Bayer Leverkusen dendert door op weg naar de Duitse titel

08:00, 27 feb 2024

Bayer 04 Leverkusen is hard op weg naar de eerste Bundesliga-titel in de geschiedenis van de club. De ploeg van Xavi Alonso is tot nu toe ongeslagen in de competitie en profiteert van het kwakkelende Bayern. Ook Borussia Dortmund is dit seizoen niet bij machte om aan te haken bij de titelstrijd. Kortom: de kaarten in de Bundesliga zijn flink geschud en Leverkusen lijkt de joker in handen te hebben.

Bayer Leverkusen dendert door op weg naar de Duitse titel

Bayer 04 Leverkusen op ramkoers

Bayer Leverkusen eindigde vorig seizoen op plek zes en heeft nu plots de titel binnen handbereik. De doorgaans subtopper is bezig aan een van de beste seizoenen ooit van de club. Alleen in 1988 en 1993 boekte de club succes, door de UEFA Cup en DFB-pokal te winnen. Sinds oud-speler Xabi Alonso aan het roer kwam in 2022, is de club getransformeerd in een Duitse topclub.

Met kwaliteitsimpulsen van spelers als Victor Boniface, Florian Wirtz, Granit Xhaka en Nederlander Jeremie Frimpong, weet Xabi Alonso vrijwel alle wedstrijden te winnen. Naast goede spelers staat het tactisch ook als een huis. Leverkusen heeft laten zien meerdere systemen te kunnen spelen, maar houdt vaak vast aan een 5-3-2 systeem met Frimpong en Grimaldo als belangrijke wingbacks.

Stuttgart plotse subtopper

Naast Leverkusen is er nóg een Duitse ploeg bezig met een waanzinnig goed seizoen: VfB Stuttgart. De ploeg van manager Sebastian Hoeness draait bovenin mee, terwijl ze vorig seizoen nét degradatie ontliepen. Ook een seizoen eerder was het billenknijpen voor de Duitse ploeg.

Dit seizoen lijkt alles te kloppen. De belangrijkste spelers van het elftal zijn Guirassy en Führich. Guirassy scoort aan de lopende band en Führich is het creatieve brein van het elftal. Als Stuttgart zo door gaat, speelt het volgend jaar voor het eerst sinds 2010 Champions League.

Bayer Leverkusen dendert door op weg naar de Duitse titel

Blamage op de loer voor Bayern en Dortmund

Tegenover de successen van Leverkusen en Stuttgart, staan de wanprestaties van het grote Bayern en Dortmund. Ondanks een uitstekende selectie met topspelers, weet Thomas Tuchel de boel niet aan de praat te krijgen. Sterker nog: het gaat zo slecht, dat zijn baan aan een zijdedraadje hangt. De kans is groot dat de hegemonie van Bayern dit seizoen doorbroken gaat worden. De laatste keer dat een andere ploeg dan Bayern de Bundesliga won was in 2012. Borussia Dortmund pakte toen de titel. Nu lijkt Bayer Leverkusen de grootste kanshebber.

Ook in Dortmund loopt het niet. Waar de club normaal gesproken vrij eenvoudig in de top drie staat, moet het dit seizoen hard strijden om Champions League-voetbal veilig te spelen. De ploeg van Edin Terić presteert wisselvallig, maar heeft nog wel kans op het winnen van de Champions League.

Spannende titelstrijd opkomst?

Met nog 11 wedstrijden te gaan is er nog van alles mogelijk bovenin de Bundesliga. In theorie kan zelfs Stuttgart nog kampioen worden. Een meer realistischere verwachting is dat de eindstrijd gaat tussen Leverkusen en Bayern. Leverkusen moet nog tegen Borussia Dortmund en hoogvlieger Stuttgart. Datzelfde geldt voor Bayern. Kortom: beide clubs moeten de laatste periode nog flink aan de bak, waarbij Bayern ook nog door kan in de Champions League.


Beleef de titelstrijd in de Bundesliga

Ervaar topvoetbal en een zinderende wedstrijdspanning door een voetbalreis naar de Bundesliga te boeken. De titelstrijd is spannender dan ooit, waardoor het nu nóg leuker is om een voetbalwedstrijd van Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Bayern of Stuttgart te bezoeken. Boek je reis bij VI Travel en verzeker jezelf van zitplaatsen met goed zicht én een hotel in het centrum van de stad. Het is ook mogelijk om losse tickets te boeken. Boek nu en ontvang de best beschikbare zitplaatsen.

Vind je ideale voetbalreis