De 10 duurste spelers van de Premier League

08:00, 21 okt 2023

De miljoenen vliegen je om de oren in het hedendaagse topvoetbal. Voor talenten die nog weinig gepresteerd hebben, worden al tientallen miljoenen neergelegd. Laat staan voor jonge spelers die wél wekelijks presteren, zoals Erling Haaland en Bukayo Saka. In dit artikel ontdek je de duurste spelers van de Premier League in het seizoen 2023/24.

De 10 duurste spelers van de Premier League

1. Erling Haaland (200 miljoen)

De marktwaarde van de 23-jarige Noor ligt tussen de 180 en 200 miljoen euro. Hij verbreekt record na record en is pas begin twintig. Voor Manchester City was Haaland een koopje; voor slechts 60 miljoen euro kwam hij naar Engeland. Ondanks dat best wat clubs 200 miljoen euro willen neerleggen voor de boomlange spits, is de kans klein dat het gaat gebeuren. De topscorer heeft het goed naar zijn zin bij City en zijn contract loopt tot 2027. En ook niet onbelangrijk: hij verdient een basissalaris van zo’n 35 miljoen euro.

2. Bukayo Saka (120 miljoen)

Arsenal-ster Bukayo Saka heeft een marktwaarde van ongeveer 120 miljoen euro. Daarmee is hij de op één na duurste speler van de Premier League. De 22-jarige Engelsman kan zowel op rechtsvoor uit de voeten als linksachter of op het middenveld. In het seizoen 2022/23 was hij in 38 wedstijden goed voor 14 goals en 11 assists. Saka is een snelle, behendige en slimme speler die dankzij zijn prestaties een forse marktwaarde heeft gekregen.

3. Phil Phoden (110 miljoen)

Ondanks wat minder goede statistieken dan Saka, is Phil Foden volgens transferexperts zo’n 100 miljoen euro waard. De 23-jarige Engelsman stroomde in 2017 door vanuit de jeugd van Manchester City. Vanwege de moordende concurrentie speelt Foden niet wekelijks. In het seizoen 2022/23 maakte hij 11 goals en gaf vijf assists in 32 duels.  Voor het nationale team van Engeland speelde hij vorig jaar vier wedstrijden. Daarin kwam hij één keer tot scoren en gaf twee assists.

4. Declan Rice (100 miljoen)

Verdedigende middenvelder Declan Rice verkaste in 2023 voor 117 miljoen van West Ham United naar Arsenal. Daarmee was hij in één klap een van de duurste aankopen in de Premier League ooit. De 24-jarige Ier die voor het Nationale team van Engeland uitkomt, is een van de weinige topspelers op zijn positie. Vandaar zijn astronomische marktwaarde. Arsenal heeft tot op heden alles behalve spijt van de aankoop. Rice is een ‘stofzuiger’ op het middenveld die zich wekelijks laat gelden.

5. Rodri (100 miljoen)

Wat voor Rice geldt, geldt in zekere zin ook voor Rodri. De 27-jarige Spanjaard is een van de weinige centraal verdedigende middenvelders van wereldniveau. Hij zorgt voor balans op het middenveld bij Manchester City en is de architect bij het Spaanse nationale elftal. Ze noemen hem in Spanje ook wel ‘de nieuwe Busquets’. Ondanks zijn leeftijd behoort hij tot de duurste spelers van de Premier League. Net als in de reguliere handelsmarkt geldt; schaarste maakt duur.

6. Moisés Caicedo (90 miljoen)

De pas 21-jarige Ecuadoraanse middenvelder is nu al bijna 100 miljoen euro waard. Sterker nog: Chelsea betaalde in 2023 116 miljoen euro aan Brighton & Hove Albion om Caicedo in te lijven. Ook Liverpool was bereid om zo diep in de buidel te tasten, maar Chelsea won de strijd. Hij gaat qua salaris van 60.000 per week naar 150.000 euro per week. Inmiddels kwam de rechtspoot 32 keer uit voor het nationale team van Ecuador. Hij scoorde drie goals.

