Einde van een tijdperk: Jürgen Klopp verlaat Liverpool

08:00, 31 jan 2024

Liverpool-trainer Jürgen Klopp kondigde in een emotionele videoboodschap zijn vertrek bij Liverpool aan. Aan het eind van het seizoen verlaat hij de Engelse topclub na meer dan negen jaar trouwe dienst. Zijn grootste prestaties? Het winnen van de Champions League in 2019 en de Premier League in 2020.

Einde van een tijdperk: Jürgen Klopp verlaat Liverpool

Vermoeide Klopp kondigt afscheid aan

Afgelopen november gaf de Duitse oefenmeester in alle stilte aan de clubleiding aan te willen stoppen als hoofdtrainer. Pas eind januari werd het voor het grote publiek bekend. In een videoboodschap liet hij weten dat zijn ‘energie langzaam afneemt’ en hij daarom besluit te stoppen bij Liverpool.

Daarnaast vertelde hij dat zijn besluit waarschijnlijk voor veel mensen als een schok aanvoelt en dat hij het liefst geen uitgebreid eerbetoon van het publiek wil. Dat laatste gebeurde – uiteraard – tijdens de eerst volgende wedstrijd wel. De aanhang van Liverpool zong You’ll never walk alone voor hem.

Prijzenregen in Liverpool

In 2015 maakte de Duitse trainer de overstap van Borussia Dortmund naar Liverpool. In Dortmund was hij vanaf 2008 trainer en won onder andere twee keer de Bundesliga, de DFB-Pokal en twee keer de DFL-Supercup. Het winnen van prijzen lukte hem ook in Liverpool, al kostte dat wat tijd.

Goed transferbeleid en een uitstekende tactiek

Pas vanaf 2018 begon Liverpool onder Klopp écht fantastisch te draaien. Door een goed transferbeleid en een uitstekende tactiek, viel alles in 2019 op zijn plaats. Klopp won met zijn Liverpool de: Champions League, UEFA Supercup en de FIFA Club World Cup. Een jaar later pakte hij de Premier League en in 2022 de EFL Cup, FA Cup en het FA Community Shield. Ook in zijn laatste seizoen staat Liverpool er nog uitstekend voor om nóg meer prijzen te pakken.

De succesformule van Jürgen Klopp

De succesformule van Klopp bestaat uit voornamelijk twee aspecten: energie en spelerskeuze. Al bij Dortmund liet hij zijn spelers met extreem veel pressing op de bal voetballen. Hij koos spelers uit die over een flinke dosis energie en snelheid beschikten, maar ook technisch en tactisch goed waren. Die lijn zette hij door bij Liverpool.

Ook qua aankoopbeleid deed Klopp goede zaken. Zo trok hij in zijn derde seizoen sleutelspelers Mohammed Salah, Georgino Wijnaldum en Sadio Mané aan. Niet veel later werd huidige aanvoerder Virgil van Dijk gekocht.

Einde van een tijdperk: Jürgen Klopp verlaat Liverpool

Klopp voegt zich in rijtje met Wenger en Sir Alex Ferguson

Hoewel Jürgen Klopp regelmatig wordt bekritiseerd door zijn – volgens velen – overdreven uitingen op het veld, is het een trainer die dromen heeft verzilverd voor een club met honderdduizenden fans. Toen hij bij Liverpool kwam, was het een club die Europa League speelde en geen echte Engelse topclub meer was. Hij bracht daar binnen een paar jaar verandering in.

De fans zagen hún club plots bloeien en de grootste prijzen pakken die er in clubverband te winnen zijn. Om die reden mag de Duitse trainer zich zonder enkele twijfel voegen in het rijtje met Premier League-grootheden Arsène Wenger en Sir Alex Ferguson.

Even rust of toch weer een trainersklus?

Hoewel Klopp duidelijk aangaf vermoeid te zijn en daarmee doelde op een periode van rust, is het nog maar de vraag of hij het aanbod van grote clubs af kan slaan. De kans is namelijk groot dat er internationaal aan hem getrokken wordt. De eerste clubnaam die onlangs viel is FC Barcelona: de club zit na dit seizoen zonder trainer, omdat ook Xavi aangaf na dit seizoen te stoppen vanwege vermoeidheid. Ook Bayern München– dat compleet uit vorm is – snakt naar een succestrainer zoals Klopp. Kortom: genoeg opties voor de oefenmeester, maar of hij direct weer aan de slag gaat?

Einde van een tijdperk: Jürgen Klopp verlaat Liverpool

Voetbalreis naar Liverpool boeken 

Wil jij Jürgen Klopp dit seizoen nog langs de lijn van Anfield zien staan terwijl hij zijn Liverpool toespreekt? Geniet van de kolkende sfeer van Anfield, van hét Liverpool FC onder begeleiding van Klopp en juich The Reds toe naar een kampioenschap. Hoe mooi zou dat zijn? Boek je voetbalreis naar Liverpool vandaag nog!

Vind je ideale voetbalreis