Geplaagd Everton houdt stand door de gouden hand van Sean Dyche

09:00, 11 dec 2023

Het is al een tijdje onrustig bij (voorheen) trouwe Premier League-middenmoter Everton. Afgelopen seizoen wist de club uit Liverpool met de hakken over de sloot te handhaven en onlangs werd bekend dat Everton 10 punten moet inleveren door het overtreden van het Financial Fairplay-reglement. Ondanks de onrust weet manager Sean Dyche de boel redelijk draaiende te houden. Wat is er allemaal aan de hand bij The Toffees?

Geplaagd Everton houdt stand door de gouden hand van Sean Dyche

Geldinjectie van zakenman Moshiri leidde tot niets

In 2016 werd zakenman Farhad Moshiri grootaandeelhouder van Everton. De investeerder pompte in totaal meer dan 100 miljoen pond in de club, maar de prestaties werden er niet beter op. Sterker nog: vanaf 2020 ging het plots slecht met Everton. In plaats van ‘de club naar een hoger niveau te tillen’ – wat Moshiri van plan was – gebeurde het tegenovergestelde.

In 2022 ontliepen The Toffees op de een na laatste speeldag degradatie door resultaat te boeken tegen Crystal Palace. In 2023 speelde de club zich pas in de laatste speelronde veilig door met 1-0 van Bournemouth te winnen.

Everton verkocht aan nieuwe investeringsmaatschappij

In de nazomer van 2023 was de maat vol; zowel voor de club als de fans. Eind september werd bekend dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij 777 Partners de club zou overnemen van Fahrad Moshri. Bij deze deal was meer dan 650 miljoen euro gemoeid, waarvan het grootste gedeelte in de zakken van de Engels-Iraanse zakenman is beland.

Het is nog niet bekend wat de concrete plannen zijn van 777 Partners, maar veel slechter dan hun voorganger kunnen ze het bijna niet doen.

Geplaagd Everton houdt stand door de gouden hand van Sean Dyche

Herstel door de gouden hand van Sean Dyche

Na twee dramatische – en voor de fans angstaanjagende – seizoenen leek het tij even gekeerd. De in de winter van 2023 aangestelde manager Sean Dyche wist het elftal weer aan de praat te krijgen en behaalde een aantal knappe resultaten. Bijvoorbeeld een 3-0 overwinning op Newcastle United en een 3-0 overwinning op Bournemouth.

De fans waren weer tevreden, omdat Moshri weg was en Dyche de weg naar de middenmoot weer had gevonden. Kortom: alles leek koek en ei, totdat Everton plots 10 punten mindering kreeg.

Terug bij af: 10 punten mindering voor overtreden Fair Play-regels

Eind november 2023 werd bekend dat de Premier League een uitzonderlijk zware straf uitdeelde aan Everton; maar liefst 10 punten mindering. De club uit Liverpool zou tussen 2018 en 2022 regels omtrent winstgevendheid en duurzaamheid hebben overtreden. Hierdoor is de ploeg in één klap terug in de degradatiezone.

De overtreding zat in het maximaal toelaatbare verlies. Dat mag over een periode van drie jaar maximaal 119 miljoen euro zijn, maar bij Everton was dat 140 miljoen. Volgens de club is de straf onevenredig. Ze gaan in hoger beroep.

Houdt Sean Dyche Everton op de been?

Manager Sean Dyche is de laatste jaren uitgegroeid tot Premier League-icoon. Dyche is al sinds 2011 actief als trainer op het hoogste niveau van Engeland en leidde van 2012 tot 2022 Burnley. In de winterstop van 2023 maakte hij de overstap naar Everton, waar hij direct liet zien wat hij waard was door degradatie te ontlopen. Ook nu lijkt hij – ondanks de bestuurlijke onrust – zijn ploeg gefocust te houden.


Steun Everton als 12e man in het Goodison Park

Everton speelt al 70 seizoenen op het állerhoogste niveau. Het is een club die in de Premier League thuishoort. Niet alleen vanwege de rijke historie, maar ook vanwege het geweldige Goodison Park en de kolkende sfeer. Ontdek het zelf door een compleet verzorgde voetbalreis naar Everton te boeken. Moedig Sean Dyche en co aan en help ze te handhaven.

Vind je ideale voetbalreis