Messi wint achtste en laatste Ballon d’Or. Wie wordt zijn opvolger?

17:00, 31 okt 2023

Lionel Messi is voor de achtste keer uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. Hij ontving de Ballon d’Or van David Beckham en eerde in zijn speech het Argentijnse elftal, zijn familie en Diego Maradona. Het is waarschijnlijk de laatste Gouden Bal voor de 36-jarige Argentijn die zich openlijk uitsprak over zijn mogelijke opvolgers: Erling Haaland en Kylian Mbappé.

Messi wint achtste en laatste Ballon d’Or. Wie wordt zijn opvolger?

Lionel Messi weer de beste

Met deze achtste Ballon d’Or laat Messi nummer twee – Cristiano Ronaldo – ver achter zich. De Portugees won er namelijk vijf. De kleine Argentijn heeft de prestigieuze prijs vooral te danken aan het winnen van het WK van 2022 in Qatar. Het was de enige grote prijs die Messi nog nooit had gewonnen, maar o zo graag wilde winnen. Dat lukte uiteindelijk door Frankrijk in de finale na een strafschoppenreeks te verslaan. Zelf scoorde hij die wedstrijd twee goals. In de kwartfinale was Nederland dichtbij om de droom van Messi aan flarden te schieten, maar Van Dijk en Berghuis verzuimden te scoren tijdens de penaltyserie.

Met zeven goals in zeven wedstrijden eindigde Messi als tweede topscorer van het toernooi. Alleen voormalig ploeggenoot Kylian Mbappé scoorde er meer: acht. Na het winnen van de wereldbeker was het voor veel mensen écht duidelijk: Messi is de állerbeste voetballer ooit, beter dan landgenoot Diego Maradona.

Messi wint achtste en laatste Ballon d’Or. Wie wordt zijn opvolger?

Prijzenregen in Parijs

Messi deelde het podium met nummer twee Erling Haaland en nummer drie Kylian Mbappé. Het regende nog meer prijzen die avond. Bijvoorbeeld voor het vrouwenvoetbal, de meeste goals, grootste talent van Europa en beste keeper. Hierbij een overzicht:

  • Aitana Bonmatí (Ballon d’Or – beste voetbalster)
  • Erling Haaland (Gerd Müller Trophy – topschutter)
  • Jude Bellingham (Kopa Trophy – grootste talent)
  • Emiliano Martínez (Yachine Trophy – beste keeper)
  • Vinícius Júnior (Socrates Award – maatschappelijke bijdragen)

Nederlander Xavi Simons was genomineerd voor de Kopa Trophy voor het grootste talent op de Europese velden. Deze prijs werd eerder gewonnen door Rafael van der Vaart en Matthijs de Ligt. Voor Nederlandse Ballon d’Or-winnaars moeten we verder terug in de tijd. Johan Cruyff en Marco van Basten wonnen er beiden drie.

Generatie Ronaldo en Messi voorbij. Wie worden de opvolgers?

Nu Cristiano Ronaldo en Lionel Messi beide op hun laatste benen lopen, is het tijd om vooruit te kijken. Want wie worden hun opvolgers? De eerste twee kandidaten stonden tijdens de uitreiking al op het podium: Erling Haaland en Kylian Mbappé. Beide spelers steken met kop en schouders boven de rest uit en zijn met hun snelheid en scorend vermogen waardige opvolgers van Messi en Ronaldo op het wereldtoneel.

Lionel Messi zei ervan overtuigd te zijn dat de twee aanvallers de prijs de komende jaren zouden winnen. Een andere kanshebber voor de toekomst is de pas 20-jarige Engelsman Jude Bellingham, die zich in korte tijd tot dé ster van Real Madrid heeft ontwikkeld. Ook Vinícius Júnior, Martin Ødegaard en Jamal Musiala zijn spelers om in de gaten te houden.

Messi wint achtste en laatste Ballon d’Or. Wie wordt zijn opvolger?

Vind je ideale voetbalreis