7. Martin Ødegaard (90 miljoen)

Op 15-jarige leeftijd stal de Deen Martin Ødegaard al de show op het internet. Er circuleerde beelden van hem dat hij op ‘Messiaanse’ wijze mensen voorbij dribbelde. Dat leverde hem op zeer jonge leeftijd een transfer naar Real Madrid op. Misschien iets te jong, want hij presteerde niet naar behoren. En dus leende Madrid hem uit aan Heerenveen, Vitesse, Real Sociedad en later Arsenal. De club uit Londen kocht hem in 2021 voor 35 miljoen euro over van Real Madrid. Een seizoen later begon hij écht de sterren van de hemel te spelen. Vandaar dat zijn marktwaarde inmiddels flink gestegen is.

8. Bruno Guimarães (85 miljoen)

De marktwaarde van de Braziliaanse middenvelder Bruno Guimarães is het afgelopen jaar fors toegenomen. Door zijn geweldige prestaties bij Newcastle United – zowel in de Premier League als in de Champions League – is hij plots zo’n 85 miljoen waard. Guimarães speelde in het seizoen 2020/21 bij Lyon en werd door Newcastle United voor 40 miljoen overgenomen. Inmiddels speelde hij ook al 14 wedstrijden voor het nationale elftal van Brazilië.

9. Gabriel Martinelli (80 miljoen)

Een andere Braziliaan die het fantastische doet is de 22-jarige Martinelli van Arsenal. Op 19-jarige leeftijd pikte Arsenal hem op bij het Braziliaanse Ituano en stoomde hem in rap tempo klaar voor het eerste elftal. Daar doet hij wekelijks goed. Martinelli is snel, wendbaar en heeft een goed inzicht. Kritiekpunt is zijn rendement: hij scoort relatief weinig en geeft weinig assists.

10. Joško Gvardiol (80 miljoen)

Na een waanzinnig goed WK in 2022 genoot de piepjonge centrale verdediger plots internationale aandacht. Zijn voormalige club RB Leipzig rook miljoenen en verkocht hem voor 90 miljoen aan Manchester City. Aangezien de verdediger daar flink wat concurrentie heeft – onder andere van Nathan Aké – speelt hij lang niet wekelijks. Toch is het nog steeds een van de grootste verdedigende talenten van de wereld die behoorlijk veel geld waard is.

Overige dure spelers in de Premier League

Naast de bovengenoemde top 10 duurste spelers van de Premier League zijn er nog een flink aantal spelers met een bizar hoge marktwaarde:

  • Bernardo Silva: 70 miljoen
  • Rúben Dias: 80 miljoen
  • Enzo Fernández: 80 miljoen
  • Christopher Nkunku: 80 miljoen
  • Julián Álvarez: 80 miljoen
  • Bruno Fernandes: 70 miljoen
  • Marcus Rashford: 75 miljoen
  • Luis Díaz: 70 miljoen
  • Gabriel Jesus: 70 miljoen
  • Jack Grealish: 75 miljoen
  • James Maddison: 70 miljoen
  • William Saliba: 70 miljoen
  • Dominik Szoboszlai: 70 miljoen
  • Kevin de Bruyne: 70 miljoen
  • Alexander Isak: 70 miljoen

Marktwaarde spelers verandert snel

Bovenstaande lijst kan snel veranderen door bijvoorbeeld aanhoudend blessureleed, slechte prestaties of juist extreem goede prestaties. Om de huidige marktwaarde van de Premier League in de gaten te houden, kun je het best terecht op de website van Transfermarkt. De lijst met de huidige geschatte marktwaarde van Premier League spelers vind je daar. Je ziet ook welke spelers in prijs zijn gestegen of juist gedaald.


Voetbalreis naar Engeland boeken?

Wil je de duurste spelers van de Premier League live in actie zien? Boek dan een compleet georganiseerde reis naar jouw favoriete club in de Premier League. Door bij Number 1 Voetbalreizen te boeken, ben je verzekerd van de best beschikbare tickets én zitplaatsen naast elkaar tot drie personen. Liever zelf je reis samenstellen? Koop dan losse tickets.

Vind je ideale voetbalreis