Welke Engelse voetbalcompetities zijn er allemaal?

07:00, 06 mrt 2024

Engeland is hét voetballand van Europa. Je vindt er de sterkste competitie ter wereld – de Premier League – en de beste tweede divisie ter wereld: de Championship. Welke divisies er nog meer zijn en welke bekende clubs daar in spelen, lees je in dit artikel.

Welke Engelse voetbalcompetities zijn er allemaal?

Premier League

De Premier League is de crème de la crème van het Engelse voetbal. In deze competitie strijden de beste teams van Engeland voor de titel en een ticket voor Europees voetbal. Denk aan grote clubs als Manchester City, Liverpool en Manchester United. De Premier League is al jaren veruit de sterkste voetbalcompetitie ter wereld. Het is voor veel voetballers dan ook een droom om ooit bij een Premier League-club te spelen.

De Premier League bestaat ‘pas’ sinds 1992. Daarvoor heette de competitie de First Division. Dáárvoor was de naam: English Football League. Ongeacht de naam, is dit altijd al de sterktse competitie van het Verenigd Koninkrijk geweest.w


Onze voetbalreizen naar de Premier League

Wil jij een keer een voetbalwedstrijd in Engeland bezoeken? Ontdek ons complete aanbod van voetbalreizen naar de Premier League.

Welke Engelse voetbalcompetities zijn er allemaal?

Championship

De Championship is de tweede divisie van Engeland. Ondanks het feit dat hier geen topteams spelen, is het nog steeds een competitie van behoorlijk niveau. Het is vaak zelfs beter dan onze eigen nationale competitie: de Eredivisie. Naast dat het een sterke competitie is waar een aantal Nederlanders actief zijn, vind je er veel cultclubs met sfeervolle stadions en luidruchtige, zingende fans.

Het hoogtepunt van de Championship is altijd aan het einde van het seizoen. Dan vindt namelijk de strijd plaats voor een ticket naar het hoogste niveau: de Premier League. Via de play-offs kunnen clubs die bijvoorbeeld vierde staan nog promoveren. Dat gebeurde in 2023 nog bij de kleine cultclub Luton Town.


Onze voetbalreizen naar de Championship

Wil jij een keer een voetbalwedstrijd in de Engeland bezoeken? Ontdek ons complete aanbod van voetbalreizen naar de Championship. VI Travel-tip: bezoek Leicester City in de Championship en juich The Foxes toe naar het kampioenschap!

Welke Engelse voetbalcompetities zijn er allemaal?

League One

De League One is het derde niveau van Engeland en staat bekend als een fysieke competitie met tal van onbekende clubs, maar ook clubs die je kunt kennen van hun tijd in de Premier League of Championship. Denk aan Derby Country, Blackpool en Charlton. In de competitie spelen 24 teams waarvan elk jaar drie clubs promoveren naar de Championship. De nummer één en twee promoveren direct, terwijl voor het derde promotieticket play-offs worden gespeeld.

Clubs uit de League One spelen vaak in wat kleinere stadions en het voetbal is natuurlijk niet zo verzorgd als in bijvoorbeeld de Championship en Premier League. Daarom kiezen voetbalfans er vaker voor om een wedstrijd te bezoeken in de twee beste competities van Engeland. Combineer je voetbalreis naar de Premier League of Championship eens met een voetbalwedstrijd in League One: een unieke belevenis gegarandeerd! Wat dacht je bijvoorbeeld van Leyton Orient? Informeer bij onze reisexperts naar alle mogelijkheden.

Welke Engelse voetbalcompetities zijn er allemaal?

League Two

De League Two is het vierde niveau van Engeland en bestaat uit 24 teams die strijden voor een promotie naar de League One. In deze competitie promoveren de nummers één, twee en drie direct. De vierde promovendus wordt bepaald door play-offs. Door dit systeem te hanteren, blijft het altijd spannend wie het seizoen erop op een hoger niveau mag voetballen.

Ondanks dat de League Two een vrij laag geklasseerde competitie is, verdienen spelers naar verluidt nog steeds rond de 140.000 pond per jaar. Meer dan prima om ruim van te leven dus. De clubs in deze competitie zijn voor velen onbekend. Denk aan namen als: Newport, Tranmere en Bradford.

Welke Engelse voetbalcompetities zijn er allemaal?

National League

Het vijfde niveau van Engeland is de National League. Eerder heette dit niveau de Conference Premier en de Conference National. Deze competitie is officieel nog profvoetbal, maar het hangt dicht tegen amateurvoetbal aan. De populairdere clubs uit de National League trekken een paar duizend bezoekers per thuiswedstrijd, terwijl de kleinere clubs het soms met een stuk of duizend fans moeten doen. Spelers verdienen naar verluidt zo’n 72.000 pond per jaar.

League North & League South

Het zesde niveau van Engeland is onderverdeeld in twee competities: League North en League South. De nummers één van deze competities promoveren direct naar de National League, terwijl de nummers twee tot en met zeven (!) play-offs spelen voor promotie naar het vijfde niveau. De vier laagst geëindigde clubs van League North en South degraderen naar het zevende niveau in een competitie afhankelijk van in welk deel van het land de club ligt.

Spelers in deze divisie krijgen ongeveer 1200 pond per maand betaald. Geen vetpot dus. Sterker nog: spelers werken er zelfs nog bij om rond te komen. 

Welke Engelse voetbalcompetities zijn er allemaal?

De Engelse voetbalpiramide

De voetbalcompetities in Engeland worden ook wel uitgelegd aan de hand van een piramide. Op die manier zie je direct de hiërarchieën als het gaat om de beste leagues van het land. Zoals je misschien ziet, zitten er onder de National League South en North nóg meer competities. Dit zijn de Norther Premier, Southern Premier Central, Southern Premier South en de Isthmian Premier. Al deze competities vormen het zevende niveau van Engeland en zijn amateurcompetities.


Voetbalreis naar Engeland boeken?

Een voetbalreis naar de Premier League of Championship is dé manier om in aanraking te komen met topvoetbal en een geweldige sfeer. Kies een club en wedstrijd naar keuze uit om vervolgens een compleet verzorgde voetbalreis te boeken. Je bent altijd verzekerd van zitplaatsen naast elkaar tot drie personen. Het hotel waarin je verblijft is centraal gelegen inclusief ontbijt. Boek vandaag nog en stel de beste plaatsen veilig. Wil je jouw voetbalreis combineren met een voetbalwedstrijd in League One of League Two? Neem dan eens een kijkje bij onze combinatievoetbalreizen of neem contact met ons op: onze reisexperts regelen het graag voor je! 

Vind je ideale voetbalreis