Nieuw La Liga-logo voor het seizoen 2023/24

07:00, 09 feb 2024

Eerder schreven we al een blog over het nieuwe Premier League-logo. Waar het logo voor de Premier League groter, gedurfder en feller is dan ooit tevoren, is het logo van La Liga het tegenovergestelde: van een felle gekleurde waaier naar een minimalistisch embleem. Lees meer over het La Liga-logo voor het seizoen 2023/24.

Nieuw La Liga-logo voor het seizoen 2023/24

Nieuwe naam én nieuw logo 

In aanloop naar het nieuwe La Liga-seizoen 2023/24 veranderde de Spaanse competitie afgelopen zomer zowel haar naam als logo. Dit heeft alles te maken met het aflopen van de sponsordeal met Santander. Santander was zeven seizoenen lang de sponsor van het hoogste niveau van Spanje. Gaming-gigant EA Sports nam in juli 2022 de sponsordeal over: een deal van 30 miljoen euro per jaar die – als alles goed gaat – zal lopen t/m het seizoen 2027/28. 'La Liga EA Sports' is de volledige nieuwe naam van de hoogste divisie, terwijl de tweede divisie 'La Liga Hypermotion' als naam krijgt, als knipoog naar de technologie die in hun spellen wordt gebruikt. 

Van iconisch wiel naar minimalistisch LL- symbool

De afgelopen 30 jaar waren voetbalfans van over de hele wereld gewend aan het logo van La Liga met het iconische veelkleurige wiel. Het nieuwe logo aan het begin van het seizoen 2023/24 zal de meesten dan ook zeker niet ontgaan zijn. Van het complete kleurenpalet naar simpel rood. Het minimalistische LL-symbool leverde de eerste weken een hoop reacties op. En niet per se veel positieve. Maar zoals vaak gebruikelijk is bij nieuwe dingen, vergde het logo simpelweg wat gewenning. De eerste helft van het seizoen zit er inmiddels op en voor velen is het nieuwe logo al niet meer weg te denken. 

Het La Liga-logo van 1984 - 1993

Van 1984 t/m 1993 was het La Liga-logo nog zeer minimalistisch. Het embleem bevatte de letters 'L' (Liga), 'P' (Primera, Profesional) en 'F' (Fútbol). Links onder de samenvoeging van letters bevond zich een voetbal. Het geheel was geplaatst in een verticale rechthoek met een zwart kader, naar beneden iets doorgetrokken.

Het La Liga-logo van 1993 - 2016

In 1993 veranderde het logo van de Spaanse topcompetitie radicaal. Het logo werd gemoderniseerd door de omslachtige constructie te verwijderen. De ontwerpers lichtten het logo op en maakten het vriendelijker en begrijpelijker, met behoud van de belangrijkste details. Als gevolg daarvan werd de voetbal naar het midden verplaatst. De iconische, veelkleurige ring bleek de basis voor het logo voor de dertig jaar die volgde. 

Nieuw La Liga-logo voor het seizoen 2023/24

Het La Liga-logo van 2015 - 2023

In 2015 werd het logo opnieuw aangepakt. De veranderingen waren dit keer nihil. De kleuren werden feller en nog opvallender gemaakt. Het patroon op de voetbal (de positie bleef hetzelfde) werden iets zachter, met gebroken lijnen. De inscriptie veranderde van LFP naar LaLiga. Een prachtig en iconisch logo, dat symbool staat voor acht prachtige jaren La Liga-voetbal. 

Het nieuwe La Liga-logo – een complete rebranding

En dat brengt ons bij het nieuwe La Liga-logo, een logo dat in ieder geval voor de komende zeven jaar vaststaat. De iconische bal en het kleurenpalet zijn verdwenen. In de plaats daarvoor tweemaal de letter 'L'. De letters hebben een korte en scherpe onderkant. Eronder staat in één lijn met hoofdletters geschreven: LALIGA. Wij zijn er inmiddels aan gewend geraakt. Een strak, modern logo dat goed past bij deze tijd. Wat vind jij? 


Bezoek La Liga met VI Travel

Ervaar zelf een van de meest iconische voetbalcompetities ter wereld live dankzij VI Travel. De Spaanse La Liga staat voor hoog niveau voetbal, iconische stadions en gepassioneerde supporters. Voetbalreizen naar La Liga zijn altijd een onvergetelijke ervaring, voor welke club je ook kiest. Bij VI Travel ben je te allen tijde verzekerd van:

  • De best mogelijke zitplaatsen in het stadion
  • Het best mogelijke hotel in het centrum
  • Alles tot in de puntjes geregeld
  • Jouw persoonlijke VI Travel Gids
  • Een unieke beleving op maat

VI Travel is dé voetbalreisspecialist en brengt voetbalreizen naar La Liga naar het hoogste niveau. Boek vandaag nog!

 

Vind je ideale voetbalreis