12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

07:00, 05 feb 2024

Als fervent voetballiefhebber droom je er vast van om ooit eens de intense sfeer van een legendarisch voetbalstadion te ervaren. Iedere voetbalfan heeft wel een stadion op zijn of haar bucketlist – en wij dus ook. Of het nu gaat om het gejuich van duizenden fans, het adembenemende uitzicht vanaf de tribunes of de historische betekenis die deze stadions dragen, een bezoek aan een van onderstaande voetbaltempels staat garant voor een onvergetelijke ervaring. Ontdek de bucketliststadions van ons VI Travel-team: 12 voetbalstadions in Europa die absoluut op jouw bucketlist moeten staan.

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

1. Signal Iduna Park

Met zijn karakteristieke gele stalen constructie en gepassioneerde fans is het Signal Iduna Park – de thuisbasis van Borussia Dortmund – een indrukwekkend stadion dat je aan de lopende band kippenvel bezorgt. De 'Gelbe Wand' (Gele Muur) is wereldberoemd en zorgt voor een unieke sfeer tijdens iedere thuiswedstrijd van Die Borussen. Een sfeer die elke voetballiefhebber een keer moet ervaren.

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1974
Capaciteit: 81.365
Voetbalclub: Borussia Dortmund
Leuk weetje: De Gelbe Wand is een van de meest indrukwekkende en luidruchtige supporterssecties ter wereld. Met een capaciteit van meer dan 25.000 fans is het de grootste staantribune in het Europees voetbal.


2. San Siro

San Siro, de beestachtige kathedraal van Milaan. De thuishaven van AC Milan en Inter Milan, ook wel bekend als Stadio Giueseppe Meazza, is een van de meest iconische voetbalstadions ter wereld. Het is het grootste stadion in Italië. De architectonische pracht van de 'dubbele ring' en de karakteristieke ambiance tillen iedere voetbalbeleving naar een hoger niveau. Tel daar de intense sfeer gecreëerd door de gepassioneerde Italiaanse supporters bij op en je hebt een ervaring om nooit meer te vergeten. Mis je kans niet om een voetbalwedstrijd in dit legendarische bouwwerk bij te wonen voordat het plaatsmaakt voor een nieuw hoofdstuk.

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1974
Capaciteit: 75.817
Voetbalclub: AC Milan en Inter Milan
Leuk weetje: Hoewel AC Milan en Inter Milan al een hele tijd bezig zijn met plannen voor een nieuw stadion in de buurt van het huidige San Siro, zullen de twee clubs moeten uitwijken naar een andere locatie. Het huidige San Siro mag namelijk niet gesloopt worden. Het stadion heeft te veel culturele en historische waarde: de tweede ring van het stadion is in 2026 zeventig jaar oud en valt dan onder de wet voor historische monumenten en culturele iconen.


3. Tottenham Hotspur Stadium

Als een van de nieuwste juweeltjes in Europa biedt het Tottenham Hotspur Stadium een hypermoderne voetbalervaring. Met state-of-the-art voorzieningen en een levendige sfeer is dit meesterwerk een must-visit voor elke voetballiefhebber. Je kijkt werkelijk je ogen uit. Daarnaast geniet je in de Premier League altijd van een voetbalwedstrijd op hoog niveau. Win, win!

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 2019
Capaciteit: 62.850
Voetbalclub: Tottenham Hotspur
Leuk weetje: Het Tottenham Hotspur Stadium is het op drie na grootste stadion van Engeland en het grootste voetbalstadion in Londen. Het nieuwe stadion is op dezelfde plaats gebouwd als het vorige stadion, White Hart Lane, waar Tottenham Hotspur al sinds 1899 haar thuiswedstrijden speelde.


4. Stade Vélodrome

Het Stade Vélodrome is sinds 1970 de vaste thuisbasis van Olympique Marseille. Het op één na grootste stadion van Frankrijk opende reeds in 1937 zijn deuren. Het Stade Vélodrome staat bekend om zijn unieke architectuur. Het prachtige golvende dak is vanuit de hele stad te zien. Van binnen is het vooral de uitbundige sfeer die het stadion zo beroemd maakt. Een sfeer die je gewoonweg zelf een keertje moet beleven.

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1937
Capaciteit: 67.000
Voetbalclub: Olympique Marseille
Leuk weetje: Het Stade Vélodrome dankt zijn naam aan de oorspronkelijke functie van het stadion. Toen het stadion voor het eerst werd geopend in 1937, was het ontworpen als een multifunctioneel sportcomplex met een prominente wielerbaan: ‘Vélodrome’. Hoewel de wielerbaan later werd verwijderd om plaats te maken voor een uitbreiding van de tribunes, blijft de naam Vélodrome een herinnering aan de geschiedenis en evolutie van dit iconische stadion.


5. St. James’ Park

Misschien een vreemde eend in de bijt, maar het St. James’ Park van Newcastle United mag zéker niet ontbreken aan jouw bucketlist. Gelegen in het hart van Newcastle biedt St. James Park een nostalgische charme. Het stadion staat vooral bekend om zijn unieke sfeer en de gepassioneerde fans van Newcastle United, ook wel ‘Toon Army’ of ‘Magpies’ genoemd. Een thuiswedstrijd van Newcastle United bijwonen is een ware traktatie voor elke voetballiefhebber.

