De 10 meest bijzondere bijnamen in het voetbal

07:00, 17 jan 2024

Bijnamen in het voetbal zijn van alle tijden. Van Pluisje (Maradona) tot Ron Beton (Ron Vlaar) en van De Man van Glas (Arjen Robben) tot Sneeuwvlokje (Ronald Koeman). In dit artikel ontdek je de meest bijzondere bijnamen van (oud-)voetballers, inclusief de verhalen erachter.

De 10 meest bijzondere bijnamen in het voetbal

1. John Feskens – D’n Beitel

John Feskens wordt tegenwoordig Mister Willem II genoemd, omdat hij 432 wedstrijden voor de club speelde. Het was een speler met een geweldige inzet die niet vies was van harde overtredingen. Toch is zijn bijnaam D’n Beitel niet gelinkt aan zijn speelstijl, maar aan zijn opmerkelijk lange kin. Dit deed veel mensen deed denken aan een beitel.

2. Ronald Koeman – Sneeuwvlokje

Bondscoach Ronald Koeman kende als speler meer succes dan als trainer. Hij speelde onder andere voor Feyenoord, PSV, Ajax en Barcelona. Hij kreeg in Spanje een bijnaam die voornamelijk te maken had met zijn uiterlijk. Op de bovenste ringen van Camp Nou kon je Koeman altijd herkennen aan zijn spierwitte kapsel. Vandaar dat hij door de fans de bijnaam Sneeuwvlokje kreeg. Bij Feyenoord kreeg hij de bijnaam 'De Poedel', ook vanwege zijn spraakmakende kapsel.

3. Arjen Robben – De Man van Glas

Nederlandse beste rechtsbuiten ooit – Arjen Robben – kreeg gedurende zijn carrière een bijnaam die hij liever niet had gehad. Hij werd de Man van Glas genoemd, wat met zijn blessuregevoeligheid te maken had. Robben was ondanks zijn fantastische prestaties vaak geblesseerd, tot grote frustratie van de fans. Robben speelde 89 interlands. Dat hadden er zonder blessures 179 kunnen zijn.

4. Dennis Bergkamp – The Non-Flying Dutchman

Dennis Bergkamp was niet alleen in Nederland een grootheid; ook in Engeland. De fans waren dol op hem, vanwege zijn techniek, inzicht en goede gedrag. Hij kreeg meerdere bijnamen: Dennis the Menace omdat het lekker klinkt, The Iceman vanwege zijn ‘coolheid’ en The Non-Flying Dutchman. De laatste bijnaam kreeg hij omdat hij last had van vliegangst.

5. Guus Hiddink – de Tsaar en Hi Dung Gu

Guus Hiddink kreeg zijn bijnamen niet tijdens zijn spelerscarrière, maar tijdens zijn tijd als bondscoach. Hiddink werd de Tsaar genoemd, toen hij de nationale ploeg van Rusland trainde. Hij stal de harten van de Russische fans toen hij Nederland naar huis stuurde in de achtste finale van het EK in 2008. Een paar jaar eerder kreeg hij – toen hij Zuid-Korea coachte – de bijnaam Hi Dung Gu (de weg naar succes/ boven). Hij schreef geschiedenis toen hij op het WK van 2002 het met de ploeg van Zuid-Korea tot de halve finale schopte. Hiddink werd een nationale held. Nederlanders hielden het simpel en noemden hem Guus Geluk.

6. Zlatan Ibrahimović – Ibracadabra

Zlatan Ibrahimović werd vanwege zijn onnavolgbare voetbewegingen en soms buitenaardse goals ook wel Ibracadabra genoemd. Ibracadabra staat synoniem voor de magie van de zweed. Denk bijvoorbeeld aan zijn solo in het shirt van Ajax tegen NAC of de omhaal bij de nationale ploeg toen ze tegen Engeland speelden.

7. George Best – de vijfde Beatle

George Best is een Manchester United-icoon en wordt tot de beste aanvallers allertijden gerekend. De Noord-Ier werd vaak de vijfde Beatle genoemd. Deze bijnaam ontstond door zijn kapsel, charismatische persoonlijkheid en rocksterachtige levensstijl, dat onder andere bestond uit veel alcohol en vrouwen. Best was niet alleen een voetbalicoon, maar ook mediapersoonlijkheid.

8. Pelé – O Rei (de koning)

De Braziliaanse voetballegende Pelé draagt de bijnaam O Rei (de koning). Pelé zette in zijn eentje het Braziliaanse voetbal op de kaart en won drie Wereldbekers met zijn land. Hij wordt gezien als een van de beste voetballers allertijden. Het is een voorbeeldfiguur voor miljoenen Brazilianen. Vandaar dat hij ook wel de koning wordt genoemd.

9. Diego Maradona – de gouden jongen en Pluisje

Diego Maradona werd in Argentinië El Pibe de Oro genoemd, wat letterlijk vertaald 'de gouden jongen' betekent. Daarnaast droeg hij de bijnaam Pluisje vanwege zijn lengte en kroeshaar. Naast deze twee bijnamen kent Maradona nóg een bijnaam; God. In Argentinië is Maradona een ware heilige.

10. Roberto Baggio – de goddelijke paardenstaart

De Italiaanse oud-voetballer Roberto Baggio stond niet alleen bekend om zijn geweldige voetbaltalent, maar ook om zijn opmerkelijke kleine paardenstaartje. Vandaar dat hij ook wel Il Divin Codino werd genoemd, letterlijk vertaalt als de goddelijke paardenstaart.

Bijnamen van ‘dikke’ Nederlandse voetballers

Nederlandse voetbalfans behoren tot de meest kritische ter wereld. Ook als het om gewicht gaat. De volgende spelers moesten het om die reden ontgelden: Theo Janssen, Jhonny van Beukering en keeper Jeroen Verhoeven. Ze kregen allemaal een bijnaam met volgens de fans hun dieet erin verwerkt:

  • Febo Janssen
  • Jhonny van de Burger King
  • De Ham van Volendam of De Bolle van Zwolle

Of het te ver gaat of niet is een tweede vraag, maar dat de bijnamen veel aandacht trokken is in ieder geval zeker.


Tot slot

Bijnamen in het voetbal vind je van de reserve vijfde klas in het amateurvoetbal tot op het hoogste niveau. Vaak is het komisch en in een enkel geval wordt de bijnaam zelfs verheven tot hoofdnaam van de speler. In deze blog las je de meest bijzondere bijnamen in het voetbal. Mis je er één? Laat het ons weten!

Vind je ideale voetbalreis