‘Forever Blowing Bubbles' – het beroemde liedje van West Ham

07:00, 01 dec 2023

In de straten van Oost-London schuilt een club met een rijke geschiedenis, een unieke cultuur en een ongekende passie. West Ham United, ook wel bekend als The Hammers of The Irons, is een van de meest karakteristieke voetbalclubs in Engeland. Wat deze club pas echt uniek maakt, is hun eeuwenoude traditie van het nummer Forever Blowing Bubbles. Lees in deze blog alles over de geschiedenis van dit iconische liedje.

‘Forever Blowing Bubbles' – het beroemde liedje van West Ham

Muziek en voetbal

Sommige liedjes worden dusdanig geassocieerd met een club dat je bijna zou vergeten dat ze al een geschiedenis hadden voordat ze zo nauw verbonden werden met voetbal. Het You'll Never Walk Alone van Liverpool is het bekendste voorbeeld hiervan. Wekelijks gezongen door duizenden supporters met sjaals boven hun hoofd op het legendarische Anfield; maar ook over de rest van de wereld. Het beroemde nummer van Gerry & The Pacemakers is vanuit de Merseyside doorgegeven aan talloze andere clubs. 

I'm Forever Blowing Bubbles

Dat geldt niet voor het nummer van West Ham United, I'm Forever Blowing Bubbles. Dit liedje is synoniem geworden met de club uit Oost-Londen. De associatie van West Ham met 'I'm Forever Blowing Bubbles' gaat al meer dan een eeuw terug. Het werd door de club omarmd kort nadat het liedje debuteerde in de Broadway-musical 'The Passing Show' uit 1918. Hoe heeft een Broadway-hit zijn weg gevonden van New York naar Boleyn Ground, de Upton Park-locatie die meer dan 110 jaar de thuisbasis was van The Hammers?

Van Amerika naar Londen

Het nummer ‘Forever Blowing Bubbles’ was oorspronkelijk een wals, met de muziek gecomponeerd door John Kellette en de tekst toegeschreven aan Jaan Kenbrovin, een gezamenlijk pseudoniem voor James Kendis, James Brockman en Nat Vincent. Het nummer werd een grote hit in de jaren 1920 en werd uitgevoerd door veel bekende zangers en bands van die tijd. Als zodanig vond het zijn weg naar de Britse muziekzalen in het begin van de jaren 20, waaronder die in Londen.

‘Forever Blowing Bubbles' – het beroemde liedje van West Ham

Bellenblazen

In de loop der jaren heeft het nummer verschillende aanpassingen ondergaan en is het een belangrijk kenmerk geworden van de club en haar supporters. Het lied symboliseert de trots en passie van de West Ham-fans en blijft een geliefd onderdeel van hun wedstrijddagervaring. Het gezang van ‘Bubbles’ wordt vandaag de dag opgevolgd door grote bellenblaasmachines die duizenden bellen de lucht in blazen – een prachtig en betoverend gezicht.

Unieke momenten

Een van de meest opmerkelijke momenten waarop deze traditie tot nieuwe hoogten werd gebracht, vond plaats op 16 mei 1999, toen er nog geen machines waren en bijna 24.000 West Ham-fans een minuut lang bellen bliezen om een nieuw wereldrecord te vestigen. Een onvergetelijk moment in de geschiedenis van de club.

Het bellenblazen is sindsdien een integraal onderdeel geworden van de wedstrijddag bij West Ham United en maakt deel uit van de unieke sfeer in het stadion. Supporters nemen ook hun eigen bellenblazen mee naar de wedstrijden en blazen bellen terwijl ze het clublied zingen.

Songtekst van Forever Blowing Bubbles

Hieronder vind je de lyrics van de versie van het liedje van de West Ham-supporters.

I'm forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air,
They fly so high,
They reach the sky,

And like my dreams they fade and die!
Fortunes always hiding,
I've looked everywhere,
I'm forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air!
United!
United!


Wil jij bellenblazen in het Olympisch Stadion?

Wil jij deze zeer unieke belevenis meemaken en ook een keer bellenblazen in het Olympisch Stadion van West Ham United? Het prachtige moderne London Stadium biedt plaats aan maar liefst 62.500 fans. Boek je voetbalreis naar West Ham United bij VI Travel en wees verzekerd van de mooiste zitplaatsen.

Vind je ideale voetbalreis