Waarom wordt Diego Simeone 'El Cholo' genoemd?

12:00, 13 nov 2023

Atlético Madrid-legende Diego Simeone verlengde afgelopen donderdag zijn contract t/m juni 2027. De Argentijnse coach is geliefd onder Atleti-fans en wordt ook wel 'El Cholo' genoemd. Maar wat betekent El Cholo en hoe kreeg hij deze bijnaam?

Waarom wordt Diego Simeone 'El Cholo' genoemd?

¡Ole, Ole, Ole, Cholo Simeone!

‘¡Ole, Ole, Ole, Cholo Simeone!’, galmt het gezang door het Metropolitano. De eenvoudige maar zeer effectieve manier waarop de fans van Atlético Madrid hun toewijding aan coach Diego Simeone tonen tijdens thuiswedstrijden. Het is moeilijk om een coach te bedenken die zo goed belichaamt waar het bij Atleti allemaal om draait als El Cholo. Simeone wordt misschien alleen geëvenaard door wijlen Luis Aragonés, El Sabio de Hortaleza, de man wiens record aan optredens Simeone in maart jongstleden inhaalde. Luis was als coach verantwoordelijk voor 612 wedstrijden bij Atleti; Simeone's record staat op het moment van schrijven op 643. Hij is de langstzittende coach van de club, die meer wedstrijden aan het roer heeft gestaan dan wie dan ook in de geschiedenis van Rojiblancos.

Waarom wordt Diego Simeone ‘El Cholo’ genoemd?

Waarom Diego Simeone El Cholo wordt genoemd? Argentijnen houden van bijnamen – vooral als het om voetbal gaat. Veel grote Argentijnse spelers en coaches stonden bekend onder hun bijnaam (El Pulga, El Loco, El Fideo, El Ratón, El Piojo, etc.). De bijnaam van de coach van Atlético Madrid is echter opvallend, simpelweg omdat de ‘El Cholo’ eigenlijk niets betekent; het woord bestaat niet in het Spaans. Het is geen verkorte manier om Diego te zeggen en het heeft ook niets te maken met zijn achternaam Simeone of zijn tweede naam Pablo.

Maar waar komt de bijnaam dan vandaan?

Atlético-legende himself legde het uit tijdens een interview met Manu Carreño in Cadena SER-programma El Larguero in oktober 2019.

De andere Cholo

In de jaren 70 was er een speler die [Carmelo] Simeone heette; hij werd ook Cholo genoemd. Hij was een rechtsback die voor Boca Juniors speelde en tevens voor het nationale team van Argentinië uitkwam. Toen Diego Simeone in 1985 nog in het jeugdteam van Vélez Sársfield speelde, werd hij op een dag door coach Victorio Spinetto – een geweldige Argentijnse speler – ‘Cholo’ genoemd. De naam bleef hangen en zo wordt de held van Atlético Madrid vandaag de dag nog steeds liefkozend El Cholo genoemd. Wat het betekent? Simeone heeft zelf ook geen idee...

Andere betekenissen van ‘El Cholo’

Op diverse forums wordt er hevig gediscussieerd over de betekenis van ‘El Cholo’. Zo zou ‘Cholo’ straattaal zijn voor ‘legende’, ‘gangster’ of ‘boef’. Ook is ‘Cholo’ een licht racistisch woord – meestal gebruikt zonder kwade bedoelingen – voor iemand met een donkere huidskleur in Zuid-Amerika. Het woord wordt onder Mexicaanse Amerikanen ook gebruikt om een tienerjongen die lid is van een straatbende aan te duiden. Wat de term ook betekent, voor Diego Simeone wordt het woord alleen in positieve zin gebruikt.


Diego Simeone en zijn Atlético aanmoedigen?

Wil jij El Cholo ook een keer gepassioneerd langs de zijlijn van Atlético Madrid aan het werk zien? De fanatieke coach staat bekend om het gepassioneerd aanmoedigen van zijn team, het 90 minuten lang ijsberen langs de zijlijn en zijn driftige gebaren. Beleef een thuiswedstrijd in het prachtige Wanda Metropolitano van Atlético Madrid. Bij VI Travel ben je verzekerd van de beste zitplaatsen. Verzeker jezelf vandaag nog van voetbaltickets voor Atlético Madrid.

Vind je ideale voetbalreis