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1892
Capaciteit: 52.300
Voetbalclub: Newcastle United
Leuk weetje: Het St. James’ Park opende in 1892 zijn deuren als thuisstadion van Newcastle United, maar werd al vanaf 1880 gebruikt voor voetbal. Het historische stadion was gelegen op dezelfde locatie als het huidige complex. St. James' Park heeft in de geschiedenis verschillende toeschouwersrecords gevestigd. Het hoogste aantal toeschouwers ooit, werd genoteerd op 68.386 tijdens een wedstrijd tussen Newcastle United en Chelsea in 1930.


6. Estadio Mestalla

Het huidige Estadio Mestalla is misschien wel een van de stadions die je bovenaan je bucketlist moet zetten. Niet omdat dit het mooiste stadion is uit dit rijtje, maar omdat het thuisstadion van Valencia CF binnenkort vervangen gaat worden. Althans, dat zijn al sinds 2007 de plannen. Het in 1923 geopende Mestalla kenmerkt zich door de enorm steile tribunes. Op sommige plekken moet je zelfs staan, omdat je anders de achterlijn onder je niet ziet. Deze voetbaltempel van Valencia staat bekend om zijn magische en haast mythische sfeer. Ga jij het nog meemaken? Mis deze kans niet om de rijke voetbaltraditie van Spanje te ervaren voordat het nieuwe hoofdstuk begint.

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1923
Capaciteit: 49.430
Voetbalclub: Valencia CF
Leuk weetje: Maak kennis met Vicente Navarro Aparicio, een diehard Valancia-fan. Al van jongs af aan kwam hij bij iedere thuiswedstrijd in Mestalla om zijn club te zien spelen. Op 54-jarige leeftijd werd hij plots blind. Maar hier liet hij zich niet door tegenhouden: hij hield zijn seizoenkaart aan en bleef iedere wedstrijd trouw bezoeken. Na zijn overlijden werd er een bronzen standbeeld van hem geplaatst op de plek waar hij altijd zat: stoel 164, rij 15 op Trubena Pref. Een bijzonder verhaal.


7. Anfield

Het is misschien een beetje afgezaagd, maar een lijstje met voetbalstadions is nou eenmaal niet compleet zonder het legendarische Anfield. Voetballiefhebbers van over de hele wereld reizen wekelijks af naar Anfield Road om een wedstrijd van Liverpool FC bij te wonen. Het wereldberoemde ‘You’ll Never Walk Alone’ galmt door het stadion wanneer de basiself van Jürgen Klopp komt oplopen. Overal waar je kijkt staan de in rood gehulde fans met hun sjaaltje in de lucht uit volle borst mee te zingen: kippenvel gegarandeerd!

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1884
Capaciteit: 53.394
Voetbalclub: Liverpool FC
Leuk weetje: Wist je dat het beroemde Anfield-stadion eerst de thuisbasis van buurman en concurrent Everton FC was? Anfield werd geopend in 1884, en Everton speelde er zijn thuiswedstrijden tot 1892. Er ontstond een geschil tussen de club en de eigenaar van Anfield, John Houlding, waarna Everton vertrok naar Goodison Park. Houlding besloot  – niet geheel zonder succes – een nieuwe club op te richten. En de rest is geschiedenis.


8. Old Trafford

Old Trafford, The Theatre of Dreams. Deze ware voetbaltempel is het thuis van Manchester United, een van de meest succesvolle clubs in het Engelse voetbal.  Met een capaciteit van 76.000 personen is Old Trafford een van de grootste stadions in het Verenigd Koninkrijk. Het stadion is regelmatig gastheer voor halve finales in de FA Cup en voor het Engels nationaal voetbalelftal (wanneer Wembley niet beschikbaar is). Zing jij dit seizoen ‘Glory Glory Man United’ in deze voetbaltempel?

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1910
Capaciteit: 76.312
Voetbalclub: Manchester United
Leuk weetje: In het Old Trafford-stadion bevindt zich de 'Munich Tunnel': een 'tunnel' die vanaf de kleedkamers van de spelers naar het veld loopt. De naam van deze gang is ter ere van de Vliegramp van München in 1958, die op tragische wijze het leven kostte van verschillende spelers en stafleden van Manchester United.


9. Estadio Santiago Bernabéu

Het Santiago Bernabéu heeft onlangs een grootschalige renovatie ondergaan, waardoor het stadion een ultramoderne uitstraling heeft. Als thuisbasis van Real Madrid belooft het vernieuwde Bernabéu een overweldigende ervaring voor voetbalfans. De club investeerde naar schatting meer dan 1 miljard euro in het moderniseren van het stadion, een bizar bedrag. De ambitieuze plannen omvatten het upgraden van faciliteiten, het toevoegen van een hotel, een winkelcentrum en een modernere uitstraling voor het stadion. Niet veel clubs in Europa presteren momenteel net zo goed als Real Madrid: er is dus geen beter moment dan nu om een wedstrijd in dit prachtige stadion bij te wonen.

