Het Liverpool van de toekomst met Virgil als captain

08:00, 04 aug 2023

Na een stroef seizoen en een aantal uitgaande transfers is Liverpool bezig met een voorzichtige wederopbouw. Eerder werden Cody Gakpo en Diaz aangetrokken. Deze transferzomer tekende Dominik Szoboszlai en Alexis Mac Allister voor The Reds. Vooral aanvallende impulsen dus, terwijl ze juist defensief gezien versterking nodig hebben. Hoe dat zit én een voorspelling hoe Liverpool volgend seizoen gaat spelen, lees je in dit artikel.

Het Liverpool van de toekomst met Virgil als captain

Woestijnoffensief

Net als vele andere clubs is ook Liverpool onderworpen aan het ‘woestijnoffensief’. Onder andere Roberto Firmino, Jordan Henderson en Fabinho spelen aankomend seizoen in de Saudi Pro League. Daarnaast vertrokken Naby Keita en James Milner. Vooral op het centrale en defensieve middenveld is daar nog weinig voor in de plaats gekomen. Momenteel staat Liverpool op poleposition om defensieve middenvelder Roméo Lavia van Southampton over te nemen. De 19-jarige Belg moet de rol van Fabinho overnemen. Qua aanvallende aankopen zit het wel snor in Liverpool.

Virgil van Dijk nieuwe aanvoerder

Sinds het vertrek van Jordan Henderson naar Al-Ettifaq is de aanvoerdersband doorgeschoven naar Virgil van Dijk. Dit bekent dat Klopp veel vertrouwen heeft in de Nederlandse verdediger die vorig seizoen veel kritiek kreeg vanwege een wat mindere periode. Alexander-Arnold is aangesteld als reserveaanvoerder. De van oorsprong rechtsback wordt steeds vaker op het middenveld gepositioneerd.

Revanche

Liverpool kennen we als een offensief elftal dat altijd om prijzen speelt. In het seizoen 2019/20 werden ze nog landskampioen en een jaar eerder pakten ze de Champions League. Aankomend seizoen moeten The Reds het doen met een plaats in de Europa League. Vorig seizoen werd de ploeg van Klopp namelijk vijfde.

Met andere woorden: Liverpool heeft flink wat recht te zetten. Niet alleen op sportief gebied, maar ook financieel gezien. Het is noodzakelijk om volgend seizoen ‘gewoon’ weer Champions League-voetbal te bereiken en een gooi te doen naar het kampioenschap.

Het Liverpool van de toekomst met Virgil als captain

Het Liverpool van de toekomst

Nu Liverpool flink wat veranderingen doormaakt, is het interessant om te kijken naar de nabije toekomst. Hoe gaat de Duitse oefenmeester zijn ploeg positioneren en wie komt waar te staan?

Verdediging

De verwachting is dat er achterin weinig zal veranderen. Becker verdedigt het doel, Van Dijk speelt centraal en Robertson en Alexander Arnold dekken de flanken. Wie er naast Virgil komt te staan, is de grote vraag. De grootste kanshebber is Konaté. Andere mogelijkheden zijn Joe Gomez, Joel Matip en Nathaniel Philips.

Middenveld

De kans is groot dat er een ‘jonkie’ op een belangrijke positie komt te staan. Namelijk op de nummer-6-positie. Kanshebbers zijn de 18-jarige Stefan Bajcetic en de 19-jarige Roméo Lavia. Een van de twee verdedigende middenvelders wordt vergezeld door spelmaker Thiago. Qua aanvallende middenvelders zijn er twee opties: Dominik Szoboszlai of Alexis Mac Allister.

Aanval

Miljoenenaankoop Darwin Núñez heeft zijn draai nog niet gevonden in Liverpool. Nederlander Cody Gakpo nam vorig seizoen zijn plaats in. Aankomend seizoen krijgt Núñez naar verwachting een nieuwe kans in de punt van de aanval. Op rechts staat (natuurlijk) vedette Mohammed Salah. De linksvoorpositie wordt bekleed door Gakpo. Mits hij levert, want de concurrentie voor die positie is moordend. Luis Días en Diogo Jota spelen namelijk ook graag op die positie.

Het Liverpool van de toekomst met Virgil als captain

Tactiek

De speelwijze en tactiek van Liverpool zal in het seizoen 2023/24 weinig veranderen. De filosofie van Klopp is duidelijk: aantrekkelijk voetbal spelen en veel kansen creëren. Dat lukt het best met een traditionele 4-3-3-opstelling met de punt naar achteren. De dynamiek in de aanval met veel lopende mensen zal ook dit seizoen weer veelvuldig tot uiting komen. Er wordt constant gelopen zonder bal, waardoor spelers ruimtes trekken. Hierdoor komt Salah bijvoorbeeld regelmatig vrij tussen de linies, waardoor hij kan floreren. Het is wel zaak dat het achterin wat stabieler wordt ten opzichte van vorig seizoen. Het zal blijken of Klopp daar tactisch gezien wat op gaat vinden.

Wedstrijd van Liverpool bezoeken

Live topvoetbal aanschouwen in een van de gezelligste stadions van Europa. Dat kan maar bij één club: Liverpool. Van een compleet verzorgde voetbalreis naar Liverpool krijg je geen spijt. Anfield maakt indruk en met een beetje geluk geniet je van een doelpuntrijke wedstrijd. De kans is in ieder geval groot dat je Nederlanders Virgil van Dijk en Cody Gakpo live in actie ziet. Ontdek nu alle wedstrijden van het nieuwe seizoen waar jij bij kunt zijn en sla je slag!

Vind je ideale voetbalreis