Nederlandse spelers in La Liga | Seizoen 2023/24

09:00, 20 dec 2023

Dit seizoen spelen er slechts vier Nederlanders in La Liga: Frenkie de Jong, Memphis Depay, Daley Blind en Daley Sinkgraven. Waar Nederlanders lange tijd oververtegenwoordigd waren op het hoogste niveau van Spanje, valt het nu reuze mee. In deze blog bespreken we Nederlanders die nu uitkomen in La Liga.

Nederlandse spelers in La Liga | Seizoen 2023/24

Een lange historie van Nederlanders in La Liga

Spaans voetbal is nauw verweven met Nederland. Zo zette Rinus Michels en Johan Cruijff FC Barcelona in de jaren 70 en 80 op de kaart met totaalvoetbal, en speelden er talloze Oranje-internationals bij Real Madrid en Barcelona. Bijvoorbeeld: Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Mark van Bommel, Frank de Boer, Philip Cocu, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Patrick Kluivert en Marc Overmars. De lijst is bijna te groot om op te noemen, zó veel Nederlandse topspelers acteerden wekelijks in La Liga.

Nederlanders in La Liga seizoen 2023/24

Anno 2023 staat het er heel anders voor: Nederland heeft amper wereldtop meer in huis en weinig daarvan spelen in Spanje. Slechts een paar Nederlanders voetballer in La Liga, waarvan drie internationals:

1. Frenkie de Jong (Barcelona)

De grote doorbraak van Frenkie de Jong vond plaats in het seizoen 2018/19 bij Ajax. Zowel in de Eredivisie als in de Champions League liet de middenvelder zich van zijn beste kant zien. Met zijn dribbels, snelheid en tactisch inzicht verbaasde hij vriend en vijand. Aan het eind van het seizoen werd de Jong uitgeroepen tot beste speler van de Eredivisie en kwam in het FIFA-wereldelftal van het jaar terecht. Daarnaast behoorde hij volgens de FIFA tot de 10 beste spelers ter wereld.

In 2019 verkaste de Jong voor ongeveer 75 miljoen naar zijn droomclub: Barcelona. Frenkie werd de twintigste Nederlander die ooit voor Barcelona speelde. Vanaf het begin stond hij in de basis en inmiddels speelde de rechtspoot al meer dan 140 wedstrijden. Hij wordt vaak als linker middenvelder of centraal defensieve middenvelder ingezet, maar kan ook uit de voeten als inschuivende centrale verdediger.

2. Memphis Depay (Atlético Madrid)

De vice-topscorer van het Nederlands elftal Memphis Depay speelt sinds 2021 in La Liga. Na een kortstondig huwelijk met Barcelona, verkaste de spits naar Atlético Madrid. Hoewel Depay niet heel veel kansen bij Barcelona kreeg, wist hij in 30 optredens wel 13 keer te scoren. Bij Atlético Madrid loopt het nog stroef. Depay kampt met veel blessures en heeft concurrentie van Morata en Griezmann.

Voor zijn overstap naar Spanje, speelde Memphis bij Olympique Lyon. Daar was hij wekelijks de grote ster. In totaal scoorde hij 63 doelpunten in 139 wedstrijden. De in Moordrecht geboren rechtspoot speelt vaak in de spits of linksbuiten.

Daley Blind (Girona)

In de herfst van zijn carrière geniet de multi-inzetbare Daley Blind van de Spaanse zon in Girona. Blind begon zijn loopbaan bij Ajax, waarna hij voor Groningen, Manchester United, Bayern München en nu voor Girona speelt. De linkspoot speelde meer dan 100 wedstrijden voor het Nederlands elftal en wordt geroemd om zijn voetballend vermogen, timing, inzicht en passing.

Blind kan op meerdere posities uit de voeten, waaronder centraal achterin, linksachter, linksmidden en als defensieve middenvelder. Ondanks zijn gebrek aan snelheid, is het voor Girona een waardevolle toevoeging van het elftal. Hij begint namelijk tot nu toe merendeel van de wedstrijden in de basis.

Daley Sinkgraven (US Las Palmas)

De jonge Assenaar is na zijn periode bij Heerenveen en Ajax bij de meeste mensen van de radar verdwenen. Zonde; want het verhaal van de linkspoot is buitengewoon interessant. Sinkgraven begon zijn carrière namelijk als middenvelder en linksbuiten. Op deze posities speelde hij bij Heerenveen en Ajax, totdat Peter Bosz aan het roer kwam. Die vormde de Drenth om tot linksback. Dit deed hij zo goed, dat hij een basisplaats veroverde. Door zwaar blessureleed en concurrentie van Nicolás Tagliafico waren zijn dagen bij Ajax geteld. Peter Bosz nam hem mee naar Bayer Leverkusen.

Ook hier begon hij ongelukkig met een hamstringblessure, maar revancheerde zich door een basisplaats te veroveren. In de zomer van 2023 koos de 1 meter 79 lange voetballer voor een Spaans avontuur bij het gepromoveerde Las Palmas. Tot nu toe kwam hij daar slechts drie keer in actie.

Nederlandse spelers in de lagere divisies van Spanje

Naast Nederlanders in La Liga, spelen er ook landgenoten in de lagere divisies van Spanje. Bijvoorbeeld in de Segunda División en de Primera División RFEF:

  • Hector Alexander (ex ADO Den Haag)
  • Mitchell van Rooijen (ex Utrecht, Excelsior en VVV)
  • Milan Hilderink (ex De Graafschap en TOP Oss)
  • Dani Atanes Rekelhof (ex Noordwijk)
  • Jasper ter Heide (ex Cambuur)
  • Achraf Madi (ex Sparta en Telstar)
  • Jozhua Vertrouwd (ex Volendam)
  • Dalton Enokpa (ex Eindhoven)
  • Leonel Miguel (ex Groningen en Emmen)

Nederlanders in actie zien in La Liga?

Aanschouw onze Nederlandse topspelers in de mooiste stadions ter wereld en geniet van het gezellige en zonnige Spanje. Boek nu je voetbalreis naar La Liga en beleef de fantastische Spaanse voetbalsfeer: sfeeracties en luid gezang gegarandeerd! Liever wat kleinschaliger en goedkoper? Kies dan voor een voetbalreis naar Girona of Las Palmas op het eiland Gran Canaria.

Vind je ideale voetbalreis