De 10 bekendste Nederlandse oud-voetballers

08:00, 04 jan 2024

Ons kleine landje heeft de afgelopen decennia talloze iconische spelers voortgebracht. We bespreken in onze blog de 10 bekendste Nederlandse oud-voetballers die veel betekend hebben – en vaak nog betekenen, maar dan nu in een andere rol – voor het Nederlands voetbal.

De 10 bekendste Nederlandse oud-voetballers

1. Johan Cruijff

Geen lijst van legendarische Nederlandse voetballers is compleet zonder Johan Cruijff. De briljante aanvaller speelde onder andere voor Ajax en Barcelona en werd drie keer verkozen tot Europese voetballer van het jaar. Hij won drie keer de Champions League en bereikte de finale van het WK in 1974. Cruijff staat bekend als een van de beste voetballers aller tijden én een van de beste coaches.

2. Marco van Basten

Marco van Basten is een van de meest sierlijke en technische aanvallers uit de geschiedenis van het Nederlands voetbal. Van Basten speelde voor Ajax en AC Milan en werd drie keer uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar en twee keer tot beste voetballer van de wereld. Hij won drie keer de Champions League, twee wereldbekers voor clubteams en drie keer de Supercup. Zijn doelpunt in de finale van het EK in 1988 ligt bij veel voetbalfans nog vers in het geheugen.

3. Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp was een technisch begaafde schaduwspits die bekend stond om zijn fantastische eerste aannames, steekpasses en goals. De tweebenige aanvaller behaalde successen met Ajax, Inter en Arsenal. Bergkamp werd door Pelé opgenomen in een lijstje met de beste voetballers ooit. Daarnaast is hij opgenomen in de Engelse voetbal ‘Hall of Fame’ én greep tot twee keer toe net naast de prijs voor wereldvoetballer van het jaar.

4. Ruud Gullit

Ruud Gullit was een echte alleskunner; hij zorgde voor goals, assists én was met zijn kracht een geweldige verdedigende aanwinst. Zijn prijzenkast staat bomvol bekers. Zo won hij onder andere twee keer de Champions League, het Europees Kampioenschap, drie keer de Serie A, twee keer de Europese Supercup en twee keer de Wereldbeker voor clubteams. Gullit speelde onder andere voor Feyenoord, PSV, AC Milan en Chelsea.

5. Frank Rijkaard

Frank Rijkaard was een slimme en technische middenvelder die onder andere voor Ajax en AC Milan speelde. Hij won verschillende landskampioenschappen, drie keer de Champions League én een keer het Europees Kampioenschap met Nederland in 1988. Na zijn carrière als voetballer boekte hij succes als hoofdtrainer bij onder andere FC Barcelona.

6. Edwin van der Sar

Edwin van der Sar is een van de beste Nederlandse keepers ooit, zo niet de beste. Hij won onder andere prijzen met Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United. Ook individueel won hij vrijwel alles wat er te winnen viel, zoals de prijs voor beste doelman ter wereld in 1998 en 2008. Het meest memorabele moment uit zijn carrière was het stoppen van de beslissende penalty tegen Chelsea in de finale van de Champions League in 2008.

7. Clarence Seedorf

Clarence Seedorf is een van de meest bekende én succesvolle Nederlandse voetballers ooit. Hij won vier UEFA Champions League-titels met drie verschillende clubs: Ajax, Real Madrid en AC Milan. Daarmee werd hij de eerste voetballer ooit die de cup met de grote oren met drie verschillende clubs won. Seedorf speelde als middenvelder en stond bekend om zijn kracht, loopvermogen en tactische inzicht.

8. Wesley Sneijder

Recordinternational Wesley Sneijder was de afgelopen 15 jaar een van de belangrijkste schakels van het Nederlands Elftal. In clubverband boekte hij de grootste successen met Ajax, Real Madrid en Inter. Zo won hij de Primera División in 2008 en de Champions League in 2010. In datzelfde jaar werd hij genomineerd voor de Ballon d’Or, uitgeroepen tot Europees middenvelder van het jaar, won hij de Bronzen Schoen, Zilveren Bal én kreeg een plekje in het All Star Team van het WK in 2010.

9. Arjen Robben

Rechtsbuiten Arjen Robben was een nachtmerrie voor verdedigers gedurende zijn carrière. Hij stond bekend om zijn snelheid en snijbeweging naar binnen, waarna hij schoot. Robben voerde keer op keer dezelfde soort acties uit, maar zelfs de beste verdedigers ter wereld kregen geen grip op de Groninger. Hij won onder andere de Premier League, Primera División, Champions League én bereikte de finale van het WK.

10. Ronald Koeman

Ronald Koeman was een oersterke verdediger én vrijetrappenspecialist. Hij begon zijn carrière bij FC Groningen, waarna hij naar Ajax, PSV en later Barcelona vertrok. Koeman won in 1988 het EK met het Nederlands elftal en in 1992 de Champions League met Barcelona. Hij maakte zich tijdens de Champions League-finale onsterfelijk door de enige goal in de wedstrijd te scoren. Deze prijs betekende de doorbraak van Barcelona op het hoogste niveau.


Rijke Nederlandse voetbalgeschiedenis

Deze 10 bekendste Nederlandse oud-voetballers zijn de geschiedenisboeken ingegaan als meest succesvol. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Spelers die niet in dit rijtje staan, maar eigenlijk niet mogen ontbreken in dit artikel zijn: Robin van Persie, Frank Rijkaard, Johan Neeskens, Patrick Kluivert, Frank de Boer, Edgar Davids, Faas Wilkes en Philip Cocu. Als land mogen we trots zijn op de geweldige prestaties van deze Nederlanders.

Vind je ideale voetbalreis