De 10 Nederlanders in de Bundesliga (2023/24)

08:00, 07 dec 2023

Jaarlijks is er een handvol Nederlanders actief in de Bundesliga. In het seizoen 2023/24 zijn het er precies 10, waarvan een aantal op huurbasis. In dit artikel zoomen we in op de 10 Nederlanders die op dit moment op het hoogste niveau van Duitsland acteren.

De 10 Nederlanders in de Bundesliga (2023/24)

1. Timothy Fosu-Mensah (Bayer Leverkusen)

Het ‘eeuwige talent’ Timothy Fosu-Mensah speelt sinds 2021 bij Bayer Leverkusen en kwam tot nu toe 30 keer in actie. De Duitse club nam hem voor twee miljoen euro over van Manchester United, waar hij amper aan spelen toe kwam. Ook zijn verhuurperiodes bij Crystal Palace en Fulham waren geen denderend succes. Voor Crystal Palace speelde hij 21 duels en voor Fulham 12. De 25-jarige rechtsback maakte in 2017 zijn debuut in het Nederlands Elftal, maar wordt de laatste jaren niet meer opgeroepen.

2. Danilho Doekhi (FC Union Berlin)

De boomlange centrale verdediger Danilho Doekhi is geboren in Rotterdam en opgeleid bij Excelsior. In 2018 maakt hij de overstap naar Vitesse waar hij tot 2022 speelde. In totaal droeg hij 107 keer het geelzwarte shirt en kwam vier keer tot scoren. Union Berlin nam Doekhi transfervrij over. Daar hebben ze geen spijt van: de Nederlanders speelt goed en zou zelfs op de radar staan bij Napoli en West Ham United.

3. Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen)

De pijlsnelle Nederlandse wingback Jeremie Frimpong maakt al sinds 2021 indruk bij Bayer Leverkusen. Hij scoort regelmatig en steelt met zijn acties de show. Dat leverde hem in 2023 zijn debuut op in het Nederlands Elftal. Frimpong werd opgeleid bij Manchester City en vertrok daarna naar Celtic. Zijn prestaties in Schotland leverde hem een transfer naar het hoogste niveau van Duitsland op.

4. Xavi Simons (RB Leipzig)

Xavi Simons is een van Nederlandse grootste talenten. Hij doorliep de jeugdopleiding van Barcelona en maakte in 2021 zijn eerste minuten als profvoetballer bij PSG. Daarna vertrok hij voor één seizoen op huurbasis naar PSV, waar hij direct de beste speler van de Eredivisie werd. PSG verhuurde hem in 2023 aan RB Leipzig. Ook daar maakt hij wekelijks indruk. De pas 20-jarige middenvelder/aanvaller is ook een van de belangrijkste schakels van het Nederlands elftal.

5. Donyell Malen (Borussia Dortmund)

De in Wieringen geboren aanvaller doorliep de jeugdopleiding van Ajax en Arsenal, maar debuteerde bij PSV. Daar speelde hij van 2018 tot 2021. In 81 wedstrijden maakte hij 40 doelpunten. Internationale clubs stonden in de rij, maar Borussia Dortmund trok aan het langste eind. Malen werd voor ongeveer 30 miljoen euro overgenomen. Door aanpassingsproblemen duurde het tot 2023 voor hij begon te scoren. De aanvaller heeft inmiddels bijna 30 interlands voor Oranje op zijn naam staan.

6. Sepp van den Berg (FSV Mainz 05)

De naam Sepp van den Berg zegt je wellicht niet zo heel veel, maar hij wordt gezien als een van de grootste verdedigende talenten van Nederland. De 21-jarige centrale verdediger is eigendom van Liverpool en speelt nu op huurbasis bij Mainz. Daarvoor mocht hij ‘rijpen’ bij Schalke 04 en Preston Noth End. Oorspronkelijk komt de 1 meter 92 lange achterhoede speler uit Zwolle. Van 2017 tot 2019 speelde hij in het ‘Zwolsblauw’ en maakte op piepjonge leeftijd al flink wat speelminuten.

