Ajax in diep dal: hoe heeft het zover kunnen komen?

07:00, 25 sep 2023

Het al maanden kwakkelende Ajax bevindt zich na de pak slaag van Feyenoord afgelopen zondag in een nóg dieper dal dan het al zat. Sven Mislintat is de laan uitgestuurd en de positie van Maurice Steijn wankelt. Maar het belangrijkste: resultaten blijven uit. Zowel sportief als financieel gezien is dit reden tot paniek. Wat ging er aan deze malaise vooraf en wat of wie is er nodig om de Amsterdammers uit het slob te trekken?

Ajax in diep dal: hoe heeft het zover kunnen komen?

Geen vuiltje aan de lucht tot de winter van 2022

Ajax was vóór de winter van 2022 zowel nationaal als internationaal gezien op ramkoers. Toptalenten stroomden succesvol door naar het eerste elftal, het kampioenschap was vrijwel een zekerheidje en in 2019 werd de halve finale van de Champions League bereikt. Mét goed, aanvallend voetbal. Als kers op de taart werden talenten uit eigen jeugd voor honderden miljoenen verkocht aan topclubs als Barcelona, Juventus en Bayern München. Denk aan Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui. Geen vuiltje aan de lucht, totdat de misstanden van technisch directeur Marc Overmars aan het licht kwamen.

Vertrek Marc Overmars bleek aderlating

In de winter van 2022 werd bekend dat technisch directeur Marc Overmars zich lange tijd schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag. Wat er precies gebeurde, is alom bekend. De gevolgen van het vertrek op 6 februari 2022 bleken niet mals. Overmars stond namelijk bekend om zijn slimme aan- en verkoopbeleid. Voorbeelden hiervan zijn de aankopen van: Dušan Tadić, Hakim Ziyech, Daley Blind, Davinson Sánchez, Lisandro Martínez, Antony, Steven Berghuis, Sébastien Haller, Davy Klaassen, Edson Álvarez, David Neres en Mohammed Kudus. Vrijwel al deze spelers waren belangrijk voor het succes van Ajax. Hetzelfde geldt voor het aantrekken van Erik ten Hag.

Met andere woorden: Marc Overmars was tien jaar lang een van de belangrijkste ‘onzichtbare’ schakels voor het succes van Ajax. Misschien wel de belangrijkste. Het vertrek van hem uit Amsterdam betekende het begin van het einde.

Verbrande miljoenen

In de zomer van 2022 werd Alfred Schreuder aangesteld als hoofdtrainer van Ajax. Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar namen tijdelijk de taken van Overmars over. Algemeen directeur Edwin van der Sar bemoeide zich er ook mee. De drie zorgden voor de volgende aankopen: Steven Bergwijn (31 miljoen), Calvin Bassey (23 miljoen), Bryan Brobbey (16,3 miljoen) en Owen Wijndal (10 miljoen). Daarnaast werden er nog een aantal miljoenen uitgegeven aan Kaplan, Rulli, Conceição en rechtsback Jorge Sánchez. Lucas Ocampos werd gehuurd van Sevilla. Vrijwel alle nieuwe spelers belandden op de bank of konden hun verwachtingen niet waarmaken.

Ajax onder druk door uitblijvende prestaties

Gevolg van het mislukte aankoopbeleid was dat Ajax niet verder kwam dan de groepsfase van de Champions League, derde werd in de competitie waardoor het Champions League-voetbal misliep én tussendoor Alfred Schreuder ontsloeg als hoofdtrainer. De onervaren Johnny Heitinga werd voor de leeuwen gegooid als hoofdtrainer en er was nog geen zicht op een nieuwe technisch directeur. Daarnaast was de aanwas uit de jeugd ook niet zo denderend als voorgaande jaren.

Ajax kwam onder druk te staan: de fans en de pers maakten gehakt van het beleid. Dit zorgde voor het vertrek van directeur Edwin van der Sar in mei 2023. In aanloop van het seizoen 2023/24 werd Maurice Steijn als hoofdtrainer aangesteld en Sven Mislintat als technisch directeur.

Ajax in diep dal: hoe heeft het zover kunnen komen?

Dramatische seizoenstart en hommeles in de directiekamer

Met het aantrekken van Sven Mislintat en Maurice Steijn zou er een frisse wind door Amsterdam waaien. Niets bleek minder waar. De Duitse technisch directeur smeet afgelopen transferperiode met miljoenen voor nieuwe spelers die Maurice Steijn óf niet opstelt óf tot op heden ondermaats presteren. Dit leidde tot spanningen tussen Steijn en Mislintat. Alsof dat nog niet genoeg was, kwam aan het licht dat de Duitser verdacht werd van belangenverstrengeling. Daarnaast zou hij bij tijdelijk algemeen directeur Jan van Halst meermaals hebben aangedrongen op een vertrek van Maurice Steijn.

Feyenoord ramt Ajax verder de afgrond in

Tijdens de klassieker afgelopen zondag had Ajax de kans om spierballen te tonen, maar dat plan liep in de soep. Feyenoord maakte vanaf minuut één gehakt van Ajax. Bij een 3-0 achterstand werd de wedstijd gestaakt. Niet veel later werd Sven Mislintat per direct ontslagen. De reden is volgens Ajax ‘een gebrek aan draagvlak’. Maurice Steijn is vooralsnog hoofdtrainer, maar ook zijn positie staat zwaar onder druk.

Hoe nu verder?

Het AD schreef onlangs dat ‘zonder de piemel van Overmars, PSV en Feyenoord geen Champions League zouden spelen en Steijn geen trainer van Ajax zou zijn geworden’. Ook de Ajax-fans betreuren het vertrek van Overmars en willen hem zo snel mogelijk terug. De kans daarop is echter nihil, aangezien hij bij Royal Antwerp FC zijn draai heeft gevonden.

Wat voor plannen er bij tijdelijk directeur Jan van Halst in de koker zitten is nog onduidelijk. De naam van Louis van Gaal werd geroepen, maar die bedankte. In ieder geval lijkt het seizoen nu al verloren, tenzij Steijn (of een nieuwe trainer) het tij op wonderbaarlijke wijze weet te keren.

Vind je ideale voetbalreis