Hulk de voetballer: geldwolf met het hardste schot ter wereld

07:00, 22 jan 2024

De meesten van ons kennen Givanildo Vieira de Souza beter onder de naam Hulk. De Braziliaanse linkspoot heeft niet eens zo’n glansrijke carrière gehad, maar kreeg regelmatig wereldwijde aandacht vanwege zijn verwoestend harde afstandsschoten. Wat is het verhaal achter deze mysterieuze voetballer die 49 interlands voor Brazilië speelde?

Hulk de voetballer: geldwolf met het hardste schot ter wereld

Van Brazilië via Japan naar Porto

Hulk zag het eerste levenslicht op 25 juli 1986 in Campina Grande. Deze stad ligt in het oostelijkste puntje van Brazilië. Op jonge leeftijd werd hij gescout door plaatselijke club Vilanovense. Niet veel later vertrok hij naar São Paulo. Daar kon hij het niet waarmaken en dus vertrok de inmiddels tiener naar Vitória in Salvador. In 2005 werd hij uitgeleend aan de Japanse club Kawasaki Frontale. Na een aantal wedstrijden besloten ze hem definitief over te nemen.

Van 2005 tot 2008 speelde Hulk in Japan en scoorde aan de lopende band. Ondanks dat hij het meest van de tijd in de Japanse tweede divisie speelde, trok hij in 2008 de aandacht van FC Porto die hem voor een miljoenenbedrag overnam. Vanaf dat moment begon de Braziliaan – geheel verrassend – naam te maken in Europa.

Smaakmaker bij Porto

Givanildo Vieira de Souza was vanaf het eerste moment de grote smaakmaker bij Porto. Hij bestreek de rechterflank en wist met zijn snelheid en techniek verdedigers in de Portugese Liga het nakijken te geven. Ook gaf hij regelmatig assists en scoorde doelpunten. Uiteindelijk kwam Hulk tot 99 wedstrijden voor Porto, waarin hij 54 keer scoorde. Een geweldig gemiddelde waardoor er interesse was van wereldclubs als Chelsea en Manchester City.

Hulk koos echter voor het Russische geld en vertrok in de zomer van 2012 voor een recordbedrag van 50 miljoen euro naar FK Zenit. Hij verdiende naar verluidt zo’n negen miljoen euro per jaar, exclusief bonussen. Omgerekend twee keer zo veel als bij Porto.

Miljoenen opstrijken bij Zenit en Shanghai

Bij Zenit ging Hulk rustig door met waar hij in Portugal mee bezig was: de show stelen met mooie acties, keiharde schoten en doelpunten. Hij werd landskampioen, won de Russische Supercup én pakte de nationale beker. In vier seizoenen voor Zenit speelde hij 97 wedstrijden waarin hij 56 keer scoorde. Ook nu was er weer aandacht van topclubs, maar wéér koos Hulk voor het grote geld.

Dit keer bij het Chinese Shanghai SIPG. De club betaalde een kleine 56 miljoen voor de Braziliaan. Qua salaris ging hij er – uiteraard- ook op vooruit. Waar hij bij Porto acht miljoen per jaar pakte, verdiende hij in China een kleine 20 miljoen per jaar. Hij was op dat moment een van de best betaalde voetballers ter wereld. En ook in dit land bleef Hulk uitstekend presteren. Hij scoorde 50 doelpunten in 100 wedstrijden.

Terug naar Brazilië bij Atlético Mineiro

Na zijn zakken rijkelijk te hebben gevuld, keerde Hulk in 2021 transfervrij terug naar thuisland Brazilië. Daar speelt hij bij Atlético Mineiro; een van de oudste clubs van het land. Het jaarsalaris van zo’n vier miljoen euro is nog steeds fors, maar een schijntje bij wat hij eerder verdiende.

De linkspoot is nu aan het einde van zijn carrière en kan terugkijken op een bijzondere loopbaan waar vooral geld de hoofdrol speelde. Want wat had hij kunnen laten zien en bereiken als hij naar een topclub was gegaan? Die vraag blijft voor altijd onbeantwoord.

Hulk zijn snoeiharde schoten

Hulk trok wereldwijde aandacht met zijn bizarre schotkracht. Meerdere keren in zijn carrière scoorde hij vanaf een meter of 30 bijna dwars door het net. Naar verluidt bereikte hij een schotkracht van tussen de 200 en 250 kilometer per uur. Zijn schoten waren soms in de hoek van de keeper, maar zó hard dat de doelman aan de grond genageld stond.

In de loop van zijn carrière werden er komische video’s gemaakt van Hulk en zijn schotkracht. Bijvoorbeeld dat hij een keeper dwars door het doel schoot of de bal kapot schoot. Beide video’s gingen wereldwijd viral.

Bijnaam Hulk

Hoewel zijn echte naam Givanildo Vieira de Souza is, wilde hij vanaf het begin van zijn carrière dat mensen hem Hulk noemde. Dat is gelukt, want de meeste mensen denken dat Hulk zijn echte naam is of daar verwant aan is. De afkomst van deze bijnaam is te danken aan zijn vader. Die gaf hem deze naam vanwege het stripboekfiguur Hulk. “From that time it never changed”, vertelde Hulk lachend aan de Engelse pers in 2012.


Tot slot

De carrière van Hulk is bijzonder. Aan de ene kant heeft de wereld jarenlang genoten van zijn bijzondere kwaliteiten, maar aan de andere kant had er wellicht veel meer ingezeten. Dat maakt het verhaal van de Braziliaan volgens sommigen tragisch, maar aan de andere kant des te interessanter. Wat je er ook van vindt, Hulk zelf zit er in ieder geval warmpjes bij. En zijn familie ook.

Vind je ideale voetbalreis