20 verrassende weetjes uit de geschiedenis van het voetbal

07:00, 01 mrt 2024

Voetbal is een sport van uitersten en opmerkelijke records. In dit artikel lees je weetjes, bijzondere momenten en feitjes over voetbal die je nog niet wist. Leuk om te lezen óf voor een voetbalquiz. Duik nu in onze samengestelde top 20 verrassende records en weetjes uit de geschiedenis van het voetbal.

20 verrassende weetjes uit de geschiedenis van het voetbal

1. Oudste voetbalclub

Sheffield FC – niet te verwarren met Sheffield United – is de oudste voetbalclub ter wereld die nu nog actief is. De club werd in 1857 opgericht en is officieel door de FIFA bestempeld als oudste voetbalclub ooit. Veel succes boekte de club niet. Er staat alleen een FA Amateur Cup, een FA Vase en FIFA Order of Merit in de Erelijst voor de club uit Engeland.

2. Snelste goal

Hoewel er geen officieel systeem is voor het bijhouden van de snelste goal ooit, is bekend dat ene Gavin Stokes uit Schotland in 2017 na 2,1 seconde het net wist te vinden. De speler van een jeugdploeg van Maryhill schoot de bal direct van ongeveer 46 meter in het doel. Naast Stokes zijn er flink wat andere spelers die binnen drie seconden wisten te scoren.

3. Meeste doelpunten in één kalenderjaar

Het zal je misschien niet verbazen, maar Lionel Messi vestigde in 2012 het record voor de meeste doelpunten in één kalenderjaar. Hij scoorde in totaal 91 doelpunten. Een gemiddelde voetballer droomt ervan om in zijn gehele carrière tot dat aantal te komen. Duitser Gerd Müller staat om nummer twee in dit rijtje met 85 goals in één kalenderjaar.

20 verrassende weetjes uit de geschiedenis van het voetbal

4. Duurste transfer

In 2017 verkaste Neymar van Barcelona naar Paris Saint-Germain voor een transfersom van 222 miljoen euro. Hiermee werd hij in één klap de duurste voetballer aller tijden. Gezien de transfersommen van de laatste jaren is het een kwestie van tijd voordat dit record verbroken wordt. Naar verluidt is Real Madrid bereid om meer dan 200 miljoen euro neer te leggen voor Kylian Mbappé.

5. Grootste overwinning

Volgens het bekende Guinness Book of Records is de grootste uitslag in het voetbal ooit 149-0. Geloof het of niet, maar AS Adema won met 149 doelpunten verschil van SO I’Emyrne. De wedstrijd werd in 2002 gespeeld in Toamasina in Madagaskar. Omgerekend is dit iets meer dan anderhalf doelpunt per speelminuut.

6. Meeste interlands

Portugese superster Cristiano Ronaldo is recordhouder als het gaat om de meeste interlands ooit. De spits debuteerde in de zomer van 2003 voor het nationale team van Portugal en speelt anno 2024 nog steeds interlands. Inmiddels is hij de 200 interlands al ruimschoots gepasseerd.

20 verrassende weetjes uit de geschiedenis van het voetbal

7. Meest rode kaarten in één wedstrijd

Als er één land bekend staat om kiezelharde tackles en rode kaarten is het Argentinië. Laat dat nou nét het land zijn waar de meeste rode kaarten in één wedstrijd zijn gevallen. Op het vierde niveau vielen maar liefst 36 rode kaarten. Dit gebeurde tijdens een wedstrijd tussen de rivalen Claypole en Victoriano Arenas. Er ontstond een massale vechtpartij waarna de scheidsrechter alle veldspelers + 12 stafleden rood gaf.

8. Snelste hattrick

Misschien kun je het je nog herinneren: Lewandowski die vijf goals in negen minuten scoorde. Een ongekende prestatie, maar géén hattrickrecord. Het record voor snelste hattrick staat namelijk op naam van Alex Torr, een speler van Rawson Springs. Hij scoorde in 2013 drie goals binnen één minuut en 10 seconden. Omgerekend is dit 39 seconde per doelpunt.

9. Langste penaltyreeks

Volgens het doorgaans goed geïnformeerde goal.com bestond de langste strafschoppenreeks uit 49 penalty’s. Dit gebeurde tijdens de eerste ronde van de Memorial Cup tussen de Engelse clubs Washington en Bedlington. Uiteindelijk ging de eerstgenoemde club er met de winst vandoor.

10. Jongste doelpuntenmaker op een WK

Pelé is de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Wereldbeker. Hij scoorde op 17-jarige leeftijd een doelpunten tegen Wales in 1958. Dit was niet zomaar een doelpunt: de tiener was de enige doelpuntenmaker van de wedstrijd en bezorgde Brazilië een plek in de halve finale.

