John van ’t Schip aangesteld als hoofdtrainer Ajax. Maar wie is hij ook alweer?

10:30, 31 okt 2023

De in Canada geboren John van ’t Schip wordt tot het einde van het seizoen interim-trainer van Ajax. Dat maakte de club een paar uur na de 5-2 nederlaag tegen PSV bekend. Ajax staat voor het eerst sinds de clubhistorie op de laatste plaats in de Eredivisie. Van ’t Schip moet daar veranderingen in zien te brengen. Maar wie is hij ook alweer? En wat is zijn staat van dienst?

John van ’t Schip aangesteld als hoofdtrainer Ajax. Maar wie is hij ook alweer?

In Canada geboren Nederlander met 41 interlands

Ondanks dat John van ’t Schip in het Canadese Fort St. John is geboren, bracht hij het grootste deel van zijn jeugd door in Amstelveen en Amsterdam. Hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax en debuteerde in 1981 in het eerste elftal. De aanvaller bleef maar liefst 11 jaar bij Ajax en won onder andere de UEFA Cup. In totaal speelde Van ’t Schip 273 wedstrijden en vond 29 keer het net.

Na zijn Ajax-jaren verkaste de rechtspoot naar het Italiaanse Genoa. Daar speelde hij 107 officiële wedstrijden waarin hij 11 keer scoorde. Tussen 1986 en 1995 speelde Van ’t Schip ook voor Oranje; 41 interlands in totaal. In 1996 zette de Canadese Nederlander een punt achter zijn carrière als voetballer en begon direct als trainer.

Wisselvallig begin van zijn trainersloopbaan

De eerste trainersklus van John van ’t Schip was als assistent bij Jong Oranje. Na een jaar werd hij gevraagd om jeugdtrainer bij ‘zijn’ Ajax te worden. Dat deed hij drie jaar; met succes. Sterker nog: het bestuur zag zoveel muziek in hem, dat hij assistent werd bij het eerst elftal.

Andere clubs toonden interesse en het kon niet lang meer uitblijven voor hij zijn eerste hoofdtrainersklus te pakken had. Na het seizoen 2000/2001 werd hij door FC Twente als hoofdtrainer gevraagd. Van ’t Schip zijn eerste seizoen als hoofdtrainer was geen succes. Hij eindigde op een elfde plaats en vertrok direct. De oud-voetballer keerde terug in Amsterdam als hoofdtrainer van Jong Ajax.

John van ’t Schip aangesteld als hoofdtrainer Ajax. Maar wie is hij ook alweer?

Van club naar club naar club

Na een korte periode als hoofdcoach bij Twente en Jong Ajax, werd de Amsterdammer wederom assistent-trainer van Ajax. Dit deed hij van 2008 tot 2010, waarbij hij in 2009 ook even interim-trainer was. Daarna vertrok hij als hoofdtrainer naar:

  • Melbourne City (Australië)
  • Guadalajara (Mexico)
  • PEC Zwolle
  • Griekenland (bondscoach)

Veel prijzen pakte Van ’t Schip niet. Sterker nog: hij werd vlak voor kerst ontslagen bij PEC Zwolle in 2018 vanwege tegenvallende resultaten. Bondscoach van Griekenland was hij ook niet lang: van 2019 tot 2021. Hij leverde zelf zijn contract in.

Van ’t Schip moet vertrouwen kweken en duidelijkheid geven

Na het ontslag van Maurice Steijn wilde Ajax iemand – al dan niet tijdelijk – met Ajax-DNA voor de groep. Het bestuur benaderde de 59-jarige John van ’t Schip, die niet lang hoefde na te denken. De ervaren trainer en échte Ajacied moet vertrouwen en rust brengen in Amsterdam. Vanuit die basis moéten resultaten worden geboekt om weer naar boven te kunnen kijken.

Van ’t Schip vertelde in zijn eerste persconferentie dat Europees voetbal de doelstelling is. 'Maar het begint bij dagelijks bezig zijn en elke dag beter worden.' Daarna worden doelstellingen pas relevant volgens de oefenmeester.

Onlangs overleden echtgenote adviseerde Van ’t Schip

Op 10 oktober werd bekend dat de vrouw van de oefenmeester op 55-jarige leeftijd is overleden. Daarom kwam de aanstelling van John van ’t Schip als hoofdtrainer van Ajax voor velen als een verrassing; er zat nog geen drie weken tussen.

Hij vertelde daar gesprekken over te hebben gevoerd met zijn vrouw, die hem aanmoedigde om ‘er vol voor te gaan’. Van ’t Schip geeft aan het bijzonder te vinden om dat nog met elkaar gedeeld te hebben.

Vind je ideale voetbalreis