelijk in het voetbal.


Voetbalreis naar Spanje boeken?

Bezoek de sensatie van het seizoen door een voetbalreis naar Spanje te boeken. Girona speelt op 14 april in het fantastische Wanda Metropolitano tegen Atlético Madrid en op 11 februari in Santiago Bernabéu tegen de wereldsterren van Real Madrid. Voor deze wedstrijden is nog een beperkt aantal tickets beschikbaar, dus wees er snel bij.

Bezoek en wedstrijd in La Liga met VI Travel

Door een voetbalreis bij VI Travel te boeken weet je zeker dat je tot twee tot drie personen naast elkaar zit. Daarnaast slaap je in een centraal gelegen hotel in de stad, altijd inclusief ontbijt. Boek je voetbalreis naar La Liga vandaag nog en geniet van de titelstrijd in Spanje

Vind je ideale voetbalreis