EK-kwalificatie: kiest Koeman tóch voor 5-3-2?

12:00, 12 okt 2023

Ronald Koeman benadrukte tijdens zijn aanstelling als bondscoach dat hij ‘ouderwets’ in de 4-3-3-formatie wilde spelen. Maar na een aantal tegenvallende resultaten van Oranje, greep Koeman tóch terug naar het systeem met vijf verdedigers. Hoe gaat dat er tijdens de resterende EK-kwalificatiewedstrijden uitzien: 4-3-3 of 5-3-2?

EK-kwalificatie: kiest Koeman tóch voor 5-3-2?

Van 5-3-2 naar 4-3-3 en weer terug

Louis van Gaal speelde tijdens zijn periodes als bondcoach vrijwel altijd in een 5-3-2-systeem. Zo ook tijdens het afgelopen WK in Qatar. Dat leverde niet al te spectaculair voetbal op, maar wel prima resultaten. Sterker nog: Van Gaal boekte een record met het meest aantal overwinningen als bondscoach. Van de 62 wedstrijden in totaal won hij er 40 en speelde 18 keer gelijk.

Toch koos Ronald Koeman tijdens zijn tweede aanstelling als bondscoach voor een terugkeer naar 4-3-3. Dit zou volgens hem beter bij het Nederlands voetbal passen. Maar na een aantal teleurstellende en zelfs kansloze nederlagen, greep hij terug op het 5-3-2-systeem. Met succes: 2-1 winst tegen Ierland en 3-0 tegen Griekenland. Koeman zegt zelf het volgende over de keuze: ‘er zat geen ontwikkeling in met 4-3-3’.

Waarom 4-3-3 niet bij dit Oranje past

Een van de belangrijkste posities in een 4-3-3-systeem zijn de buitenspelers. Deze zorgen voor diepte, maken ruimtes voor opkomende backs en middenvelders én brengen de spits in stelling. Het probleem is alleen dat we geen échte buitenspelers van niveau hebben, waardoor het systeem hapert. Steven Bergwijn viel flink tegen en Cody Gakpo en Xavi Simons zijn geen rasechte vleugelspelers. Hetzelfde geldt voor Steven Berghuis en Donyell Malen. Daarnaast beschikken we over een overvloed aan centrale topverdedigers, waarvan je er maar twee van kunt opstellen in een 4-3-3-systeem.

Tijdens de 3-0 overwinning op Griekenland koos Koeman voor een 5-3-2 systeem. De nadruk kwam te liggen op de opkomende Dumfries op rechts en de diepteloopacties van Simons en Gakpo die beide op 10, achter Weghorst speelden. Door deze formatie en spelerskeuze, zette Koeman in één klap de best presterende spelers van Oranje in hun kracht. Daarnaast bouwde hij extra zekerheid in met drie centrale verdedigers: Van Dijk, Aké en Geertruida.

Nieuwe poging tegen Frankrijk

Morgenavond om 20:45 uur staat de rematch tegen Frankrijk op het programma. Op 24 maart ging de kersverse bondscoach Ronald Koeman met 4-3-3 kansloos ten onder tegen de Fransen. Onder andere Kenneth Taylor en Georgino Wijnaldum zakten volledig door het ijs. Ook achterin ontbrak het aan scherpte.

De kans is groot dat de tweede ontmoeting tegen Frankrijk héél anders wordt. Koeman zal hoogstwaarschijnlijk met een 5-3-2-systeem spelen. Niet alleen omdat het de vorige wedstrijden goed werkte, maar ook omdat er veel blessures zijn. De vermoedelijke opstelling: Bart Verbruggen – Denzel Dumfries – Lutsharel Geertruida – Virgil van Dijk – Nathan Aké – Daley Blind – Marten de Roon - Tijjani Reijnders – Xavi Simons – Cody Gakpo – Wout Weghorst.

Strijd om plek twee

Met nog vier wedstrijden te gaan, staat Nederland op een tweede plaats in groep B. Deze moet Oranje zien vast te houden om een directe kwalificatie voor het EK van 2024 in Duitsland af te dingen. Met andere woorden: er moéten punten gepakt worden tegen Griekenland, Ierland en Gibraltar om kwalificatie zelf in de hand te houden. Als we de bookmakers moeten geloven, komt dit helemaal goed en kunnen we ons opmaken voor het EK van volgende zomer.

Vind je ideale voetbalreis