11. Oudste voetballer op een WK

De Egyptische doelman Essam El-Hadary gaat de boeken in als oudste speler op een WK ooit. Tijdens het WK van 2018 stond de destijds 45-jarige keeper onder de lat bij Egypte. Op nummer twee staat de 43-jarige Faryd Mondragón uit Colombia. Hij speelde tijdens het WK in 2014.

12. Langst ongeslagen thuisoverwinningen

Bayern München schreef in het seizoen 1971/72 geschiedenis door 49 thuiswedstrijden ongeslagen te blijven. Bekende spelers van de Duitse grootmacht destijds waren Gerd Müller, Franz Beckenbauer, Franz Roth en Rainer Zobel.

20 verrassende weetjes uit de geschiedenis van het voetbal

13. Snelste rode kaart

Sergio Ramos kreeg in 2006 na slechts 13 seconden spelen een rode kaart tijdens een wedstrijd tussen Spanje en Wales. Dit is echter niét het record voor snelste rode kaart. Die staat op naam van een voormalig speler van Sheffield United: Keith Gillespie. Hij kwam er in, en nog voor dat fluitsignaal klonk, deelde hij een elleboog uit.

14. Meest bezochte voetbalwedstrijd

Er zijn een aantal wedstrijden die dicht in de buurt komen van de meest bezochte wedstrijden ooit. De superclásico tussen de Argentijnse clubs Boca Juniors en River Plate in 1969 trok meer dan 200.000 toeschouwers naar het stadion. Hetzelfde geldt voor de WK-finale in 1950 tussen Brazilië en Uruguay (1-2).

15. Meest iconische schoppartij

Op 25 maart 2007 vond de ‘Slag van Neurenberg’ plaats. Dit was een wedstrijd tussen Nederland en Portugal op het WK van 2006. De wedstrijd staat bekend als een van de bekendste schoppartijen, met maar liefst 16 gele kaarten en vier rode kaarten. Het duel verliep zo chaotisch dat het de bijnaam 'Slag van Neurenberg' kreeg.

16. Eerste voetbalwedstrijd op tv

De allereerste voetbalwedstrijd die op televisie werd uitgezonden, was een oefenwedstrijd tussen Arsenal en Arsenal Reserves in 1937. De wedstrijd werd getoond op de Engelse zender BBC, die nog altijd bestaat. Sterker nog: het is nog steeds de bekendste zender van Engeland.

17. Kleinste deelnemende land aan een WK

IJsland is het kleinste land ooit dat meedeed aan een WK voetbal. De eilandstaat met zo’n 385.000 inwoners kwalificeerde zich voor het WK in 2018 in Rusland. Uruguay is het kleinste land dat ooit een WK won. Zowel qua inwonersaantal als qua oppervlakte. Er wonen zo’n 3,4 miljoen mensen en het Zuid-Amerikaanse land kent een oppervlakte van 176.000 vierkante kilometer; ongeveer vier keer Nederland.

18. Doelpunt gemaakt vanaf langste afstand

De meeste goals die op de langste afstand zijn gemaakt, staan op naam van keepers. Je kent de filmpjes vast wel dat een keeper uitschiet en de bal na een hoge stuit het doel van de tegenstander in vliegt. Dit gebeurde ook bij keeper Tom King die bij Newport Country speelt. In een wedstrijd tegen Cheltenham Town scoorde hij vanaf ruim 96 meter.

19. Snelste goal in Champions League-finale

Op 25 mei 2005 werd de snelste goal in een Champions League-finale ooit gescoord. Niet door een aanvaller, maar door een verdediger. Het was de Italiaan Paolo Maldini die na 52 seconden namens AC Milan de goal vond in een wedstrijd tegen Liverpool. Uiteindelijk werd het 3-3. Milan won na strafschoppen.

20. Hardste schot waaruit een goal kwam

Tegenwoordig kan bijna alles in het voetbal gemeten worden, zo ook de schotkracht. Arjen Robben staat op een verdienstelijke nummer twee. Met een volley schoot hij de bal met 190 kilometer per uur tegen de touwen. Dit deed hij in een wedstrijd tegen Borussia Dortmund toen hij bij Real Madrid speelde. Nummer één is Ronny Heberson. De verdediger van Sporting Lissabon schoot een vrije trap met 210 kilometer per uur raak.


Voetbalwereld vol feitjes en records

Dit artikel is nog maar eens een herinnering wat voor vreemde wendingen het voetbal kan aannemen. En dan te bedenken dat bovenstaande feitjes slechts een fractie zijn van wat er allemaal is gebeurd en bereikt. Zoals in de intro al benoemd: voetbal is een sport van uitersten. Prachtige uitersten. Wil jij het in het echt ervaren? Neem dan snel eens een kijkje bij al onze voetbalreizen en aanschouw de meest bijzondere momenten live.

Vind je ideale voetbalreis