Bezoek de Merseyside Derby: een must-see voor elke voetbalfan

08:00, 09 sep 2023

Als voetbalfan is er één wedstrijd die je simpelweg niet mag missen: de Merseyside Derby. Deze legendarische ontmoeting tussen Liverpool en Everton is een spektakel op zich en biedt een onvergetelijke ervaring voor elke liefhebber van het mooie spel. In deze blog nemen we je mee op een reis door de rijke geschiedenis en de intense rivaliteit van deze wedstrijd, maar ook naar het bijzondere wederzijdse respect tussen de fans. Enjoy!

Bezoek de Merseyside Derby: een must-see voor elke voetbalfan

De geschiedenis van de Merseyside Derby

De Merseyside Derby is een van de oudste en meest gepassioneerde rivaliteiten in het Engelse voetbal. De strijd tussen Liverpool FC en Everton FC gaat terug tot de late 19e eeuw en heeft door de jaren heen een diepgaande betekenis gekregen voor zowel spelers als supporters.

Deze derby staat niet alleen bekend om zijn intense rivaliteit, maar ook om de unieke sfeer die rondom de wedstrijd hangt. Anfield, het thuisstadion van Liverpool, en Goodison Park, de thuishaven van Everton, liggen slechts op een steenworp afstand van elkaar, waardoor de derby een ware strijd is om de stad Liverpool. Een gevecht om trots en eer.

Het ontstaan van Liverpool FC

De Merseyside Derby is een wedstrijd die waarschijnlijk nooit had plaatsgevonden als er in 1892 geen ruzie was geweest tussen Everton en de eigenaar van Anfield, de heer John Houlding. The Blues, de oorspronkelijke huurders van Anfield, werden gedwongen te verhuizen naar Stanley Park en Goodison Park te stichten, dat tot op de dag van vandaag hun thuisbasis is. De wortels van de rivaliteit werden vanaf dat moment gevormd en begonnen zich nog verder te ontwikkelen met de eerste ontmoeting tussen de teams in 1894.

In de 119 jaar, sinds die eerste wedstrijd, is er zelden een seizoen geweest waarin de twee clubs niet tegenover elkaar stonden. Op dit moment is de Merseyside Derby recordhouder voor de meeste opeenvolgende seizoenen met een competitiederby tussen twee naburige clubs, want sinds het seizoen 1962/63 werd de wedstrijd elk seizoen gespeeld.

Legendarische sfeer

De Merseyside Derby is een wedstrijd die, ongeacht de positie in de competitie, een van de grootste en meest besproken wedstrijden op de Engelse voetbalkalender blijft. Dit voel je voor, tijdens en na de wedstrijd, door de ongelooflijke passie en emotie van alle fans. Of je nu een supporter bent van Liverpool of Everton, de intensiteit van deze ontmoeting doet je voetbalhart sneller kloppen. De tribunes zijn gevuld met zingende en schreeuwende fans, de rode en blauwe vlaggen wapperen tegen elkaar op en de spelers leveren een epische strijd op het veld. Sinds de jaren tachtig zijn er tijdens de Merseyside Derby meer rode kaarten getrokken dan in iedere andere wedstrijd sinds de oprichting van de Premier League.

De Vriendelijke Derby

Ondanks de grote hoeveelheid rode kaarten en de intensiteit op het veld, wordt het voetbaltreffen tussen Liverpool en Everton ook wel 'De Vriendelijke Derby' genoemd. Dit komt door de situatie buiten het veld: omdat de supporters van beide clubs elkaar dagelijks tegenkomen bij de supermarkt, op het werk of zelfs gewoon thuis. Deze relatie tussen de fans is het belangrijkste kenmerk van de Merseyside Derby. Het onderscheidt de derby van alle andere stadsderby's.

The Reds vs. The Blues

Ga je naar de Manchester Derby, de North London Derby, de Old Firm of welke andere je maar kunt bedenken en je zult geen taferelen zien zoals bij een Merseyside Derby. Fans van de tegenstanders die naast elkaar zitten, jonge fans van de ene club en oudere fans van de andere die elkaar naar hun stoeltje helpen. Sommigen in het rood, anderen in het blauw. Dit herinnert je eraan dat sommige dingen in het leven belangrijker zijn dan voetbal. Maar waar komt dit wederzijdse respect toch vandaan? 

Bezoek de Merseyside Derby: een must-see voor elke voetbalfan

Bijzonder wederzijds respect in Liverpool

Voetbal maakt deel uit van de cultuur van de stad Liverpool. Samen met muziek heeft het de stad gevormd tot de meest unieke stad van het Verenigd Koninkrijk. De inwoners van Liverpool storten zich al meer dan een eeuw op hun liefde voor voetbal. Velen hebben hun leven opgebouwd rond het volgen van hun club, rood of blauw. Je ziet zowel gezinnen als groepen vrienden samen naar de wedstrijd lopen. Er is geen agressie of meer behoefte aan politie ter plaatse dan tijdens andere thuiswedstrijden.

Wat de Merseyside Derby anders maakt dan zo veel andere wedstrijden, is dat er geen politieke of sociale verschillen zijn tussen de twee clubs. Er is geen grote geografische afstand tussen de clubs. Er zijn geen religieuze verschillen tussen de fans. Natuurlijk zijn er mensen met verschillende geloofsovertuigingen, maar er is geen sektarisme in de stad zoals in Glasgow. Er is geen onenigheid, zoals in Manchester, over het feit dat de ene club uit de stad komt en de andere van buiten de stad. Er is niets van dat alles. Dit zijn gewoon twee groepen fans uit dezelfde stad die twee clubs uit dezelfde stad supporteren en die over het algemeen erg op elkaar lijken. Prachtig toch? 

Bezoek de Merseyside Derby met VI Travel

De Merseyside Derby is een voetbalervaring die je als fan simpelweg niet mag missen. De intense rivaliteit, de passie, de emotie en de legendarische sfeer maken dit tot een van de meest opwindende evenementen in het voetbal. Bij VI Travel kun je de Merseyside Derby momenteel bijwonen als VI Travel Special: volledig ontzorgd van A tot Z. Laat je meeslepen door de magie van de Merseyside Derby en maak herinneringen in Liverpool die een leven lang meegaan. De Merseyside Derby wacht op jou – mis het niet!

Vind je ideale voetbalreis