7. Anwar El Ghazi (FSV Mainz 05)

De beste periode uit zijn carrière kende Anwar El Ghazi bij Ajax. De aanvaller speelde 70 wedstrijden voor de Amsterdammers en kwam 20 keer tot scoren. Daarna verkaste hij naar Lille OSC, Aston Villa, Everton en PSV. Sinds het seizoen 2023/24 komt de rechtspoot uit voor FSV Mainz. Maar net als bij PSV komt hij ook in Duitsland weinig aan speelminuten toe. El Ghazi debuteerde in 2015 in het Nederlands elftal, maar kwam niet verder dan twee interlands.

8. Jeffrey Gouweleeuw (Ausburg)

Centrale verdediger Jeffrey Gouweleeuw speelt sinds 2016 bij Bundesliga-club Ausburg. De Heemskerker doorliep de jeugdopleiding bij Heerenveen waar hij in 2010 debuteerde. Van 2013 tot 2015 kwam Gouweleeuw uit voor AZ. Ausburg nam de rechtspoot voor zo’n drie miljoen euro over. Meestal start de Nederlander in de basis. Hij kan zowel centraal achterin als op het middenveld uit de voeten.

9. Matthijs de Ligt (Bayern München)

Matthijs de Ligt speelde zichzelf in de kijker bij Ajax. Daar stond hij van 2016 tot 2019 onder contract en bereikte onder meer de halve finale van de Champions League. Zijn prestaties leverde hem een toptransfer naar Juventus op. De Italiaanse grootmacht betaalde ongeveer 75 miljoen euro voor de Nederlander. Na een wisselende periode bij de Oude Dame besloot hij naar Bayern München te vertrekken; de Duitsers betaalden zo’n 80 miljoen. In het begin deed hij het geweldig in Duitsland, maar hij zit nu steeds vaker op de bank door de concurrentie met Upamecano en Kim Min-jae. Ook bij het Nederlands elftal gaat de Leiderdorper gebukt onder concurrentie. Onder andere van Virgil van Dijk en Nathan Aké.

10. Wout Weghorst (Hoffenheim)

Last but not least: Wout Weghorst. De bijna twee meter lange spits is na een roerige tijd terecht gekomen bij Bundesliga-club Hoffenheim. In 2012 maakte de aanvaller zijn debuut in het betaalde voetbal bij Emmen. Daarna vertrok hij naar Heracles, AZ, Wolfsburg, Burnley, Besiktas, Manchester United en nu Hoffenheim. Weghorst staat nog steeds onder contract bij Burnley, die hem continu uitleent. Ondanks de wat mindere reputatie van de rechtspoot, wist hij bij de meeste clubs waar hij speelde aardig wat goals te maken.

Nederlanders in de 2. Bundesliga

Ook op het één na hoogste niveau in Duitsland spelen in het seizoen 2023/24 precies 10 Nederlanders:

  • Thijmen Goppel (Wehen Wiesbaden)
  • Pelle Boevink (Paderborn)
  • John Verhoek (Osnabrück)
  • Thomas Ouwejan (Schalke 04)
  • Jordy de Wijs (Fortuna Dusseldorf)
  • Ludovit Reis (Hamburger SV)
  • Vincent Vermeij (Fortuna Dusseldorf)
  • Immanuel-Johannes Pherai (Hamburger SV)
  • Luc Castaignos (Magdeburg)
  • Deyovaisio Evan Zeefuik (Hertha Berlin)

Op het derde niveau van Duitsland spelen zes Nederlanders, op het vierde niveau 25 Nederlanders en op het vijfde niveau negen. De actuele lijst vind je op de website van Soccerway.


Voetbalreis naar Duitsland boeken?

Voetbalreizen naar Duitsland zijn populair, aangezien je vaak niét met het vliegtuig hoeft. Dit scheelt naast geld ook een hoop tijd. Kies een wedstrijd naar keuze uit van je favoriete Duitse club en ontvang direct tickets voor de best beschikbare zitplaatsen in het stadion. Tot twee/drie personen zit je naast elkaar. Op die manier geniet je optimaal samen met je vrienden of familie van Nederlanders in de Bundesliga.

 

Vind je ideale voetbalreis