Deze 21 Nederlanders spelen in de Premier League

17:00, 17 nov 2023

In het seizoen 2023/24 spelen 21 Nederlanders in de Premier League. Het grootste deel daarvan is (ex-)international van het Nederlands elftal. De bekendste namen zijn: Virgil van Dijk, Cody Gakpo en Nathan Aké. Maar er zitten ook een aantal verrassende namen tussen die je waarschijnlijk niet kent.

Deze 21 Nederlanders spelen in de Premier League

1. Ryan Gravenberch (Liverpool)

Ryan Gravenberch brak op jonge leeftijd door bij Ajax. Al op 18-jarige leeftijd heerste hij op het middenveld. Dat leverde hem niet alleen een plek in het Nederlands elftal op, maar ook een toptransfer naar Bayern München. De Duitse club maakte 24 miljoen euro over naar Ajax. Helaas bleek het geen gouden huwelijk; Gravenberch speelde amper en had aanpassingsproblemen. Daardoor raakte hij ook bij Oranje uit beeld. Op de transfer-deadline-day nam Liverpool hem voor 40 miljoen euro over.

2. Tim Krul (Luton Town)

Penaltykiller Tim Krul staat vooral bekend om zijn memorabele momenten in het shirt van Oranje. De boomlange keeper werd in de kwartfinale van het WK in 2014 vlak voor de strafschoppenserie in het veld gebracht. Volgens Van Gaal zou hij namelijk beter zijn in het stoppen van penalty’s dan Jasper Cillessen. Dat bleek; door twee strafschoppen te stoppen, bereikte Nederland ten koste van Costa Rica de halve finale. Na 163 wedstrijden voor Norwich City te hebben gespeeld, verkaste hij naar Premier League-nieuwkomer Luton Town.

3. Gustavo Hamer (Sheffield United)

De 26-jarige Gustavo Hamer is een Braziliaans-Nederlandse middenvelder die vier jaar in Nederland voetbalde. Hij maakte onder andere speelminuten voor Feyenoord, Dordrecht en PEC Zwolle. In 2020 maakte hij voor twee miljoen euro de overstap naar Championship-club Coventry City. Daar deed hij het zo goed, dat hij in 2023 de overstap kon maken naar Sheffield United. De kleine rechtspoot speelde een aantal jeugdinterlands, maar kwam nooit in beeld bij het grote Oranje.

4. Sven Botman (Newcastle United)

Sven Botman maakte de afgelopen jaren grote stappen. Bij OSC Lille groeide hij uit tot een van de dragende spelers van het elftal. In 2020/21 wonnen ze de Ligue 1, ten koste van PSG. Ook wonnen ze de Franse supercup door de grote sterren uit Parijs te verslaan. Dat geweldige seizoen leverde hem een toptransfer naar de Premier League op. Newcastle United betaalde 40 miljoen voor de Nederlander. Daar is hij vaste basisspeler. Vooralsnog staat Sven Botman op 0 interlands.

5. Mark Flekken (Brentford)

International Mark Flekken speelde ruim 12 jaar in Duitsland, voordat hij naar de Premier League vertrok. De 1 meter 95 lange keeper staat bekend om zijn voetballende vermogen. Om die reden haalde Louis van Gaal hem ook bij het Nederlands elftal. Flekken doorliep de jeugd van Roda JC en Alemannia Aachen. Bij de laatstgenoemde club debuteerde hij ook in het profvoetbal. Daarna keepte hij bij Greuther Fürth, MSV Duisburg en SC Freiburg. In de lente van 2023 werd bekend dat de 30-jarige Nederlander naar Brentford zou vertrekken.

Deze 21 Nederlanders spelen in de Premier League

6. Tyrell Malacia (Manchester United)

Rotterdammer Tyrell Malacia doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en maakte naam in het eerste elftal. Hij speelde 98 wedstrijden en scoorde vier goals. Zijn goede spel leverde hem een transfer naar Manchester United op. De Engelse topclub betaalde rond de 15 miljoen euro voor de linksback. Tot nu toe moet Malacia genoegen nemen met invalbeurten, aangezien de concurrentie behoorlijk groot is. Om die reden wordt hij ook niet meer opgeroepen voor het Nederlands Elftal.

7. Joël Veltman (Brighton & Hove Albion)

Verdediger Joël Veltman is een van Nederlands meest bekritiseerde verdedigers. Vooral tijdens zijn Ajax-periode vonden de fans hem vaak niet goed genoeg. Ondanks deze kritiek, speelde Veltman wel 179 wedstrijden voor de Amsterdammers, waarin hij 10 keer scoorde. In 2020 vertrok Veltman voor één miljoen naar Brighton & Hove Albion. Dat bleek een goede zet, want de ‘center back’ doet het daar uitstekend en heeft al meer dan 100 wedstrijden op zijn naam staan in Engeland.

