Wat is het prijzengeld in de Champions League? (2023/24)

18:00, 07 nov 2023

Alleen het behalen van de groepsfase van de Champions League levert een club al bijna 16 miljoen euro op. In totaal wordt meer dan twee miljard euro verdeeld over de deelnemende clubs. De winnaar strijkt in totaal zo’n 80 miljoen op. Geen wonder dat dit toernooi ook wel het ‘miljoenenbal’ of ‘miljardenbal’ wordt genoemd.

Wat is het prijzengeld in de Champions League? (2023/24)

Prijzenpot van 2,03 miljard euro

De UEFA besloot om de prijzenpot voor het seizoen 2023/24 niet te wijzigen ten opzichte van vorig jaar. De 2,03 miljard euro wordt verdeeld over de 32 deelnemende teams. Daarbij geldt; hoe meer je wint, hoe meer je als club verdient.

In totaal kan een club maximaal 85,15 miljoen verdienen gedurende het toernooi. Dit is alleen haalbaar als een club alle wedstrijden wint. Manchester City kwam daar vorig CL-seizoen dichtbij en verdiende 80 miljoen euro.

Zo wordt het prijzengeld verdeeld

De Champions League is naast het toernooi van de hoogste prestige, het toernooi van de hoogste inkomsten. In het onderstaande overzicht lees je wat clubs in welke situatie verdienen:

  • Winnaar | 20 miljoen
  • Nummer twee | 15,5 miljoen
  • Halve finalisten | 12,5 miljoen
  • Kwartfinalisten | 10,6 miljoen
  • Laatste 16 | 9,6 miljoen
  • Groepsfase winst | 2,8 miljoen
  • Groepsfase gelijkspel | € 930.000,-
  • Bereiken groepsfase | 15,64 miljoen
Wat is het prijzengeld in de Champions League? (2023/24)

Door één goed Champions League-seizoen kan een club als PSV of Feyenoord dus plots tientallen miljoenen verdienen. Bedragen die ze normaal gesproken alleen maar kunnen bijschrijven door de verkoop van talenten.

Deel van het prijzengeld uitgedeeld op basis van coëfficiëntie

Iets ingewikkelder is de uitbetaling op basis van de coëfficiëntranking in de afgelopen tien jaar. Simpel gezegd betekent dit dat de best presterende teams van de afgelopen 10 jaar het meest krijgen en nieuwkomers het minst. De 32 teams worden gerangschikt van nummer één tot nummer 32.

Nummer 32 op de lijst verdient 1,14 miljoen, terwijl de nummer één ervandoor gaat met 36,9 miljoen euro. Op de totale coëfficiëntieranking van de UEFA kun je zien hoe jouw favoriete club er momenteel voor staat. De Koninklijke Real Madrid staat op nummer één.

Wat is het prijzengeld in de Champions League? (2023/24)

Overige inkomsten dankzij Champions League

Naast het prijzengeld en het geld op basis van de coëfficiënten ranking, valt er een stuk meer te verdienen voor CL-clubs:

Televisiegelden

Zo ontvangen clubs ook nog televisiegelden. Dit is zo’n 15 procent van de totale pot van drie miljard. Het geld wordt uiteindelijk naar verhouding op basis van het aantal gespeelde wedstrijden uitgekeerd aan de clubs.

De teams die verder komen, zijn simpelweg vaker op televisies te zien. Hierdoor ontvangen ze meer televisiegelden, of zoals ze in Engeland zeggen ‘broadcast market payout’.

Kaartjes en merchandise

Aangezien de Champions League iets speciaals is, raken tickets binnen de kortste keren uitverkocht. Vaak voor flinke prijzen. Daarnaast doen clubs goede deals als het gaat om sjaalverkoop, shirtverkoop en andere merchandise met betrekking tot de club. De opbrengsten hiervan kunnen oplopen tot in de miljoenen.

Marktwaarde van spelers

De marktwaarde van spelers kan in één klap met miljoenen euro’s stijgen. Want wie op het hoogste niveau uitblinkt, kan rekenen op interesse van de beste en rijkste clubs ter wereld. Denk maar eens terug aan het Champions League-seizoen in 2018/19 van Ajax. De Amsterdammers bereikten de halve finale, waarna ze verschillende topspelers voor astronomische bedragen aan topclubs verkochten. Zonder hun deelname aan het miljoenenbal, was dit niet gebeurd.


Champions League-wedstrijd bezoeken?

Bezoek je favoriete club tijdens een wedstrijd op het hoogst mogelijke podium: de Champions League. Door bij VI Travel te boeken weet je zeker dat je zitplaatsen met goed zicht ontvangt en nooit alleen zit. Stel vandaag je kaarten nog veilig en maak je op voor een once-in-a-lifetime experience. Koop je Champions League-tickets hier

Vind je ideale voetbalreis