De 10 bekendste Nederlandse voetballers van dit moment

08:00, 26 dec 2023

Het Nederlands Elftal beschikt over tientallen toptalenten, maar er springen er slechts een paar echt bovenuit. Deze 10 bekende Nederlandse voetballers hebben wereldwijd naam gemaakt en spelen stuk voor stuk in topcompetities.

De 10 bekendste Nederlandse voetballers van dit moment

1. Frenkie de Jong

Nederlands beste en bekendste speler is middenvelder Frenkie de Jong. De rechtspoot is opgeleid bij Willem II en Ajax en speelt nu wekelijks de sterren van de hemel bij FC Barcelona. Frenkie staat bekend om zijn inzicht, dribbels en snelheid. In de afgelopen jaren heeft hij zich onmisbaar gemaakt bij het Nederlands Elftal en is zijn marktwaarde tot boven de 100 miljoen euro gestegen.

2. Memphis Depay

Memphis Depay brak op jonge leeftijd als linksbuiten door bij PSV. In allerlei opzichten was hij te goed voor de Eredivisie. Dat leverde hem een miljoenentransfer naar Manchester United op, maar deze kwam te vroeg. Hij vertrok al snel naar Lyon waar hij de belangrijkste schakel van het elftal werd. Na een tussenstop bij Barcelona speelt hij nu voor Atlético Madrid. Ook voor het Nederlands Elftal is de spits van onschatbare waarde.

3. Virgil van Dijk

Virgil van Dijk is niet alleen een imposante verschijning; hij behoort ook tot een van de beste verdedigers ter wereld. Na een periode bij FC Groningen en Celtic, verkaste hij naar Southampton. De rechtspoot deed het daar zo goed, dat Liverpool hem in 2018 overnam. Sindsdien is hij een van de bekendste Nederlandse voetballers. Van Dijk is een schoolvoorbeeld van een laatbloeier en is nu vaste aanvoerder van Oranje én sinds 2023/24 van Liverpool. Hij is hiermee pas de tweede aanvoerder in de 131-jarige clubhistorie van Liverpool die niet uit Groot-Brittannië of Ierland afkomstig is.

4. Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt stond op piepjonge leeftijd al in de schijnwerpers. Als tiener maakte hij centraal achterin bij Ajax de dienst uit. Mede door zijn verdedigende ingrepen kwam Ajax een aantal keer ver in Europa. Onder andere de halve finale van de Champions League en de finale van de Europa League. De oersterke verdediger vertrok naar Juventus en later naar Bayern München.

5. Cody Gakpo

Aanvaller Cody Gakpo vertrok na een aantal prima jaren bij PSV naar het grote Liverpool. Ondanks dat de verwachtingen niet al te hoog waren, doet de Nederlander het uitstekend in Engeland. Sterker nog: door zijn sterke optredens in de Premier League, behoort hij plots tot de meest bekende voetballers van Nederland. Ook voor Oranje is Gakpo belangrijk. Hij is een van de weinige Nederlandse aanvallers die bij een topclub speelt.

6. Xavi Simons

Xavi Simons was als kind al bekend, omdat hij in de jeugd van Barcelona veruit de beste was. Er circuleerde jaarlijks filmpjes van hem rond waarin hij Messi-achtige dribbels liet zien en geweldige passes gaf. De kleine rechtspoot brak op zijn 19e levensjaar pas echt door tijdens zijn jaar bij PSV. Dit leverde hem een verhuurtransfer naar RB Leipzig op waar hij ook de sterren van de hemel speelt. Simons scoort veel én geeft regelmatig assists.

7. Wout Weghorst

Tot voor kort was Wout Weghorst vrij onbekend; hij speelde bij een aantal Eredivisie-clubs en in de Duitse middenmoot. Maar het WK in Qatar bracht daar verandering in. De spits kwam tijdens de kwartfinale tegen Argentinië in het veld waarna hij twee goals scoorde, waardoor Nederland er een verlenging uitsleepte. Na het WK haalde Erik ten Hag Weghorst voor een half jaar naar Manchester United. Daar werkte hij ontzettend hard, waardoor hij op veel respect van de fans kon rekenen.

8. Denzel Dumfries

Denzel Dumfries speelde tot zijn 19e bij de amateurs, voordat hij werd opgepikt door Sparta Rotterdam. Na een periode in Rotterdam en later bij Heerenveen, kocht PSV hem voor 5,5 miljoen euro over. Daar deed hij het zo goed, dat verschillende topclubs geïnteresseerd waren in de sterke verdediger. Inter trok aan het langste eind en nam hem voor zo’n 14 miljoen euro over. Daar doet hij het uitstekend, net als bij het Nederlands elftal. Hij staat bekend om zijn drive, loopvermogen, scorend vermogen en goede voorzetten.

9. Donyell Malen

De pijlsnelle aanvaller doorliep de jeugd bij Ajax en later Arsenal, maar brak door bij PSV. Dat leverde hem een transfer naar het grote Borussia Dortmund op. Het duurde even voordat hij daar op gang kwam, maar vanaf het einde van seizoen 2022/23 kwam hij op stoom. Malen scoort regelmatig en is met zijn snelheid een vrees voor elke verdediger.

10. Ryan Gravenberch

De 1 meter 90 lange Ryan Gravenberch brak op jonge leeftijd door bij Ajax waarna hij voor een kleine 20 miljoen euro naar Bayern München vertrok. Daar kwam hij door de grote concurrentiestrijd niet vaak in actie. Ondanks dat hij weinig speelde, tastte Liverpool diep in de buidel voor de Nederlander. Hij maakte voor 40 miljoen euro de overstap en doet het naar behoren in Engeland.


Overige bekende Nederlandse voetballers

Naast het bovenstaande rijtje zijn er tientallen andere bekende Nederlandse voetballers die in internationale topcompetities spelen, zoals Daley Blind, Georginio Wijnaldum, Nathan Aké, Jeremie Frimpong, Stefan de Vrij, Teun Koopmeiners en Tijjani Reijnders. Hoewel deze Nederlanders van grote klasse zijn, kent Nederland een verleden van nóg grotere voetballers. Hier kun je alles over lezen in het artikel over de 10 bekendste Nederlandse oud-voetballers.

Vind je ideale voetbalreis