De haan: het trotse embleem van Tottenham Hotspur

07:00, 14 feb 2024

In het goud verhuld prijkt de 4,5 meter lange haan van Tottenham Hotspur met trots bovenop het splinternieuwe Tottenham Hotspur Stadium. De haan is het wereldwijd erkende symbool van The Spurs. Waar komt dit iconische wapen vandaan? Duik met ons mee in de geschiedenis van Tottenham Hotspur.

De haan: het trotse embleem van Tottenham Hotspur

Het ontstaan van ‘Tottenham Hotspur’

Tottenham Hotspur, opgericht op 5 september 1882, is een van de oudste voetbalclubs van Engeland. De club is gelegen in de Londense wijk Tottenham, ergo ‘Tottenham’ Hotspur. Maar hoe zit dat met ‘Hotspur’? Op de website van Tottenham Hotspur luidt de trotse quote:

‘In a world full of Uniteds, Citys and Rovers, there is only one Hotspur.
We are Tottenham Hotspur.’

Maar waar komt deze naam vandaan?

Harry Hotspur

Tottenham Hotspur werd vernoemd naar Harry Hotspur, een middeleeuws Engelse ridder die faam verwierf vanwege diverse succesvolle veldslagen tegen de Schotten en de Fransen. Als strijdlustige ridder groef hij de sporen van zijn schoenen in zijn paard om sneller te gaan tijdens gevechten. Deze ‘sporen’, ook geassocieerd met vechthanen, werden in de beginjaren van de club gebruikt als symbool voor The Spurs.

De haan: het trotse embleem van Tottenham Hotspur

De intrede van de haan

Aan het einde van het seizoen 1909/10 maakte voormalig Tottenham-speler William James Scott een bronzen afgietsel van een haan op een voetbal. Dit 2,90 meter hoge figuur werd bovenop de West Stand van White Hart Lane geplaatst. De keuze voor de haan als mascotte benadrukt de kenmerkende eigenschappen van vastberadenheid en strijdlust, iets wat de club op het voetbalveld wil uitstralen. Sindsdien is de haan plus bal een deel van de identiteit van de club geworden.

De haan: het trotse embleem van Tottenham Hotspur

Het eerste officiële logo

Na de FA Cup-finale van 1921 – die met 1-0 werd gewonnen door Tottenham Hotspur – verscheen de haan ook op het wapen van Tottenham Hotspur. Het eerste officiële logo voor Tottenham Hotspur was een feit. Het embleem werd een (vecht)haan, ingesloten in een kader in de vorm van een schild. Het geheel had iets stijlvols en krachtigs. Op de logo’s die daarop volgden, bleef de haan in het schild centraal, de sporen van de haan steeds beter zichtbaar. In 1972 werd pas voor het eerst een bal toegevoegd aan het logo. De club heeft in de afgelopen eeuw veel verschillende varianten op het logo gekend, maar zowel de haan als de bal zijn nog altijd prominent aanwezig.

Chirpy the Cockerel

Het iconische wapen van Tottenham Hotspur prijkt nog steeds vol trots op het hart van de spelers, en een replica van het beroemde standbeeld dat ooit op White Hart Lane stond, kijkt nu uit over het Tottenham Hotspur Stadium. Daarnaast is de haan ook wekelijks terug te zien langs de lijn, als Chirpy the Cockerel, de mascotte van Tottenham Hotspur.

De haan: het trotse embleem van Tottenham Hotspur

‘Chirpy’ is een vriendelijke en speelse mascotte die regelmatig optreedt tijdens thuiswedstrijden en andere evenementen van de club. De mascotte is te herkennen aan zijn witte verenkleed en het thuistenue van Tottenham Hotspur. Chirpy maakt vaak interactie met de fans, voert leuke dansjes uit en zorgt voor entertainment, vooral voor jongere supporters.


Boek een voetbalreis naar Tottenham Hotspur

Wil jij de legende van The Spurs ontmoeten in het hypermoderne Tottenham Hotspur Stadium? Boek een voetbalreis naar Tottenham Hotspur en kijk uit op de prachtige South Stand van het Tottenham Hotspur Stadium, een tribune met een grotere capaciteit dan het hele stadion van Bournemouth. Zie hoe de 4,5 meter lange haan van The Spurs over het prachtige stadion heen kijkt, als herkenbaar symbool van een legendarische Engelse club uit Londen.

Vind je ideale voetbalreis