8. Kenny Tete (Fulham)

Rechtsback Kenny Tete speelt sinds 2020 bij Fulham. Daar is hij regelmatig basisspeler en pikt af en toe een doelpunt mee. De Amsterdammer doorliep de jeugdopleiding bij Zeeburgia en Ajax en debuteerde in 2014 in het eerste elftal. In 2017 nam Olympique Lyonnais Tete voor vier miljoen euro over. Drie jaar later stond hij met de Franse club in de halve finale van de Champions League. In 2020 bood promovendus Fulham 3,2 miljoen euro op Tete; dat bod werd door Lyon geaccepteerd en dus begon een nieuw Engels avontuur voor de verdediger. De laatste interland speelde Tete in 2021.

9. Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion)

Je zal hem waarschijnlijk niet kennen, maar verdediger Jan Paul van Hecke staat onder contract bij Premier League-club Brighton & Hove Albion. De rechtspoot debuteerde in 2018 bij NAC en vertrok in 2020 naar Engeland. De club betaalde tweeënhalf miljoen euro voor Van Hecke en huurde hem direct uit aan sc Heerenveen en nu aan Blackburn Rovers (Championship). De Nederlander is international voor Jong Oranje.

10. Arnaut Danjuma (Everton)

De Nigeriaanse Nederlander Arnaut Danjuma speelt op huurbasis voor Everton. Officieel staat de snelle aanvaller onder contract bij Villarreal, dat hem nu voor het tweede jaar op rij uitleent. Vorig jaar speelde Danjuma voor Tottenham Hotspur, maar was daar geen basisspeler. De oud NEC-speler speelde ook bij Club Brugge en Bournemouth. De laatste keer dat hij opgeroepen werd voor Oranje was in 2022.

Deze 21 Nederlanders spelen in de Premier League

11. Virgil van Dijk (Liverpool)

Oranjeaanvoerder Virgil van Dijk is een echte Premier League-ster. Al sinds 2015 speelt hij wekelijks op het hoogste niveau van Engeland. Tot 2017 bij Southampton en later voor topclub Liverpool. Inmiddels heeft Van Dijk al meer dan 200 Premier League-wedstrijden op zijn naam staan, waarvan 163 voor Liverpool. Ook bij het Nederlands Elftal doet hij het fantastisch. Daar is hij aanvoerder en vaste basiskracht in het centrum van de defensie.

12. Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)

Na een geweldige periode bij Anderlecht kreeg keeper Bart Verbruggen plots internationale aandacht. Verschillende clubs informeerden naar Verbruggen en ook de bondscoach kon niet meer om de 1 meter 93 lange keeper heen. Het leverde hem een miljoenentransfer (20 miljoen) naar de Premier League op én een basisplek in het Nederlands Elftal tijdens de EK-kwalificatie. Verbruggen doorliep de jeugdopleiding van NAC en vertrok in 2020 voor een bescheiden bedrag van 300.000 euro naar Anderlecht.  

13. Jurriën Timber (Arsenal)

Een van Nederlands grootste verdedigende talenten is Jurriën Timber. De Utrechter brak door bij Ajax dat hem voor 40 miljoen euro aan  Arsenal verkocht. Veel critici dachten dat dit een te grote stap was, maar hij maakte direct indruk en veroverde een basisplaats. Helaas scheurde hij vrij snel zijn kruisbanden af, waardoor hij waarschijnlijk de rest van het seizoen niet meer in actie komt. Hierdoor kan er ook een streep door zijn naam bij Oranje, dat zich voorbereidt op het EK in 2024 in Duitsland.

14. Micky van de Ven (Tottenham Hotspur)

Micky van Ven maakte onlangs zijn debuut voor het Nederlands Elftal tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. De 1 meter 93 lange Nederlander is ongelooflijk snel, sterk én goed aan de bal. Daarom staat hij nu bij Tottenham Hotspur in de basis. De linkspoot speelde voorheen bij respectievelijk VfL Wolfsburg en FC Volendam. Of Van Ven in de basis komt bij Oranje is de vraag; de concurrentie centraal achterin is moordend.

Deze 21 Nederlanders spelen in de Premier League

15. Justin Kluivert (AFC Bournemouth)

De pas 24-jarige Justin Kluivert heeft nu al zes clubs versleten. Hij begon bij Ajax waarna hij naar AS Roma vertrok. Die leende hem uit aan RB Leipzig, OGC Nice en Valencia. In 2023 nam Bournemouth hem voor 11 miljoen euro over van Roma. Hiermee werd hij de eerste Nederlander die in de vijf grootste competities van de wereld speelde. Justin Kluivert kwam niet verder dan twee interlands; in 2018 tegen Portugal en Peru.

