Donny van de Beek: van Ballon d’Or-kandidaat naar bankzitter

08:00, 17 okt 2023

Sinds 2020 houdt voormalig Ajax-ster Donny van de Beek de bank warm bij Manchester United. Hij kwam slechts 31 keer in actie voor The Red Devils en scoorde tweemaal. Een uitleenperiode aan Everton eindigde ook in een deceptie. In deze blog blikken we terug op zijn roerige carrière tot nu toe én kijken we vooruit naar mogelijke transfers.

Donny van de Beek: van Ballon d’Or-kandidaat naar bankzitter

Talent van de Toekomst

Op jonge leeftijd werd Donny van de Beek gescout door Ajax. Vanaf de D-pupillen mocht hij zichzelf laten zien op De Toekomst. Dat deed hij naar behoren, want in het seizoen 2014/15 mocht hij op 18-jarige leeftijd mee op trainingskamp met het eerste elftal, samen met Nouri. Ondanks dat hij dat seizoen niet voor Ajax 1 uitkwam, werd zijn contract verlengd en speelde hij regelmatig voor Jong Ajax. Ook werd hij uitgeroepen tot Talent van de Toekomst.

Bijzonder Ajax-debuut

Een seizoen later – 2015/16 – mocht Donny van Beek wéér mee op trainingskamp met het eerste elftal. In de voorbereiding maakte hij al wat minuten in het eerste elftal, maar pas in november debuteerde hij. Op een wel heel bijzonder manier; namelijk in een Europa League-wedstrijd tegen Celtic. Dat deed hij zo goed, dat hij drie dagen later in de basis begon tegen PEC Zwolle. Niet veel later maakte hij zijn eerste goal: een kopgoal tegen Molde FK in de Europa League. Ondanks deze goede prestaties, was Donny nog geen officieel speler van Ajax 1.

Vervanger van Davy Klaassen

In het seizoen 2016/17 voegde Van de Beek zich officieel bij Ajax 1. Een vaste basiskracht was hij nog niet. Sterker nog; de helft van de tijd speelde hij voor Jong Ajax. Wel maakte hij minuten in de Europa League, onder andere in de verloren finale tegen Manchester United. Een jaar later wordt hij ondanks het tragische ongeluk van zijn goede vriend Abdelhak Nouri, basisspeler bij Ajax 1. Hij nam de plaats over van de vertrokken Davy Klaassen. Dat deed hij fantastisch: in 34 wedstrijden scoorde hij 11 keer en gaf zes assists.

Succes in de Champions League

Seizoen 2018/19 was het beste seizoen dat Donny van de Beek in zijn carrière speelde. Ondanks een stroef begin, liet hij zijn aanvallende kwaliteiten steeds meer zien. Zowel in de Eredivisie als in de Champions League is hij betrokken bij goals. Sterker nog: mede door een doelpunt van Donny van de Beek schakelde Ajax Juventus uit in de kwartfinale. Ook was de rechtspoot goed voor het enige doelpunt in de heenwedstrijd van de halve finale tegen Tottenham Hotspur. Door zich zo goed te presenteren op het hoogste niveau, trok Van de Beek de aandacht van meerdere topclubs.

Genomineerd voor de Ballon d’Or + transfer naar Manchester United

Door Van de Beek zijn knappe prestaties in de Champions League, werd hij met 29 andere spelers genomineerd voor de Ballon d’Or. Ondanks dat hij op de 28e plaats eindigde, zegt het veel over zijn status destijds als een van de grootste talenten van Europa. Na 175 wedstrijden en 41 goals voor Ajax vertrok Donny voor ongeveer 40 miljoen euro naar Manchester United. Ole Gunnar Solskjaer was destijds trainer van The Red Devils en wilde de Nederlander graag inlijven. Hij tekende een contract voor vijf jaar met een jaarsalaris van ongeveer zes miljoen euro.

Op de reservebank bij Manchester United

Na een reeks fantastische seizoenen met een halve finale Champions League en nominatie voor de Ballon d’Or was het tijd voor het grotere werk: de Premier League. Al snel bleek dat te hoog gegrepen voor de middenvelder. Hij moest genoegen nemen met wat invalbeurten en sporadisch een basisplaats. Veel indruk maakte hij niet, dus belandde hij op de reservebank. Daar bleef hij in grote lijnen zitten tot de dag van vandaag. Ook de komst van zijn oude trainer Erik ten Hag veranderde de positie van Van de Beek niet. Hij heeft simpelweg te maken met concurrentie van beter presterende spelers.

Donny van de Beek: van Ballon d’Or-kandidaat naar bankzitter

Mislukte uitweg naar Everton

De situatie werd alsmaar schrijnender. Nederland zag een van zijn grootste voetbaltalenten wekelijks wegkwijnen op de bank. Zowel een drama voor hem als voor het Nederlands voetbal. In januari 2022 maakte Everton bekend Van de Beek te willen huren voor een half jaar. Iedereen hoopte op een frisse nieuwe start, maar dat bleek teveel gevraagd. Donny kampte met blessureleed en kwam maar zeven keer in actie; het seizoen erop keerde hij terug bij Manchester United. Daar raakte Van de Beek begin dit jaar zwaar geblesseerd, waardoor hij ook de rest van het seizoen bij United moest missen. 

Wintertransfer naar Frankrijk, Spanje of Italië

Verwacht werd dat Van de Beek afgelopen zomer verkocht zou worden, maar de clubs en speler kwamen er niet uit. Manchester United wil namelijk nog wel iets voor hem hebben: zo’n 20 miljoen én Van de Beek zelf heeft ook zo zijn wensen. Onder andere Inter, Real Sociedad en FC Lorient waren geïnteresseerd.

De laatstgenoemde club was bijna rond met Manchester United, maar Van de Beek zag een overstap zelf niet zitten. Daar zou hij later spijt van hebben gehad. Aanstaande winter is er weer een kans voor Donny om te vertrekken: Inter en Real Sociedad zijn nog steeds de grootste kanshebbers. Van de Beek wil weg en Manchester United wil hem van de loonlijst. Met andere woorden: alle seinen staan op groen.

Privéleven Donny van de Beek

Donny van de Beek is op 18 april 1997 geboren in Nijkerkerveen, een klein dorp in de gemeente Nijkerk. De inmiddels multimiljonair heeft sinds 2019 een relatie met Estelle Bergkamp; de dochter van Dennis Bergkamp. Ze wonen samen in Manchester. In 2022 werd Donny van de Beek op 24-jarige leeftijd voor het eerst vader van een dochter: Lomée. Donny en Estelle zijn niet getrouwd en hebben tot op heden één kind.

Vind je ideale voetbalreis