Hoe lang duurt de verbouwing van Camp Nou?

08:00, 26 jan 2024

De thuishaven van FC Barcelona – Camp Nou – wordt sinds juni 2022 gerenoveerd. Hoewel in eerste instantie het plan was om het vernieuwde stadion eind 2024 te heropenen, wordt het naar verluidt nu een jaar later: eind 2025. Vanwaar deze vertraging? En waar speelt Barcelona zijn wedstrijden tot die tijd?

Hoe lang duurt de verbouwing van Camp Nou?

Verbouwing van Camp Nou

Ondanks de financiële problemen van FC Barcelona wist de verbouwing van het stadion doorgang te krijgen. Deze ging in de zomer van 2022 van start. In de presentatievideo van het nieuwe stadion wordt duidelijk dat de club niet achter wil lopen bij topclubs als Real Madrid en Bayern München. 

In het seizoen 2022/23 kon Barcelona nog blijven spelen in Camp Nou, maar vanaf 2023/24 vertrokken ze naar het Olympisch Stadion op de Montjuïc-berg waar het volgens voetbalcommentator Sierd de Vos ‘altijd koud’ is. Tot de verbouwing helemaal af is, spelen ze daar. Als je een voetbalreis naar Barcelona boekt, zul je dus de wedstrijd bezoeken in het Estadi Olímpic Lluís Companys.

Hoe lang duurt de verbouwing van Camp Nou?

Wat gaan ze veranderen aan Camp Nou?

Barcelona bouwt naar eigen zeggen aan ‘een droom’. Er wordt flink gerenoveerd op verschillende vlakken. Zowel in als rondom het stadion:

  • Architectonische vernieuwing van het stadion
  • Bijgebouwen, zoals hotels en kantoren
  • Parkeerplaatsen
  • Herstel van omgeving rondom het stadion
  • Zonnepanelen op het dak
  • Waterrecyclingsysteem
  • Barca-campus
  • Grotere stoeltjes
  • Nieuwe VIP-area

Aangezien het stadion al meer dan 67 jaar oud is, moét het af en toe gerenoveerd worden om aan de nieuwste eisen te voldoen én voorop te lopen. Hoewel Barcelona en de fans blij zijn met deze ontwikkelingen, publiceren lokale kranten regelmatig dat omwonende flink last hebben van de bouwwerkzaamheden.

Project Espai Barça: de wijk rondom het stadion een impuls geven

Naast het verbouwen van het stadion en de openbare ruimte rondom het stadion, wordt er fors geïnvesteerd in de wijk Les Corts. Barcelona wil deze wijk transformeren tot een unieke sportomgeving met de nieuwste faciliteiten en verschillende sporthallen en velden. Niet alleen gericht op voetbal, maar ook basketbal, zwemmen en andere sporten. Het zal een oppervlakte van zo’n 40.000 vierkante meter hebben. Een flinke verbouwing dus.

De plannen van Espai Barça zijn niet nieuw. Al in 2003 kwamen de eerste ideeën voor dit plan op tafel. Pas een aantal jaar geleden werd een doorgang gevonden. Je kunt je voorstellen dat in vrij korte tijd ontzettend veel verbouwd en gebouwd moet worden. De club kreeg al meerdere boetes, omdat er buiten de afgesproken tijden gewerkt werd. Werktijden werden afgesproken in samenspraak met de gemeente en omwonenden.


Voetbalreis naar FC Barcelona boeken?

Als je een voetbalreis naar FC Barcelona besluit te boeken, zul je de voetbalsterren dus tot ergens in 2025 niet in Camp Nou bewonderen. Jammer, maar aan de andere kant is het Olympisch Stadion een prachtige vervanging met een schitterend uitzicht op de stad. Daarnaast passen er in het Olympisch Stadion 30.000 meer mensen, waardoor de kans groter is dat jij een goede zitplaats kunt bemachtigen. Oók voor grote wedstrijden. Wees er snel bij en boek alvast een voetbalreis naar Barcelona, een voetbalstad pur sang.

Vind je ideale voetbalreis