Ontdek alles over de slimme successen van Brentford FC

08:00, 09 aug 2023

Voetbalreizen naar Brentford FC zijn de laatste paar jaar echt razend populair. The Bees hebben een mooie reputatie van een club die zich langzaam maar zeker omhoog heeft gewerkt in de Engelse voetbalpiramide. De opening van het splinternieuwe Brentford Community Stadium in 2020 geeft hun ambities goed weer: meedraaien in de top van de Premier League. Maar hoe doen ze dat?

Ontdek alles over de slimme successen van Brentford FC

Brentford FC en het Moneyball-principe

Brentford FC is een eigenaardige hedendaagse voetbalclub. Positief eigenaardig: zo geven ze hun managers de tijd, koesteren ze hun eigen spelers en geven ze verstandige bedragen uit aan grondig gescoute voetballers van over de hele wereld. Brentford staat namelijk bekend om het toepassen van het ‘Moneyball’-principe.

Dit principe werd populair door het succes van Amerikaanse honkbalteam Oakland Athletics. Het concept houdt in dat de club geavanceerde statistieken en gegevensanalyse gebruikt om spelers te scouten en aan te trekken die potentieel hebben om tegen een relatief lage prijs te presteren. Hierdoor kunnen ze investeringen in spelers rationaliseren en slimme aankopen doen, zelfs met beperkte financiële middelen.

Innovatief scoutingssysteem

Brentford FC heeft daarnaast een uitgebreid internationaal scoutingssysteem opgezet, waarbij ze actief zoeken naar talent in zowel gevestigde voetballanden als opkomende markten. Dit stelt hen in staat om veelbelovende spelers te ontdekken die misschien over het hoofd worden gezien door traditionele clubs.

Data-gedreven besluitvorming

De club maakt gebruik van data-analyse en geavanceerde technologieën om beslissingen te nemen op het gebied van spelerswerving, tactiek en fysieke prestatieoptimalisatie. Dit stelt hen in staat om het meeste uit hun spelers te halen en een competitief team te vormen, ondanks dat ze niet dezelfde budgetten te hebben als sommige grote clubs.

Football Development Programmes

Brentford FC hecht daarnaast veel belang aan de ontwikkeling van jong voetbaltalent. Ze hebben een gevestigde jeugdacademie waarin ze getalenteerde jonge spelers trainen en begeleiden om hun potentieel te realiseren. Dit heeft bijgedragen aan het succesvol ontwikkelen van spelers die later een belangrijke rol spelen in het eerste elftal. 

Het ontdekken van nieuw talent en het ontwikkelen van de voetbalvaardigheden van jongeren is een integraal onderdeel van de activiteiten van Brentford FC. Hun voetbalprogramma biedt jongeren van elk niveau en met potentieel de kans om een hoogwaardige voetbalopleiding te volgen, zodat ze zich kunnen verbeteren in een spelersgerichte omgeving. De trainingen vinden plaats in uitstekende faciliteiten en worden gegeven door FA- en UEFA-gekwalificeerde trainers.

Ontdek alles over de slimme successen van Brentford FC

De slimme successen van Brentford

En al het bovenstaande blijkt succesvol geweest. Brentford speelde in 2009 nog in League Two. Van 2010 t/m 2014 kwamen The Bees uit in League One en t/m 2021 speelde de club in de Championship. Het eerste Premier League-jaar eindigde Brentford FC op een nette dertiende plaats en één jaar later maar liefst negende. Binnen twee jaar naar de top tien van de Premier League: dat belooft wat voor de toekomst!

De unieke clubcultuur van Brentford FC

Omdat Brentford FC geen grote, gevestigde club is met enorme financiële middelen – zoals vele andere topclubs in Engeland – hebben ze een warme, unieke clubcultuur. Bij Brentford FC ligt de focus sterk op de gemeenschap. De club probeert met de keuzes die ze maken een positieve impact te hebben op de mensen en de omgeving rondom de club. Ze zijn betrokken bij verschillende liefdadigheidsprojecten, lokale evenementen en ondersteunen initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van het welzijn en de ontwikkeling van de gemeenschap.

Ontdek alles over de slimme successen van Brentford FC

Ondanks dat Brentford FC professioneel voetbal speelt, heeft de club nog steeds een warme en familiaire sfeer. Supporters voelen zich vaak nauw verbonden met de club. De club streeft ernaar om voetbal voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. In vergelijking met sommige andere clubs biedt Brentford FC redelijk geprijsde kaartjes, waardoor het voor families en lokale supporters haalbaarder is om wedstrijden bij te wonen.

Een voetbalreis naar Brentford FC boeken

De grote populariteit van Brentford zorgt ervoor dat het moeilijk is om aan kaarten te kopen voor thuiswedstrijden van de club. Gelukkig lukt het VI Travel regelmatig om toch kaartjes te bemachtigen voor Brentford. Boek je voetbalreis naar Brentford FC tijdig en geniet van de bijzondere, familiaire sfeer in het Brentford Community Stadium, waar spelers gewoon met hun voornaam toegejuicht worden – een unieke beleving!

Vind je ideale voetbalreis