Alle 25 voetbalclubs uit Londen op een rijtje

08:00, 25 okt 2023

In het kloppende hart van Engeland – Londen – zijn tientallen voetbalclubs actief. Onder andere grootmachten als Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur en West Ham United. Maar welke voetbalclubs kun je nog meer bezoeken in Londen? Je leest het in deze blog.

Alle 25 voetbalclubs uit Londen op een rijtje

1. Arsenal

Met 13 landskampioenschappen en 14 FA Cup-overwinningen behoort Arsenal tot een van de meest succesvolle voetbalclubs in Engeland. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het moderne Emirates Stadium in Noord-Londen. Opmerkelijk feit is dat Arsenal nog nooit succes boekte in Europa. Clubiconen van deze Londense club zijn: Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Ian Wright en Tony Adams.

2. Chelsea

Chelsea – ook we de Blues genoemd – komt uit het westen van Londen. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het iconische Stamford Bridge. Samen met Arsenal is het veruit de meest succesvolle club uit de hoofdstad van Engeland. Chelsea won twee keer de Champions League, acht keer de FA Cup en zes keer de Premier League. Clubiconen van Chelsea zijn: Eto’o, Drogba, Lampard, Stoitsjkov en Ballack.

3. Tottenham Hotspur

De op drie na beste club van Londen is Tottenham Hotspur, ook wel de club zonder prijzen genoemd. Ondanks goed voetbal, wereldspelers en uitstekende eindklasseringen, lukt het ze maar niet om eremetaal binnen te slepen. De laatst gewonnen prijs was de League Cup uit 2008. Tottenham Hotspur speelt zijn thuiswedstrijden in het gelijknamige stadion. Met plek voor meer dan 62.000 zitplaatsen, is het een van de grootste stadions van Engeland. Een fantastisch stadion om een keer van binnen te zien. 

Alle 25 voetbalclubs uit Londen op een rijtje

4. West Ham United

West Ham United ligt in Oost-Londen. Het is misschien niet de beste en succesvolste voetbalclub van Londen, maar wel de gezelligste. Al sinds de jaren 60 staat de club bekend als echte cultclub met een trouwe fanbase. Helemaal ‘prijsloos’ is West Ham ook weer niet; ze wonnen drie keer de FA Cup. De grootste clubicoon uit de geschiedenis van de club is Bobby Moore.

Alle 25 voetbalclubs uit Londen op een rijtje

5. Crystal Palace

Crystal Palace uit Zuid-Londen is al jaren een trouwe middenmoter in de Premier League. De club staat bekend om zijn aanvallende speelstijl en trouwe fans. Crystal Palace speelt zijn wedstrijden in het Selhurst Park. Daar is plek voor iets meer dan 25.000 toeschouwers. Veel prijzen staan er niet in de vitrinekast; Crystal Palace won alleen bekers ter promotie naar een hogere divisie.

6. Brentford

Brentford staat niet zo vaak in de schijnwerpers, maar speelt behoorlijk aantrekkelijk voetbal en speelt inmiddels alweer een aantal jaar op het hoogste niveau van Engeland. De belangrijkste schakel van het elftal is spits Ivan Toney. Ook speelt er een Nederlander: doelman Mark Flekken. De club is opgericht in 1889 en speelt zijn wedstrijden in het Gtech Community Stadium.

Alle 25 voetbalclubs uit Londen op een rijtje

7. Fulham FC

Fulham FC is een andere club uit Zuid-Londen dat in het Craven Cottage-stadion speelt. Ondanks de mindere prestaties van de afgelopen jaren, speelde de club jarenlang succesvol op het hoogste niveau. Fulham staat bekend om het sfeervolle stadion en fanatieke supporters. Ander bijzonder feitje: het is een van de oudste clubs van Engeland (opgericht in 1879).

8. Queens Park Rangers

Queens Park Rangers – beter bekend als QPR – is een club uit West-Londen. Ze spelen hun thuiswedstrijden in het Kiyan Prince Foundation-stadion en ook zij hebben een sterke aanhang. Hoewel ze momenteel strijden om in de Championship te blijven, speelden ze in het seizoen 2014/15 nog in de Premier League.

9. Millwall

Millwall is een van de leukste clubs om te bezoeken in Londen. The Lions spelen in het gezellige stadion ‘The Den’ en maken er elke thuiswedstrijd een groot feest van. Er is plaats voor 20.000 toeschouwers en voetbaltickets zijn relatief eenvoudig te verkrijgen voor aantrekkelijke prijzen. Momenteel speelt Millwall op het tweede niveau van Engeland: de Championship.

10. Charlton Athletic

Charlton Athletic speelt in ‘The Valley’ met plek voor 27.000 toeschouwers. Ondanks dat ze in de lagere divisies spelen, zit het stadion altijd flink gevuld. De grootste rivaal van Charlton is Millwall. Als die twee tegen elkaar spelen is het alle hands aan dek. De club komt nu uit in de League One, maar speelde ook een tijdje in de Championship.

Overige voetbalclubs uit Londen

Naast bovenstaande bekende voetbalclubs uit Londen, gaat het rijtje nog verder met minder bekende en kleinere voetbalclubs:

  1. AFC Wimbledon
  2. Leyton Orient
  3. Barnet
  4. Dagenham & Redbridge
  5. Hampton & Richmond Borough
  6. Bromley
  7. Sutton United
  8. AFC Hornchurch
  9. Welling United
  10. Haringey Borough
  11. Kingstonian
  12. Hendon
  13. Fisher FC
  14. Tooting & Mitcham United
  15. Erith Town

Voetbalreis naar Londen boeken?

Bezoek één of meer wedstrijden tijdens een voetbalreis naar Londen. Geniet van de Engelse voetbalcultuur, de veelzijdige stad Londen en natuurlijk de onevenaarbare sfeer in de stadions. Welke club je ook kiest: er zal 90 minuten lang gezongen worden. Ook voor andere voetbalreizen naar Engeland kun je terecht bij VI Travel. Liever zelf je reis samenstellen? Kies dan voor losse voetbaltickets.

Vind je ideale voetbalreis