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1947
Capaciteit: 84.744
Voetbalclub: Real Madrid
Leuk weetje: Naast een uitschuifbaar dak dat binnen 15 minuten volledig in- of uitgeschoven kan worden, krijgt het Santiago Bernabéu ook een 360 graden-videoscherm. Het indrukwekkende scherm aan zowel de binnen- als buitenkant van het stadion belooft dé eyecatcher van het moderne stadion te worden. Neem jij dit seizoen ook plaats in de Madridista-tempel?


10. Estádio da Luz

Het Estádio da Luz, de thuisbasis van Benfica, staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en levendige sfeer. Het stadion wordt door de fans van Benfica ook wel liefkozend A Catedral (de Kathedraal) genoemd. In 2014 en 2020 was het indrukwekkende Estádio da Luz gastheer van de Champions League-finale. Ervaar de passie van de diehard Benfica-fans tijdens een thuiswedstrijd in deze voetbaltempel – een ervaring om nooit te vergeten.

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 2003
Capaciteit: 65.647
Voetbalclub: Benfica
Leuk weetje: De adelaar is het symbool en de mascotte van Benfica. Voorafgaand aan elke thuiswedstrijd van Benfica vliegt een echte adelaar genaamd Vitória over het veld en de tribunes van het Estádio da Luz om vervolgens op de middenstip te landen. Een zeer geliefd spektakel bij de fans, maar ook bij de vele toeristen die het stadion van Benfica bezoeken.


11. Estádio Ramón Sánchez Pizjuán

Een ander bijzonder stadion dat zeker in dit rijtje thuis hoort: het Estádio Ramón Sánchez Pizjuán. Met plannen voor sloop en een complete vervanging van dit historische complex, is een bezoek aan Estádio Ramón Sánchez Pizjuán een laatste kans om de charme van Sevilla FC te ervaren in dit historische stadion voordat een nieuw tijdperk begint. Na maar liefst 65 jaar van wederzijdse liefde is het einde nu in zicht. Het nieuwe stadion met dezelfde naam komt op dezelfde plek.

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1958
Capaciteit: 43.883
Voetbalclub: Sevilla FC
Leuk weetje: Het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán werd ontworpen door Manuel Muñoz Monasterio: dezelfde architect die betrokken was bij de bouw van het Estadio Santiago Bernabéu en Estadio Mestalla. De toenmalige voorzitter Ramón Sánchez-Pizjuán van de club overleed in 1956, waardoor hij zijn droom voor een nieuw stadion geen werkelijkheid zag worden. Zijn opvolgers zetten de plannen voor het nieuwe stadion echter door en vandaag de dag draagt het stadion nog steeds zijn naam.


12. Goodison Park

Last but not least: het andere stadion in Liverpool. Bij VI Travel hebben we een echte Everton-fan in ons midden en hij belooft je dat een bezoek aan het huidige Goodison Park niet aan dit lijstje mag ontbreken. Goodison Park is een van de oudste voetbalstadions in Engeland en heeft een rijke geschiedenis. Het werd geopend in 1892 en is sindsdien ook de thuisbasis van Everton FC.

Midden in een woonwijk

Het is vooral de locatie die een bezoek aan Goodison Park zo bijzonder maakt. Midden in een woonwijk loop je via de ouderwetse draaideurtjes naar binnen. Een prachtig gezicht. De specifieke locatie draagt bij aan de lokale sfeer en betrokkenheid van de gemeenschap. Helaas gaat Everton binnenkort verhuizen: de club heeft bevestigd dat The Toffees aan het begin van het seizoen 2025/26 in het nieuwe stadion zullen spelen. Je hebt dus nog maar heel even...

12 voetbalstadions in Europa voor op jouw bucketlist

Geopend: 1892
Capaciteit: 39.572
Voetbalclub: Everton FC
Leuk weetje: Het huidige Goodison Park ligt op slechts 1,2 kilometer verwijderd van Anfield, het legendarische stadion van stadsgenoot Liverpool FC. Het nieuwe stadion bevindt zich op het Bramley-Moore Dock, in het beroemde oude havengebied van Liverpool. Deze locatie aan de rivier de Mersey staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het nieuwe Goodison Park zal een capaciteit krijgen van 52.888, met een mogelijkheid tot uitbreiding naar 62.000.


Boek dit seizoen nog een voetbalreis bij VI Travel

Wil jij al een tijdje op voetbalreis maar kun je niet kiezen uit al onze prachtige voetbalreizen? Deze 12 voetbalstadions beloven niet alleen een visueel spektakel, maar ook een onderdompeling in de rijke geschiedenis en passie van het Europese voetbal. Voeg ze toe aan je bucketlist en maak je klaar voor een onvergetelijke reis langs de meest iconische voetbalbestemmingen van Europa. Boek je voetbalreis vandaag nog!

Vind je ideale voetbalreis