Jude Bellingham: in de voetsporen van Zidane

08:00, 07 okt 2023

Jude Bellingham is pas 20 jaar oud en speelt al ruim drie seizoenen de sterren van de hemel. Sinds dit seizoen op het hoogste niveau, bij Real Madrid. De Engelsman werd afgelopen zomer voor 103 miljoen euro overgenomen van Borussia Dortmund. Na zeven wedstrijden in het Koningswit heeft hij er al zes inliggen en gaf hij twee assists. Welke weg heeft de jonge middenvelder afgelegd? En wat maakt hem zó goed, dat hij zelfs vergeleken wordt met Zidane?

Jude Bellingham: in de voetsporen van Zidane

Jeugdopleiding bij Birmingham

Waar de meeste jonge talenten al vroeg worden opgepikt door rijke topclubs als Manchester City en Chelsea, doorliep Bellingham de jeugdteams bij Birmingham City. Al op 16-jarige leeftijd mocht hij zich bij het eerste elftal melden en debuteerde in augustus 2019. Hierdoor was hij de jongste debutant ooit van de Championship-club.

Een aantal weken later speelde Jude Bellingham zichzelf in de basis. De tiener speelde in totaal 41 wedstrijden voor Birmingham en wist vier keer te scoren. In de zomer van 2020 plukte Borussia Dortmund hem uit Engeland voor 25 miljoen euro. Het lijkt niet zo gek veel, maar toch is het een record. Namelijk voor de duurste 17-jarige speler ooit.

Baas op het middenveld bij Borussia Dortmund

De 1.86 meter lange Engelsman scoorde tijdens zijn debuut tegen MSV Duisburg. In de competitie moest hij de eerste maanden genoegen nemen met invalbeurten en af en toe een basisplaats. Vanaf de winterstop in het seizoen 2020/21 kon de trainer niet meer om hem heen. Bellingham was steeds vaker basisspeler en ook in de Champions League speelde hij.

In de drie seizoenen dat de rechtspoot bij Dortmund speelde, werd hij twee keer tweede en één keer derde. In het seizoen 2022/23 werd de club op een haar na landskampioen, maar verspeelde het tijdens de laatste wedstrijd door gelijk te spelen tegen Mainz. Uitgerekend die wedstrijd zat Bellingham op de bank wegens een blessure.

Jude Bellingham voor 103 miljoen euro naar Real Madrid

Vanaf seizoen 2021/22 zaten alle rijke topclubs achter Bellingham aan. Lang leek het er op dat Manchester City er met de buit vandoor ging, maar de Engelsman koos zelf voor een avontuur in Spanje bij zijn jeugdliefde: Real Madrid. Half juni werd het officieel: de toen 19-jarige Jude Bellingham werd voor 103 miljoen euro overgekocht van Borussia Dortmund. Het bedrag kan door bonussen oplopen tot 135 miljoen. Hij tekende een contract voor zes jaar en verdient naar verluidt zo’n 15 miljoen euro per jaar. Daarmee is de tiener in één klap multimiljonair.

Jude Bellingham is na Mbappé de duurste tienervoetballer ooit. De Fransman werd voor 180 miljoen overgekocht. João Félix komt ook in de buurt; hij werd voor 126 gekocht door Atlético Madrid.

Alleskunner bij Real Madrid

Jude Bellingham veroverde direct een basisplaats bij de Koninklijke. Vanaf dag één lijkt het alsof hij al jaren de dienst uitmaakt op het middenveld. Hij is snel, sterk, technisch, heeft goed inzicht en voetbalt met twee benen. Daarnaast beschikt hij over scorend vermogen. In de eerste zeven wedstrijden voor Madrid scoorde hij er zes en ook in de Champions League was hij trefzeker.

In de Spaanse pers wordt zelfs de vergelijking met Zidane gemaakt én noemen ze hem de ‘levenslijm van Real Madrid’. De pas 20-jarige middenvelder zal naar verwachting een Real Madrid-ster van jewelste worden. Mits hij op deze tour verder gaat.


Jude Bellingham live in actie zien?

Zie het Engelse toptalent Jude Bellingham live in actie door een voetbalreis naar Real Madrid te boeken. Je kunt voor zowel een competitiewedstrijd als Champions League-wedstrijd kiezen. Gezien zijn geweldige vorm is de kans groot dat hij in de basis staat.

Vind je ideale voetbalreis