16. Ian Maatsen (Chelsea)

Linksback Ian Maatsen werd als jeugdspeler opgepikt door Chelsea. De club uit Londen haalde hem uit de jeugdopleiding van PSV.  In 2019 maakte hij zijn debuut voor Chelsea dat hem een jaar later verhuurde aan Charlton Athletic en later Coventry City en Burnley. Voor alle drie de clubs speelde hij behoorlijk wat wedstrijden, waardoor hij veel ervaring opdeed. Na zijn terugkeer bij Chelsea in 2023, werd Maatsen een vaste basiskracht in het eerste elftal. Bondscoach Ronald Koeman haalde Maatsen bij de selectie van het Nederlands Elftal, maar liet hem nog niet debuteren.

17. Nathan Aké (Manchester City)

Hagenees Nathan Aké doorliep de jeugdopleiding van ADO Den Haag, Feyenoord en later Chelsea. Daar maakte hij in 2012 zijn debuut. De club uit Londen liet het hem minuten maken door de Nederlander te verhuren aan Reading, Watford en Bournemouth. Uiteindelijk nam de laatstgenoemde club hem voor 22,7 miljoen euro over. Dat bleek een goede zet, want hij deed het fantastisch. Zelfs zó goed dat hij in augustus 2020 voor 45 miljoen euro de overstap naar Manchester City maakte.

18. Cody Gakpo (Liverpool)

Cody Gakpo brak door bij PSV. In 106 wedstrijden maakte hij 36 goals en was goed voor tientallen assists. Daarvoor speelde hij bij Jong PSV. Door zijn goede spel stond hij op het verlanglijstje van verschillende topclubs, maar de 1 meter 93 lange aanvaller koos voor Liverpool. Daar speelt hij bijna wekelijks; op zowel de linksbuitenpositie als in de spits. Ook in het Nederlands elftal begint hij vaak in de basis. Inmiddels speelde hij 19 interlands waarin hij acht keer scoorde.

Deze 21 Nederlanders spelen in de Premier League

19. Tahit Chong (Luton Town)

Deze linkspoot speelde nooit voor een Nederlandse club, is niet in Nederland geboren, maar is toch echt een Nederlander. Hij speelde wel voor alle nationale jeugdelftallen. Het grote Oranje heeft hij tot op heden niet bereikt. De aanvaller begon zijn carrière bij Manchester United, maar vertrok al snel op huurbasis naar Werder Bremen, Club Brugge en Birmingham City. Inmiddels speelt Chong bij promovendus Luton Town en is ploeggenoot van andere Nederlander; Tim Krul.

20. Donny van de Beek  (Manchester United)

Donny van de Beek stond ooit op de lijst van beste voetballers ter wereld, maar moet nu al voor het zoveelste seizoen op rij genoegen nemen met plaats op de reservebank bij Manchester United. Door de komst van Nederlandse trainer Erik ten Hag hoopte hij op een nieuwe kans. Die kreeg hij, maar werd niet verzilverd. De oud-Ajacied wacht op een nieuwe club. De kans is groot dat hij niet lang meer in de Premier League te bewonderen is. Er is interesse vanuit Frankrijk, Italië en Spanje.

21. Jaïro Riedewald (Crystal Palace)

Haarlemmer Jaïro Riedewald speelt sinds 2017 in de Premier League. In dat jaar nam Crystal Palace hem voor negen miljoen euro over van Ajax. De hoofdreden daarvan was de aanstelling van coach Frank de Boer; die wilde hem graag hebben. Na zijn ontslag kwam de verdediger op een zijspoor. Pas in 2019/20 maakte hij weer speelminuten. De linkspoot debuteerde in 2015 voor het Nederlands Elftal. Daarna speelde hij nog twee wedstrijden, maar werd vervolgens nooit meer opgeroepen.

Deze 21 Nederlanders spelen in de Premier League

Nederlandse trainers in de Premier League

Naast Nederlandse voetballers in de Premier League, zijn er ook Nederlandse trainers en assistent-trainers actief:

  • Erik ten Hag (Manchester United)
  • Michell van der Gaag (Manchester United)
  • Pepijn Lijnders (Liverpool)

Erik ten Hag is hoofdtrainer bij Manchester United en de andere twee genoemden zijn assistent-trainer.


Voetbalreis naar Engeland boeken?

Ontdek voetbal van het állerhoogste niveau tijdens een voetbalreis naar de Premier League. Naast het voetbal zelf geniet je van de levendige sfeer in de stadions, het fantastische land en natuurlijk de Nederlandse voetballers. Boek bij VI Travel en geniet van de best mogelijke zitplaatsen in het stadion. Je zit tot drie personen naast elkaar, zodat je deze bijzondere ervaring samen deelt. Wacht niet te lang en stel je tickets vandaag nog veilig.

Vind je ideale voetbalreis