De mooiste verhalen achter bijzondere voetbalshirts

07:00, 16 dec 2023

Voetbalshirts kenmerken een club of land; denk aan het rood van Liverpool, het blauw-rood van Barcelona en het Koninklijk wit van Real Madrid. De kleuren hebben vaak een associatie met de stad of het land waar de ploeg vandaan komt. Neem bijvoorbeeld het oranje van Nederland en het geel van Brazilië. In de afgelopen 60 jaar zijn er een aantal shirts die behoorlijk veel aandacht trokken.

De mooiste verhalen achter bijzondere voetbalshirts

Oranje EK-shirt uit 1988

Het meest legendarische voetbalshirt van het Nederlands Elftal is die uit 1988. In dat jaar won Nederland voor het eerst én het laatst een Europees Kampioenschap. In het Olympisch Stadion in München werd met 2-0 van de voormalige Sovjet-Unie gewonnen. Ruud Gullit en Marco van Basten waren de doelpuntenmakers.

De helden van Oranje droegen dat EK een iconisch lichtoranje shirt met een soort goudvisschubben patroon. Er gaan geruchten dat spelers van het Nederlands Elftal vooraf klaagden over het shirt, maar dat het te kort voor het toernooi was om nog een nieuw shirt te produceren. In retroperspectief zeggen veel spelers en fans dat dit het mooiste shirt van Nederland allertijden is. Misschien wel omdat het gepaard gaat met de herinnering van de overwinning én een van de beste selecties die Nederland ooit gekend heeft.

Juventus van roze naar zwart-wit

Juventus speelt al jaren in het iconische zwart-wit met verticale strepen. Het is een van de bekendste voetbalshirts in Europa. Toch zijn het niet de originele kleuren van de club. In de beginjaren speelde Juventus namelijk in het roze. De reden waarom ze de overstap van roze naar zwart-wit maakte, heeft te maken met het wassen van de shirt. Roze vervaagde destijds snel in de wasmachine. De wasploeg van de club was er na een aantal jaar klaar mee en opperde om een nieuwe kleur shirts.

Engelsman John Savage speelde op dat moment (1901) voor Juventus en werd gevraagd of ze in Engeland niet al verder waren in de voetbalshirttechnologie. John vroeg aan een vriend in zijn vaderland hoe de stand van zaken daar was qua shirts. Hij stuurde een shirt van Notts Country naar Turijn. En je raadt het al: dit shirt was zwart-wit. Juventus besloot de kleuren over te nemen. Toen Juventus in 2011 het nieuwe stadion voor het eerst in gebruik nam, werd de openingswedstrijd tegen Notts Country gespeeld om hun dankbaarheid nogmaals te laten zien.

Ajax; Bob Marley en Daily Paper

Het derde tenue van Ajax in het seizoen 2022/23 is een van de mooiste en uniekste shirts in de historie van de club. Het shirt heeft een rustige beige kleur die op tv erg aangenaam voor de ogen is om naar te kijken. Het shirt werd geproduceerd door Adidas, maar ontworpen door Amsterdams merk Daily Paper. Dit merk is erg populair onder jongeren. Hierdoor was het shirt meermaals uitverkocht in de fanshop. Meerdere Ajax-spelers waren uitgesproken enthousiast over het shirt.

Een ander iconisch shirt van Ajax is het Bob-Marley-shirt. Dit was het officiële derde shirt van Ajax in het seizoen 2021/22. Het kreeg internationaal veel aandacht, vanwege de bijzondere keuze. Door deze aandacht was ook dit shirt meermaals uitverkocht. De reden voor een Bob-Marley-shirt is dat het nummer ‘Everything’s gonna be alright’ altijd tijdens de rust wordt afgespeeld in de Johan Cruijff Arena.

Nigeria-shirt 2018

Nigeria maakte op het WK in 2018 niet zozeer indruk met hun spel, maar wel met hun wedstrijdshirt. Met het V-patroon en fluorescerende groen was dit het meest opvallende shirt van dat WK. Sterker nog: misschien wel één van de meest unieke shirts op een WK ooit. Het shirt is geïnspireerd op het shirt van het WK 1994, toen Nigeria voor het eerst mee deed. Het patroon moeten de veren van een vogel voorstellen. In Nike-winkels over de hele wereld gingen de shirts als warme broodjes over de toonbank. Binnen no-time was het overal uitverkocht.

Barcelona’s Catalaanse shirt

Hoewel het iconische blauwrood al sinds 1900 in de shirts van Barcelona terug te zien is, zien de echte Barcelona-fans liever het uitshirt. Hierin worden de kleuren van Catalonië namelijk vaak verwerkt.

Hoe dat zit? Barcelona is gelegen in Catalonië; een gedeelte in Spanje waar veel inwoners vinden dat het gebied een eigen land zou moeten zijn. Hierom zijn veel Catalanen trots op Barcelona en de Catalaanse vlag die is verwerkt in het logo. Rechtsboven in het logo zijn de geel en rode strepen te zien wat staat voor Catalonië. Vandaar dat Barcelona ook vaak in het geel met rode strepen speelde; onder andere Maradona in 1982 en Messi in 2013.


Iconische shirts: een kwestie van smaak

Niet alleen voetbalmomenten zorgen voor mooie herinneringen, ook voetbalshirts. Of je de kleuren en patronen mooi vindt of niet; het is in ieder geval zeker dat achter elk club- of landshirt een verhaal schuil gaat. Zowel op amateurniveau als op professioneel niveau. In welk legendarisch shirt hul jij je het liefst? 

Vind je ideale voetbalreis